Ο Σύνδεσμος Εν Ενεργεία Στελεχών Πολεμικής Αεροπορίας (Σ.Ε.ΕΝ.Σ.Α.), βρέθηκε ένα βήμα μπροστά από τις εξελίξεις όταν, στις αρχές του μηνός Φεβρουαρίου 2016, διοργάνωσε ημερίδα με θέμα το Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο που φερόταν ότι επρόκειτο να έρθει προς ψήφιση ενώπιον του Ελληνικού Κοινοβουλίου. Στην ημερίδα αυτή παρευρέθησαν κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ., ΚΚΕ, ΠΟΤΑΜΙ, ΑΝ.ΕΛ., ΕΝ. ΚΕΝΤΡΩΝ. Κατά τη διάρκεια της εν λόγω ημερίδας, πέρα από την νομική ανάλυση του προσχεδίου νόμου από τη νομική σύμβουλο του Συνδέσμου μας κ. Λυδία Βεντήρη, ακούστηκαν οι θέσεις των κομμάτων από τους προσκεκλημένους εκπροσώπους τους. Τονίστηκε δε από την πλειοψηφία όλων όσων έλαβαν το λόγο, η κρισιμότητα και η σημασία του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου για το συνταξιοδοτικό των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς οι αλλαγές που είχαν δοθεί ήδη στη δημοσιότητα ήταν ήδη δραματικές.

χωρίς τίτλο

Σήμερα, δυόμιση μήνες μετά, τα μέλη του Σ.Ε.ΕΝ.Σ.Α. δικαιώνονται που έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου για τις δραματικές μειώσεις στις συντάξεις των στρατιωτικών. Συγκεκριμένα, όσοι έχουν θεμελιώσει ήδη συνταξιοδοτικό δικαίωμα, υποβάλλουν αίτηση αποστρατείας ή αποστρατευθούν από την έναρξη ισχύος του νόμου έως την 31/12/2016, ήτοι οι «νέοι συνταξιούχοι», θα υπαχθούν στις διατάξεις του νέου αυτού νόμου και θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι, καθώς θα έχουν μείωση στις κύριες συντάξεις τους περί το 20% ενώ στις επικουρικές τους περί το 30%. Για να μην υποστεί κάποιος τις μειώσεις του επερχόμενου νόμου θα έπρεπε να έχει ήδη θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα την 31/12/2014, ακόμα και αν αποχωρεί μέσα στο 2016 από την Υπηρεσία του. Ωστόσο, οι επανυπολογισμοί που θα γίνουν είναι ποικίλοι και δε θα σταθεροποιηθούν πριν το 2017. Η δε έννοια της ‘’προσωπικής διαφοράς’’ διατυπώνεται αυτή τη στιγμή σε θεωρητικό επίπεδο καθώς εμπράκτως δεν γνωρίζει κανείς πώς θα αποτυπωθεί στις συντάξιμες αποδοχές των δικαιούχων.

Ιδρύεται επίσης νέος φορέας (ΕΦΚΑ), στον οποίο και θα μεταφερθεί το σύνολο των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των Στρατιωτικών. Τα λεγόμενα δε ‘’ειδικά επιδόματα’’ γνωστά στους κύκλους των στελεχών των Ε.Δ. και των Σ.Α, δεν λαμβάνονται, βάσει του νέου νόμου, υπόψη για τον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών, αλλά μόνο οι μηνιαίες ασφαλιστέες αποδοχές, οι οποίες πρόκειται να μειωθούν περαιτέρω βάσει του νέου μισθολογίου που συζητείται ήδη από τους κυβερνητικούς κύκλους.

Δυστυχώς, οι εξελίξεις που φέρνει το ήδη κατατεθειμένο στη Βουλή σχέδιο νόμου, είναι πολύ χειρότερες από αυτές που μπορούσαμε δυόμιση μήνες πριν να συζητήσουμε και να προβλέψουμε. Πιο επίκαιρο από ποτέ είναι το αίτημα που ήδη έχει καταθέσει ο Σύνδεσμός μας, περί οικειοθελούς και μόνο παραμονής στην Υπηρεσία μέχρι πέντε έτη με τη μορφή ( 1+ 1+ 1+ 1+ 1 ) με προσωπική αναφορά – αίτησή του κάθε στελέχους κάθε χρόνο για όσους έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός Υπηρεσίας λόγω συμπλήρωσης 35 ετών υπηρεσίας. Όποια άλλη πρόταση, πέραν της οικειοθελούς παραμονής, για παραμονή στο στράτευμα αυτής της κατηγορίας στρατιωτικών, εκλαμβάνεται ως τιμωρητική.

Τα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά δικαιώματα και κεκτημένα των στρατιωτικών θίγονται τώρα περισσότερο από ποτέ και πρέπει μέσω κάθε δυνατής κοινοβουλευτικής διεκδίκησης να διαφυλαχθούν. Εξάλλου έπονται ως συνέχεια και συνέπεια αυτού του νομοσχεδίου η τροποποίηση σειρά άλλων νόμων που θα επηρεάσουν την ζωή του στρατιωτικού όπως το μισθολογικό , βαθμολογικό κλπ.

Ο Σ.Ε.ΕΝ.Σ.Α. καλεί το σύνολο των Ελλήνων Βουλευτών να συνταχθεί ενάντια σε μέτρα που καταστρέφουν ακόμη περισσότερο την πιο δοκιμασμένη, από την αρχή των μνημονιακών μέτρων, κοινωνική ομάδα της χώρας η οποία άλλωστε δεν έχει την δυνατότητα να αντιδράσει με απεργίες και καταλήψεις όπως άλλες. Τώρα έφτασε η ώρα της αλήθειας για όλους, τώρα είναι η στιγμή που τα λόγια πρέπει να γίνουν πράξεις. Οι υποσχέσεις είναι εύκολες, όταν όμως έρχεται το πλήρωμα του χρόνου πλέον μετράνε οι πράξεις και μόνο αυτές. Ο καθένας θα λάβει την θέση που του αρμόζει, ανάλογα με τη στάση του, από την ίδια την ιστορία.
Τέλος όλοι οι στρατιωτικοί περιμένουμε την αντίδραση και τις προτάσεις της πολιτικής και στρατιωτικής μας Ηγεσίας, οι οποίες αποτελούν τους μοναδικούς έως σήμερα θεσμικούς εκπροσώπους μας.