Η απόφαση του τουρκικού κοινοβουλίου να άρει την ασυλία 138 Τούρκων βουλευτών, ανοίγοντας το δρόμο για την άσκηση διώξεων σε βάρος τους, επικρίθηκε από τους ευρωβουλευτές την Τετάρτη 8 Ιουνίου 2016. Στη σχετική συζήτηση στην ολομέλεια με τον Επίτροπο για θέματα διεύρυνσης, Γιοχάνες Χαν, περιέγραψαν την απόφαση αυτή ως μια προσπάθεια του προέδρου Ερντογάν να φιμώσει την αντιπολίτευση και να αναλάβει περισσότερες εξουσίες. Η απόφαση αυτή υπονομεύει το κράτος δικαίου και την ελευθερία της έκφρασης και μπορεί να βλάψει τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, πρόσθεσαν οι ευρωβουλευτές.

0151eb9cc6240fe4607a3426038a3873-696x464

Ο Επίτροπος Χαν τόνισε ότι η ΕΕ έχει εκφράσει τη βούλησή της να αναθερμάνει τις σχέσεις της με την Τουρκία και έχει αποδείξει τη δέσμευσή της αυτή, παρέχοντας πολιτική και οικονομική στήριξη στη χώρα. Ωστόσο αυτό δεν αποτελεί μονόδρομο και υπάρχουν σοβαρές οπισθοδρομήσεις που επηρεάζουν το κράτος δικαίου και την ελευθερία της έκφρασης στην Τουρκία, πρόσθεσε ο κ. Χαν.

Οι ευρωβουλευτές όλων των πολιτικών ομάδων επέκριναν την απόφαση του τουρκικού κοινοβουλίου να άρει την ασυλία 138 βουλευτών του, οι περισσότεροι από τους οποίους ανήκουν στην φίλο-κουρδική αντιπολίτευση, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την άσκηση ποινικών διώξεων εις βάρος τους. Κάλεσαν την Τουρκία να σεβαστεί το κράτος δικαίου και την ελευθερία της έκφρασης καθώς και την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

Ορισμένοι ευρωβουλευτές χαρακτήρισαν την απόφαση του τουρκικού κοινοβουλίου ως μια προσπάθεια του προέδρου Ερντογάν να φιμώσει την αντιπολίτευση, να αλλάξει το σύνταγμα και να αυξήσει τις εξουσίες του, κάτι που, όπως είπαν, έρχεται σε αντίθεση με τις ευθύνες της Τουρκίας για διασφάλιση της σταθερότητας των θεσμών της στα πλαίσια της ενταξιακής της πορείας στην ΕΕ.