Τη συνέχιση της λειτουργίας άλλων δυο κοινωνικών δομών υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας σε Θεσσαλονίκη και Βέροια διασφάλισε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τα επόμενα τρία χρόνια, με την ένταξή τους, στο ΣΕΣ 2014 – 2020 (νέο ΕΣΠΑ – Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κεντρικής Μακεδονίας), την οποία υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
xenonas
Πρόκειται για την ένταξη δυο πράξεων στο ΣΕΣ 2014 – 2020 συνολικού προϋπολογισμού 614.000 ευρώ, που απευθύνονται σε 450 επωφελούμενα άτομα. Η πρώτη πράξη αφορά στον ξενώνα φιλοξενίας του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) Θεσσαλονίκης και η δεύτερη αφορά στη συνέχιση λειτουργίας του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας στο Δήμο Βέροιας.
Όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, «με την ένταξη των συγκεκριμένων κοινωνικών δομών στο νέο ΕΣΠΑ διασφαλίζουμε τη συνέχιση λειτουργίας τους μέχρι το τέλος του 2018. Πρόκειται για επιτυχημένες δομές υποστήριξης γυναικών θυμάτων έμφυλης βίας, που δημιουργούν ένα ‘δίχτυ’ κοινωνικής προστασίας και υποστήριξης, μέσα από τη δημιουργία συνθηκών ασφάλειας, ψυχολογικής και κοινωνικής στήριξης από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό. Επίσης, οι γυναίκες λαμβάνουν υποστήριξη για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας και διευκολύνονται για την πρόσβαση σε νομική συμβουλευτική και για υποστήριξη σε δικαστήρια. Ήδη έχουμε εντάξει τη λειτουργία άλλων δυο ανάλογων δομών, του ξενώνα φιλοξενίας στο Δήμο Κορδελιού Ευόσμου και του Συμβουλευτικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, στο νέο ΕΣΠΑ, ενώ τόσο μέσω του ξενώνα του ΕΚΚΑ στη Θεσσαλονίκη, όσο και μέσω του Κέντρου Συμβουλευτικής στη Βέροια, παρέχεται βοήθεια σε εκατοντάδες γυναίκες και τα παιδιά τους, που δυστυχώς ακόμη πέφτουν θύματα βίας και διακρίσεων σε όλες τις μορφές τους».

Η πρώτη πράξη αφορά στην αναβάθμιση και λειτουργία του ξενώνα στις κτιριακές υποδομές ΕΚΚΑ, δυναμικότητας 20 κλινών, στο νομό Θεσσαλονίκης, που απευθύνεται σε γυναίκες – θύματα βίας σε όλες τις μορφές ή και πολλαπλών διακρίσεων (για παράδειγμα μετανάστριες, πρόσφυγες, μονογονείς, ΑμεΑ, άνεργες κτλ.). Στον ξενώνα γίνεται πρόσθετη πιλοτική εφαρμογή δράσεων για τις γυναίκες – θύματα βίας και τα παιδιά τους για περίοδο τριών ετών, με υπηρεσίες όπως συμβουλευτική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη, εκμάθηση γλώσσας, ενισχυτική διδασκαλία, δημιουργική απασχόληση παιδιών, υποστήριξη στο μητρικό ρόλο, συμβουλευτική για προώθηση στην απασχόληση, παροχή φύλαξης για διασφάλιση προστασίας σε συνθήκες καταφυγίου, παροχή συνεχούς φροντίδας για διασφάλιση κλίματος ασφάλειας και λειτουργικότητας. Στόχος του ξενώνα είναι να παρέχει στις γυναίκες και τα παιδιά τους φιλοξενία και πολλαπλή στήριξη από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, καθώς και την υποστήριξη για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας, όταν απαιτείται.
Ο ξενώνας παρέχει μεταξύ άλλων στέγη, διατροφή, ιματισμό, ιατροφαρμακευτική και υγειονομική φροντίδα στις φιλοξενούμενες γυναίκες και τα παιδιά τους, με το σύνολο των επωφελούμενων να είναι 150 άτομα. Ο προϋπολογισμός της συγκεκριμένης πράξης είναι 410.000 ευρώ.

Η δεύτερη πράξη αφορά στη συνέχιση λειτουργίας του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης γυναικών – θυμάτων βίας στο Δήμο Βέροιας και έχει ως στόχο την πρόληψη και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας κατά των γυναικών και συγκεκριμένα την υποστήριξη των γυναικών που υποφέρουν ή απειλούνται από αυτή. Το Συμβουλευτικό Κέντρο του Δήμου Βέροιας παρέχει ψυχοκοινωνική και νομική στήριξη, προώθηση στην απασχόληση, δικτύωση με τους τοπικούς φορείς και οργανισμούς, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Επίσης, το Κέντρο θα έχει τη δυνατότητα να παραπέμπει γυναίκες – θύματα βίας σε πρόγραμμα νομικής βοήθειας για την εκπροσώπησή τους σε δικαστήρια.
Ο αριθμός των επωφελούμενων είναι 300 άτομα και ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 204.000 ευρώ.

Και οι δυο πράξεις εντάσσονται στον άξονα προτεραιότητας «Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της Φτώχειας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κεντρικής Μακεδονίας και συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.