«Η εκλογή Προέδρου, με τη συνταγματική αναθεώρηση, θα πρέπει να γίνεται από το λαό, από τους πολίτες και θεωρώ ότι θα είναι μεγάλο λάθος της ΝΔ, αν ξαφνικά εμφανιστεί με διαφορετική θέση», επισήμανε σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο FM» ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
«Δεν γνωρίζω αν υπάρχει τέτοια πρόθεση», συνέχισε ο κ. Τζιτζικώστας, «αυτό που γνωρίζω είναι την καταρχήν εισήγηση που έκανε ο υπεύθυνος για τη διαμόρφωση της πρότασης της ΝΔ για τη συνταγματική αναθεώρηση, αλλά φαντάζομαι ότι θα τροποποιηθούν σημεία της, διότι η ΝΔ είναι το κατ’ εξοχήν κόμμα που στήριζε και πρέπει να στηρίζει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τους πολίτες. Θα ήταν μεγάλο λάθος εάν ξαφνικά βλέπαμε τη ΝΔ να εισηγείται κάτι διαφορετικό».
Ο Περιφερειάρχης διευκρίνισε πως πολλά στελέχη της ΝΔ, που έχουν τοποθετηθεί δημοσίως, αλλά ακόμη και πρώην Πρόεδροι του κόμματος έχουν ταχθεί υπέρ της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας άμεσα από τους πολίτες, όπως ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο Κώστας Καραμανλής.
«Επί της ουσίας είναι και σωστό γιατί έτσι οριστικά τελειώνει η φαυλότητα με ό,τι μπορεί να έφερνε αυτή στο παρελθόν, των πιέσεων δηλαδή που ασκούνταν στα κόμματα ώστε από μια κοινοβουλευτική σύνθεση να προκύπτει Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προκειμένου να μην οδηγείται η χώρα σε εκλογές. Εκτός από την εκλογή Προέδρου από το λαό θα πρέπει να αναβαθμιστεί και ο ρόλος του, ώστε να μην είναι μόνο διακοσμητικός.
Δεν έχουμε την πολυτέλεια στην Ελλάδα να έχουμε διακοσμητικούς ρόλους. Θα πρέπει να του ανατεθούν αυξημένες αρμοδιότητες και για το Συνταγματικό Δικαστήριο και για εξωτερικά θέματα. Αυτά είναι ολοκληρωμένες προτάσεις που κατέθεσα όταν ήμουν υποψήφιος αρχηγός της ΝΔ και που θα προχωρούσα όταν η ΝΔ έφτανε στο σημείο να κάνει προτάσεις για το Σύνταγμα. Επειδή τώρα φτάνουμε εκεί, νομίζω, ότι πρέπει να είναι ξεκάθαρη η θέση της ΝΔ: άμεση εκλογή του Προέδρου της ΝΔ από τους πολίτες», εξήγησε ο κ. Τζιτζικώστας.
Νωρίτερα, ο κ. Τζιτζικώστας σε συνέντευξή του στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη» αναφέρθηκε στις κινητοποιήσεις που γίνονται στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης και κάλεσε την Κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της παρεμβαίνοντας για να σταματήσει ο αποκλεισμός του Λιμανιού.
«Αυτό που γίνεται στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι λάθος. Στο Λιμάνι πρέπει να μπει ιδιώτης στρατηγικός επενδυτής άμεσα. Δεν μπορεί το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, με το στρατηγικό ρόλο που μπορεί να παίξει, ειδικά με τη δημιουργία ενός δικτύου συνδυασμένων μεταφορών και τη δημιουργία ενός διαμετακομιστικού κέντρου, αλλά και με την αξιοποίηση του αναβαθμισμένου οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου, να παραμένει καθηλωμένο. Ένας ιδιώτης στρατηγικός επενδυτής θα βάλει χρήματα για να επενδύσει, θα φέρει ανάπτυξη και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Δεν καταλαβαίνω γιατί ανησυχούν και αντιδρούν οι εργαζόμενοι. Αποδείχτηκε ότι το κράτος δεν μπορεί να κάνει τον επιχειρηματία. Γιατί λοιπόν να είμαστε αρνητικοί σε μια τέτοια εξέλιξη; Πρέπει να εξηγηθούν τα οφέλη αυτής της διαδικασίας στους εργαζόμενους και πιστεύω ότι θα καταλάβουν πως είναι σε όφελος του Λιμανιού η είσοδος στρατηγικού επενδυτή, σε όφελος της πόλης, της οικονομίας, της απασχόλησης και δικό τους», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.
Σε ό,τι αφορά στο αίτημα περί εισαγγελικής παρέμβασης για να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις, ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε: «Πριν φτάσουμε στη Δικαιοσύνη, πρέπει η Κυβέρνηση πρώτα να παρέμβει και δεν το έχει κάνει. Να παρέμβει και να φροντίσει το λιμάνι να λειτουργήσει κανονικά. Η Κυβέρνηση σήμερα πατάει σε δυο βάρκες. Από τη μια αντιλαμβάνεται καθυστερημένα ότι πρέπει να προχωρήσει τις ιδιωτικοποιήσεις κι από την άλλη λόγω των ιδεοληψιών της προσπαθεί να διατηρήσει τέτοιου είδους σχέσεις με τον συνδικαλισμό. Δεν έχει αποτέλεσμα αυτό. Εάν δεν αντιμετωπιστεί με κυβερνητική παρέμβαση τότε πρέπει να εξεταστούν όλες οι λύσεις, προκειμένου το λιμάνι να λειτουργήσει κανονικά».
Ερωτηθείς για την ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης και τις κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται επίσης εκεί, ο Περιφερειάρχης τόνισε: «Και το αεροδρόμιο πολύ σωστά θα περάσει σε χέρια επενδυτών. Είναι κακό; Θα έχουμε εντός τουριστικής περιόδου κι εκεί απεργίες και κινητοποιήσεις; Είναι δυνατόν να υποθηκεύουμε και τον τουρισμό μας σε μια τόσο δύσκολη οικονομικά χρονιά;».