Η απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων (βίζα) για την Τουρκία, το μεταναστευτικό και οι επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης στα εσωτερικά σύνορα του χώρου Σένγκεν θα αποτελέσουν αντικείμενο των τριών συζητήσεων την Τετάρτη το απόγευμα 11 Μαΐου στην ολομέλεια με τον Αντιπρόεδρο της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς, τον Επίτροπο Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο, και εκπροσώπους της ολλανδικής προεδρίας του Συμβουλίου. Οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν στις 3μμ ώρα Γαλλίας.
attached_image0-687
Οι ευρωβουλευτές θα αξιολογήσουν την πρόταση της Επιτροπής για την αναθεώρηση του κανονισμού του Δουβλίνου, ο οποίος καθορίζει ποια χώρα είναι υπεύθυνη για την εξέταση ενός αιτήματος για άσυλο. Στη συνέχεια θα συζητήσουν με το Συμβούλιο και την Επιτροπή τους τρόπους αποκατάστασης της λειτουργίας της ζώνης Σένγκεν μετά την επιβολή προσωρινών ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα από ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ.

Τουρκία: πρέπει να πληρωθούν όλες οι απαιτούμενες προϋποθέσεις για την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων (βίζα)

Στην τρίτη συζήτηση που αναμένεται να ξεκινήσει περίπου στις 6μμ ώρα Γαλλίας οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν με τους εκπροσώπους της Επιτροπής και του Συμβουλίου την πρόοδο της Τουρκίας στο ζήτημα της τήρησης όλων των απαραίτητων προϋποθέσεων για την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων (βίζα). Στις 4 Μαΐου η Επιτροπή πρότεινε να απελευθερωθεί το καθεστώς θεωρήσεων για τους Τούρκους υπηκόους αν και η Άγκυρα δεν έχει εκπληρώσει ακόμη όλα τα προαπαιτούμενα για να γίνει κάτι τέτοιο. Οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του ΕΚ δήλωσαν ότι οι ευρωβουλευτές ζητούν να πληρωθούν πρώτα όλες οι απαιτούμενες προϋποθέσεις που θέτει η ΕΕ προτού ξεκινήσει η όποια νομική διαδικασία για την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων.