Με έκπληξη πληροφορήθηκα ότι οι φετινές εκδηλώσεις Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 22 Μαΐου στα Γιαννιτσά με διοργανώτρια την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας.
Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη , πρέπει να στηρίξουμε τις εκδηλώσεις « για να στείλουμε ηχηρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι, η ιστορία δεν παραχαράσσεται από κανέναν».
Η ιστορία όχι μόνο δεν παραχαράσσεται αλλά είναι ζωντανή αναπνέει και καθημερινά διαμορφώνεται από εμάς τους ίδιους που την δημιουργούμε.
Η ιστορία λοιπόν αναφέρει ότι κατόπιν εισήγησης του τότε Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, η βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε τη γενοκτονία το 1994 και ψήφισε την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως «Ημέρα Μνήμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο».
Η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε και όρισε Ημέρα Μνήμης την 19η Μάιου, όχι μια τυχαία ημερομηνία μέσα στο Μάιο, παραδείγματος χάριν την πρώτη Κυριακή, μετά ή πριν την 19η Μάιου.
Η ημερομηνία δεν επιλέχθηκε τυχαία. Την 19η Μαΐου 1919 ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάζεται στη Σαμψούντα για να ξεκινήσει τη δεύτερη και πιο άγρια φάση της Ποντιακής Γενοκτονίας, υπό την καθοδήγηση των γερμανών και σοβιετικών συμβούλων του. Ότι δεν κατάφερε ο Σουλτάνος σε πέντε αιώνες το πέτυχε ο Κεμάλ, σε ελάχιστα χρόνια.
Η αναγνώριση της Γενοκτονίας, αν και έγινε καθυστερημένα από την Ελληνική Βουλή, αν και αμφισβητείται από κάποιους, οφείλει να έχει την τιμή και το σεβασμό των αρχόντων μας και όχι να αποτελεί μια φιέστα, προκειμένου να ικανοποιηθούν πολιτικές σκοπιμότητες και τοπικισμοί.
Θεωρώ λοιπόν, ότι πάνω στη λογική μικροπολιτικών συμφερόντων επιλέχτηκε η κεντρική εκδήλωση να πραγματοποιηθεί στα Γιαννιτσά, σε ημερομηνία λάστιχο, άσχετη με την ιστορική πραγματικότητα. Πιθανόν, του χρόνου να επιλεγεί η πόλη της Σκύδρας, της Κ. Βρύσης, της Αριδαίας προκειμένου να μείνουν όλοι ευχαριστημένοι.
Κύριε Αντιπεριφερειάρχη η Ημέρα Μνήμης είναι 19 Μάιου και επιβάλλεται οι εκδηλώσεις να πραγματοποιούνται στην πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας.
ΣΙΩΝΗΣ ΤΑΣΟΣ