Την ανάγκη προστασίας των Γεωγραφικών Ενδείξεων και ειδικά της «ΠΟΠ φέτα», κατά τις διεθνείς εμπορικές διαπραγματεύσεις της Ε.Ε. ανέδειξε στις παρεμβάσεις του στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας ο Έλληνας υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, καθώς και σε συνάντησή του με τον Επίτροπο κ. Χόγκαν.
feta_93
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στο Συμβούλιο ο κ. Αποστόλου, «δεν μπορούμε να απεμπολήσουμε το δικαίωμά μας για διασφάλιση ισότιμης μεταχείρισης για τη φέτα, όπως για τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές γεωγραφικές ενδείξεις.  
Με την Συμφωνία που ετοιμάζεται να υπογράψει η Ε.Ε. με τη Νότια Αφρική και τον Καναδά αμφισβητείται σαφώς νομικά, αλλά και ηθικά, η ύπαρξη των ελληνικών δικαιωμάτων στη φέτα.

Ένα τέτοιο αποτέλεσμα, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από πλευράς  μας.  
Οφείλουμε από κοινού να αντιμετωπίσουμε τον αθέμιτο ανταγωνισμό απ’ όπου κι αν προέρχεται.

Αν θέλουμε οι γεωγραφικές ενδείξεις να θεωρούνται μια «επιτυχημένη ιστορία» της πολιτικής ποιότητας της ΕΕ, είναι αυτονόητο ότι πρέπει να διασφαλίζεται η προστασία τους».

Σε δήλωσή του, μετά το πέρας του Συμβουλίου Υπουργών ο Βαγγέλης Αποστόλου ανέφερε τα εξής:
«Εξήγησα για άλλη μια φορά στους εταίρους μας ότι η φέτα δεν είναι απλώς ένα εμβληματικό αγροτικό προϊόν. Είναι ένα προϊόν με πολλαπλή συμβολή στην ελληνική αγροτική οικονομία και η βάση στήριξης της αιγοπροβατοτροφίας, η ενίσχυση της οποίας αποτελεί στρατηγική επιλογή για την αγροτική πολιτική μας.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων της Ε.Ε. με τους εμπορικούς της εταίρους μας υποχρεώνει να θέσουμε το θέμα της φέτας.
Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τη θέση μας σε όλα τα όργανα και με όλους τους τρόπους, ώστε να επιτύχουμε τη μέγιστη δυνατή προστασία της «ΠΟΠ φέτα» στις διεθνείς αγορές».

Σε δήλωσή του μετά την ειδική συνάντηση που είχε με τον Επίτροπο Χόγκαν ο κ. Αποστόλου ανέφερε:
«Συζητήσαμε  με τον Επίτροπο Χόγκαν διεξοδικά για το πρόβλημα που προκύπτει για τη χώρα μας σχετικά με την προστασία της ΠΟΠ φέτα κατά τις διμερείς συμφωνίες της Ε.Ε. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να βοηθήσει για την εξεύρεσης δίκαιης και βιώσιμης λύσης. Πιστεύω ότι σύντομα με τη βοήθεια της Κομισιόν θα καταλήξουμε σε μια θετική απόφαση».