Κάθε μέρα μάς λένε ότι η χώρα χρειάζεται ένα «εθνικό σχέδιο». Μας κρύβουν ότι αυτό είναι σχετικά «απλό» και ότι ο καθένας το «έχει» μέσα του.
Η γεωγραφία μάς υποβάλλει, χωρίς να μας ρωτάει, την πολιτική που πρέπει να ακολουθήσουμε. Η Ιστορία μάς υπαγορεύει τι μπορούμε να πετύχουμε οι άνθρωποι που κατοικούμε σ’ αυτή τη γωνιά της γης. Ο Πολιτισμός μάς αποδεικνύει ποιοι είμαστε και τι έχουμε ήδη πετύχει. Ο πληθυσμός της περιοχής είναι το υποκείμενο της ιστορίας, αυτός που θα δημιουργήσει το μέλλον μας.
Αυτό το βιβλίο διηγείται μια ιστορία των Ελλήνων (χωρίς τους μύθους), η οποία είναι γραμμένη στην πέτρα. Η ιστορία η γραμμένη στην πέτρα αφορά εσάς τους αναγνώστες. Και η πέτρα είστε εσείς.
Προσοχή! Το περιεχόμενο του βιβλίου είναι επικίνδυνο! Όταν θα το έχετε διαβάσει, δεν θα μπορείτε να ισχυριστείτε ότι δεν το γνωρίζετε.

9789600807004-1000-1130079
«Το Σχέδιο Για Τη Χώρα» είναι το βιβλίο που έγραψε (και κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία όλης της χώρας), ο δημοσιογράφος Αντώνης Κοκορίκος με την πρόθεση να ενημερώσει το κοινό για τις πηγές του στρατηγικού σχεδιασμού.
Εθνικό σχέδιο διαπιστώνει ότι δεν υπάρχει και ότι αυτό δεν υπήρξε ποτέ στο νεοελληνικό κράτος από της συστάσεώς του, από την εποχή του Ιωάννη Καποδίστρια. Μάλιστα από τη δολοφονία του Κερκυραίου πολιτικού ο οποίος αποκατέστησε την επαφή με το «σχέδιο» του Ρήγα Βελεστινλή και της Φιλικής Εταιρείας (οι οποίοι είχαν σχέδιο) δεν έγινε καμία προσπάθεια να γίνει ένα τέτοιο σχέδιο ούτε μετά από μεγάλες ήττες, (όπως ο ταπεινωτικός πόλεμος του 1897 ή η Μικρασιατική Καταστροφή) ούτε μετά από μεγάλες νίκες (όπως οι βαλκανικοί πόλεμοι ή η συνθήκη των Σεβρών)
Ένα από τα μεγέθη που μελετά ο συγγραφέας – και από όσο γνωρίζουμε – δεν έχει ερευνηθεί ως τώρα – είναι αν η Ελλάδα έχει «βιώσιμο μέγεθος» για να μπορεί να σταθεί ως ανεξάρτητη χώρα, αυτόνομη, στο σημερινό διεθνές περιβάλλον με αξιώσεις επιτυχίας. Η εμπειρική αξιολόγηση των διεθνών και των ιστορικών προηγούμενων πείθει για αρνητική απάντηση, αλλά αυτό αποτελεί έναυσμα για την αναζήτηση νέων βιώσιμων μεγεθών.
Οι μόνες ενώσεις που επιτρέπονται τα τελευταία 50 χρόνια, στα Βαλκάνια και στον ευρύτερο ευρωπαϊκό γεωγραφικό, ιστορικό και πολιτιστικό χώρο στον οποίο ανήκουμε, είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Όλες οι άλλες εναλλακτικές προτάσεις είναι «παράνομες», ή ανεδαφικές ή εικονικές. Οφείλουν όμως να μελετώνται γιατί είτε θα βοηθήσουν τα συμπεράσματά τους τις διαπραγματεύσεις για την ευρωπαϊκή ενοποίηση, είτε γιατί θα βοηθήσουν στον σχηματισμό μόνιμων και στέρεων συμμαχιών, είτε γιατί στο μέλλον μπορούν να γίνουν εφικτές, ενώσεις που σήμερα μοιάζουν ουτοπικές ή πολύ καλές για να είναι αληθινές.
Μια σημαντική συνιστώσα του βιβλίου, είναι το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας (ο πληθυσμός παραμένει στάσιμος από το 1960 ενώ στις γειτονικές χώρες αυξάνεται) το οποίο επιτείνεται δραματικά από τη μεταναστευτική αύξηση και την προσφυγική κρίση. Οι σημερινές εξελίξεις απλώς συρρικνώνουν το χρόνο μέσα στον οποίο το δημογραφικό πρόβλημα θα μπορούσε να οδηγήσει στην εξαφάνιση του Έθνους των Ελλήνων. Οι προτάσεις που γίνονται και οι οποίες θα μπορούσαν να διαβαστούν ως ξεχωριστά case study’s, αποκτούν άλλο περιεχόμενο στο σύνολο και δίνουν ολιστικό/κλασσικό χαρακτήρα στο βιβλίο, αν πρόκειται να συμβάλουν στη δημιουργία ενός «Σχεδίου Για Τη Χώρα».
Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Σιδέρη, σελ 617, τιμή 15 ευρώ, στα βιβλιοπωλεία.