Τον κώδωνα του κινδύνου για την απειλή ολοκληρωτικής καταστροφής της ελληνικής κτηνοτροφίας και ειδικά της γαλακτοπαραγωγής, λόγω της αδράνειας της κυβέρνησης για το θέμα έκρουσε σήμερα από τις Σέρρες, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
160414-Serres1
Η παρέμβαση του Περιφερειάρχη έγινε στο πλαίσιο της τακτικής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας στο Διοικητήριο των Σερρών (έδρα της Αντιπεριφέρειας Σερρών) και στην αίθουσα συνεδριάσεων «Κωνσταντίνος Καραμανλής».
Σε έναν από τους κατεξοχήν κτηνοτροφικούς νομούς και σε μια από τις σημαντικότερες γαλακτοπαραγωγές περιοχές της χώρας, την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι «το φρέσκο νωπό ελληνικό γάλα και η κτηνοτροφική μας παραγωγή υφίσταται τεράστιο πλήγμα και εάν η κυβέρνηση δεν αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες θα κινδυνεύσει η ελληνική κτηνοτροφία, ένας από τους βασικούς πυλώνες της ελληνικής οικονομίας και της οικονομίας της Κεντρικής Μακεδονίας».
160414-Serres2
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας εξήγησε ότι οι τιμές αγοράς γάλακτος από τον Έλληνα παραγωγό, λόγω κατάργησης της ποσόστωσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καταρρέουν. Σε συνδυασμό με τη μείωση των ποσοτήτων γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων που απορροφούσε η Κίνα και το εμπάργκο της ΕΕ στη Ρωσία, υπάρχει πλέον «υπερπληθώρα» γάλακτος στην ΕΕ που οδηγεί σε αθρόες εισαγωγές στη χώρα μας σε πολύ χαμηλές τιμές, με αποτέλεσμα η τιμή αγοράς του γάλακτος από τον Έλληνα παραγωγό να έχει μειωθεί δραματικά.
Όπως εξήγησε ο κ. Τζιτζικώστας, ενώ το μέσο κόστος παραγωγής για τον Έλληνα κτηνοτρόφο είναι 37,5 λεπτά το λίτρο σήμερα η τιμή του γάλακτος που εισάγεται από το εξωτερικό βρίσκεται ακόμη και στα 25 λεπτά το λίτρο. «Ως συνέπεια οι ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες αγοράζουν πλέον το γάλα από τους κτηνοτρόφους πολύ χαμηλότερα από την τιμή κόστους, κοντά στα 30 λεπτά το λίτρο και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη πιο χαμηλά. Κάποιοι κτηνοτρόφοι ενημερώθηκαν μάλιστα από γαλακτοβιομηχανίες ότι σταματούν να αγοράζουν την παραγωγή τους. Και απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα η κυβέρνηση παραμένει αδρανής», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.
Μάλιστα, ο κ. Τζιτζικώστας άσκησε κριτική στον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και υποψήφιο Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, ιδρυτή της παράταξης «Συμμετέχω» Μάρκο Μπόλαρη, σημειώνοντας: «Είναι αδιανόητο ένας Σερραίος, Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και πρώην υποψήφιος Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, που γνωρίζει τις δυνατότητες της αγροτικής οικονομίας στη χώρα μας, να βάζει την υπογραφή του σε μια ΚΥΑ που επιτρέπει να χρησιμοποιείται συμπυκνωμένο γάλα στο γιαούρτι, με συνέπεια να ανοίγει ο δρόμος για αθρόες εισαγωγές γάλακτος από άλλες χώρες».
160414-Serres3
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας ζήτησε την άμεση απόσυρση της ΚΥΑ, που φέρει την υπογραφή των κ.κ. Μπόλαρη και Τσακαλώτου, και να διασφαλιστεί με νομοθετική ρύθμιση ότι το ελληνικό γιαούρτι θα παράγεται αποκλειστικά από φρέσκο ελληνικό γάλα, για την προστασία τόσο της ελληνικής γαλακτοπαραγωγής και κτηνοτροφίας, όσο και του διεθνούς brand name του ελληνικού γιαουρτιού.
Επίσης, ο κ. Τζιτζικώστας για την προστασία των Ελλήνων γαλακτοπαραγωγών ζήτησε:
-Να καταργηθεί άμεσα η απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης για αύξηση των ημερών ζωής του φρέσκου γάλακτος.
-Να προχωρήσει άμεσα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε νομοθετική ρύθμιση για την υποχρεωτική αναγραφή της προέλευσης του γάλακτος σε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
-Να εφαρμοστεί η ρύθμιση για τη χορήγηση 200 ml γάλακτος ημερησίως σε όλους τους μαθητές των σχολείων.
-Να περιληφθεί το ελληνικό γάλα και το ελληνικό γιαούρτι στα 6 ευρώ που δίνονται ανά πρόσφυγα για τη διατροφή του στα κέντρα μετεγκατάστασης.
-Να γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις για τη μείωση του κόστους παραγωγής των κτηνοτρόφων (πετρέλαιο, επιτόκια κτλ.).
«Η κατάσταση πολύ σύντομα θα φτάσει στο απροχώρητο. Η κυβέρνηση δεν αξιολόγησε στο βαθμό που έπρεπε το συγκεκριμένο ζήτημα. Κρούω τον κώδωνα του κινδύνου, από εδώ, από τις Σέρρες, μια περιοχή που στηρίζει την αγροτική οικονομία όλης της χώρας, για το ελληνικό γάλα. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος. Κλείνουν η μία μετά την άλλη οι κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις σε όλη τη χώρα και ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα», είπε ο κ. Τζιτζικώστας.
Μάλιστα, στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας θα εισαχθεί από τον Περιφερειάρχη ως έκτακτο το θέμα της προστασίας της κτηνοτροφικής παραγωγής και του ελληνικού γάλακτος και θα προσκληθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, όπως και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για να ασκηθεί πίεση ώστε να αναληφθούν και οι απαιτούμενες δεσμεύσεις.