Με την αγορά να βρίσκεται σε κορύφωση της αγωνίας για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων η κυβέρνηση προσπαθεί να διαμορφώσει όρους άρσης της πίεσης που δέχεται για περαιτέρω σκληρά μέτρα αλλά και να επιβιώσει πολιτικά.
Η διάχυτη αντίληψη που υπάρχει στο κυβερνητικό στρατόπεδο ότι είναι σε εξέλιξη μια στρατηγική συνολικής απαξίωσής της από «σκληρούς νεοφιλελεύθερους κύκλους» των θεσμών οδήγησε σε μια δεύτερη κίνηση μετά την πλήρη υιοθέτηση της διαρροής στα Wikileaks. Ουσιαστικά η Αθήνα «δείχνει» το ΔΝΤ αλλά και κάποιους εντός ΕΕ ότι ανατρέπουν τη συμφωνία του Αυγούστου δημοσιοποιώντας μάλιστα προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας που είναι άκρως απαισιόδοξες και εκτός οικονομικής βάσης. Η δημοσιοποίηση των προβολών για το ΑΕΠ του Ταμείου όπου καταγράφεται ότι και φέτος η ύφεση θα κυριαρχεί ήταν η επιβεβαίωση για την κυβέρνηση ότι «κάποιοι δε διδάχτηκαν από το παρελθόν και επιμένουν σε λάθος λογικές που διαψεύστηξαν».
Έτσι, σε κοινή συνέντευξη Tύπου, οι υπουργοί Οικονομικών, Εργασίας και Οικονομίας ανακοίνωσαν ότι την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή τόσο τον νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος όσο και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Με πληροφορίες από την κυβέρνηση να αναφέρουν ότι σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων έχει επιτευχθεί σημαντική σύγκλιση αλλά με απαιτήσεις που τέθηκαν την τελευταία στιγμή να δυναμιτίζουν στο κλίμα η κυβέρνηση αποφάσισε να πορβεί στην κίνηση κατάθεση ςτων νομοσχεδίων, παρά το γεγονός ότι και στα δύο υπάρχουν σημαντικές εκκρεμότητες με τους θεσμούς. Τα δύο νομοσχέδια θα έρθουν στη Βουλή με την κανονική διαδικασία, κάτι που σημαίνει ότι η ψήφιση προγραμματίζεται για το τέλος του μήνα. Μέχρι τότε η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα έχει κλείσει και η διαδικασία της 1ης αξιολόγησης.
Χθες, ο κ. Τσακαλώτος έβαλε μια καινούργια ημερομηνία στην ατζέντα: αυτή της 25ης και 26ης Απριλίου. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, αν δεν υπάρξει συμφωνία στο πλαίσιο του Eurogroup στις 22 Απριλίου στο Αμστερνταμ, είναι πιθανό να υπάρξει 2ο έκτακτο Eurogroup μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα, δηλαδή στις 25 ή στις 26 Απριλίου.
Η διαπραγμάτευση θα επαναληφθεί την προσεχή Δευτέρα και η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη επανέλαβε χθες ότι ο στόχος της κυβέρνησης είναι έως τις 22 Απριλίου, την επόμενη Παρασκευή δηλαδή, οπότε και συνέρχεται το Eurogroup, να έχουν ολοκληρωθεί οι συνομιλίες. «Εχει δηλωθεί από όλες τις πλευρές –και έτσι είναι– ότι είμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση μιας συμφωνίας», επισήμανε η κ. Γεροβασίλη. Βεβαίως, οι κινήσεις που ακολούθησαν τις δηλώσεις αυτές αποτυπώνουν εντελώς διαφορετική εικόνα και επιβεβαιώνουν ότι η αισιοδοξία που η Αθήνα επιχείρησε να καλλιεργήσει δεν συνάδει με την πραγματική πορεία των διαπραγματεύσεων και την απόσταση που χωρίζει τα εμπλεκόμενα μέρη. Και μπορεί να λέει η κυβέρνηση ότι το 95% των ζητημάτων έχουν συμφωνηθεί, ωστόσο το εναπομείναν 5% μπορεί να τινάξει την πιθανότητα συμφωνίας στον αέρα. Φαίνεται, μάλιστα, ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης να παρουσιάσει το ΔΝΤ απομονωμένο απέναντι σε μια κοινή γραμμή της Αθήνας με τους υπόλοιπους θεσμούς έπεσε στο κενό.
«Είμαστε κυρίαρχη κυβέρνηση, είναι σωστό ότι πρέπει να ακούμε τη γνώμη των θεσμών, είναι σωστό ότι έχουμε στόχους τους οποίους πρέπει να τηρήσουμε, συγχρόνως όμως διατηρούμε ως κυρίαρχη χώρα το δικαίωμα να αποφασίζουμε το πώς θα φτάσουμε σε αυτούς τους στόχους» τόνισε ο κ. Τσακαλώτος, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.
Το παρελθόν ξυπνάει
Πάντως ένα εφιαλτικό deja vu της περυσινής χρονιάς πλανάται, αυτή τη φορά με πρωταγωνιστή το ΔΝΤ. Πολλοί παράγοντες της αγοράς, λίγο πριν την έναρξης της τουριστικής σεζόν όπου επενδύουν όλοι για να ανασάνει η οικονομία, θεωρούν ότι ο κίνδυνος και πάλι της πιστωτικής ασφυξίας που είχε προκύψει το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι, είναι ορατός. Ήδη τα μηνύματα ότι σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να επαναληφθεί το περυσινό σενάριο που οδήγησε σε κλείσιμο τραπεζών έχουν σταλεί στο Μέγαρο Μαξίμου και μάλιστα σε δραματικούς τόνους καθώς εφόσον υπάρξει μια επανάληψη των περυσινών εξελίξεων τίθεται σε κίνδυνο η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών
Αναζήτηση συμμαχίας
Πάντως σε μια κίνηση να στείλει μήνυμα ότι η Ελλάδα τηρεί τη συμφωνία ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει εκτάκτως σήμερα στο Παρίσι, επιδιώκοντας, μέσω πολιτικής διαπραγμάτευσης, την υπέρβαση του αδιεξόδου που έφερε την αποχώρηση των εκπροσώπων των θεσμών χθες από την Αθήνα. Στη γαλλική πρωτεύουσα, ο πρωθυπουργός θα έχει, κατόπιν σχετικού αιτήματος που κατέθεσε η ελληνική πλευρά, συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Είναι προφανές ότι αναζητά στήριξη στη διαπραγμάτευση ώστε να λάβει καποια κέρδη που θα τον βοηθήσουν πολιτικά. Αιχμή η ανάγκη προστασίας της προστασίας της πρώτης κατοικίας, των μικρών επιχειρήσεων αλλά και της δημόσιας περιουσίας όπου οι δανειστές υπενθυμίζουν δεσμεύσεις για μεγάλες εκποιήσεις. «Δεν μπορείτε να μας ζητάτε να δημιουργήσουμε χώρους υποδοχής για πρόσφυγες, ενώ θα ξεσπιτώνουμε Ελληνες» είναι ένα από τα επιχειρήματα που καταδεικνύουν ότι η Αθήνα προχωρά στην αξιοποίηση του προσφυγικού .
Η συνάντηση είχε αρχικά κανονισθεί για το βράδυ της Πέμπτης, ωστόσο επισπεύσθηκε, καθώς ο κ. Ολάντ θα απουσιάζει από σήμερα το βράδυ από τη γαλλική πρωτεύουσα.
Ο κ. Τσίπρας, επίσης, θα μεταβεί στο Στρασβούργο, όπου θα έχει γεύμα εργασίας αύριο με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, και εν συνεχεία στις Βρυξέλλες, όπου αύριο το βράδυ θα μιλήσει σε δείπνο εργασίας με ανώτατα στελέχη του Ιδρύματος Αξελ Σπρίνγκερ, με θέμα την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Αντιδράσεις των θεσμών
Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν «Ολες οι πλευρές πρέπει να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους» δήλωσε στη γαλλική εφημερίδα Le Monde ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, με αφορμή την πρόθεση της κυβέρνησης να νομοθετήσει στη Βουλή το φορολογικό και το ασφαλιστικό, χωρίς να περιμένει τη γνώμη των δανειστών.
Απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου πώς σχολιάζει την απειλή της κυβέρνησης Τσίπρα να νομοθετήσει χωρίς να περιμένει τη γνώμη των δανειστών, ο κ. Μοσκοβισί επισημαίνει ότι πρέπει όλες οι πλευρές να διατηρούν την ψυχραιμία τους και πως η Κομισιόν θέλει να παίξει μεσολαβητικό ρόλο. «Πρέπει να υπάρχει μια ξεκάθαρη γραμμή, να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση και ο στόχος αυτός είναι εφικτός μέσα στον Απρίλιο με καλή θέληση και δουλειά» τονίζει, προσθέτοντας: Πρέπει να αποφύγουμε την αναπαραγωγή του περσινού δραματικού σεναρίου και να ξαναμιλάμε για Grexit και είμαι σίγουρος ότι θα το αποφύγουμε. Σε άλλη ερώτηση σχετικά για το σημείο που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις, ο Γάλλος επίτροπος αναφέρει ότι η Ελλάδα σημείωσε σημαντική πρόοδο στο ζήτημα της φορολογίας εισοδήματος, στο ασφαλιστικό και στο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων αλλά, όπως αναφέρει, δεν έχουμε φτάσει ακόμη σε συμφωνία.
Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αναγνώρισε ότι κατά τη διάρκεια των συζητήσεων με την ελληνική κυβέρνηση σημειώθηκε ικανοποιητική πρόοδος, διευκρινίζοντας πως η ΕΚΤ συμφωνεί με τις προτάσεις της Κομισιόν ως προς τα μέτρα για να επιτύχει η Ελλάδα τον στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2018. Το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ δήλωσε ότι (στην ΕΚΤ) συμφωνούν πλήρως με το ΔΝΤ στην ανάγκη για μια ισχυρή δέσμη μέτρων.
Γιώργος Αλεξάκης