Να μην χαθούν 3,87 εκατ. ευρώ των φετινών συνδεδεμένων ενισχύσεων με την παραγωγή συμπύρηνων ροδακίνων προς χυμοποίηση και σπαραγγιών και να παραμείνουν στους Έλληνες καλλιεργητές και την εθνική οικονομία, αντί να επιστραφούν στα κοινοτικά ταμεία των Βρυξελλών, ζητά με ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο βουλευτής Πέλλας της Ν.Δ. και πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Καρασμάνης.
1FF8094CCA5347AA9E1673E4AD91CB6B
Όπως και στα άλλα προϊόντα, που δηλώθηκε χαμηλότερη επιδοτούμενη έκταση, έτσι και στα ροδάκινα και τα σπαράγγια πρέπει να αυξηθεί η συνδεδεμένη με την παραγωγή ενίσχυση, ώστε να απορροφηθεί το σύνολο των προϋπολογισθέντων χρημάτων και να μην χαθούν κοινοτικά κονδύλια που τα δικαιούνται οι Έλληνες παραγωγοί, τονίζει στην ερώτησή του ο κ. Καρασμάνης.

Παρατίθεται το πλήρες κείμενο της ερώτησης :

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Στο πλαίσιο των εθνικών αποφάσεων για την πρόσφατη αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), η χώρα μας αποφάσισε το καλοκαίρι του 2014 να χορηγηθούν συνδεδεμένες κοινοτικές στρεμματικές ενισχύσεις σε 13 κατηγορίες αγροτικών προϊόντων, μεταξύ των οποίων για πρώτη φορά στις καλλιέργειες σπαραγγιού και συμπύρηνου ροδάκινου προς χυμοποίηση.
Η επιλογή αυτή έγινε με βάση τις δυνατότητες και προοπτικές κάθε προϊόντος και στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητάς του, την καλύτερη πρόσβαση στην αγορά, την επίτευξη αυτάρκειας, τη βελτίωση του εμπορικού γεωργικού ισοζυγίου της χώρας μας, τη βιωσιμότητα των μεταποιητικών επιχειρήσεων, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και τη σταδιακή απεξάρτηση των παραγωγών από τις άμεσες ενισχύσεις.
Ειδικότερα, για το σπαράγγι η υιοθέτηση συνδεδεμένης με την παραγωγή ενίσχυσης προκρίθηκε εξαιτίας της κάμψης που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στις προς καλλιέργεια εκτάσεις με το εν λόγω προϊόν, εξαιτίας του αυξημένου κόστους παραγωγής, που είχε ως αποτέλεσμα τον περιορισμό του όγκου των εξαγωγών, καθώς το σύνολο σχεδόν του ελληνικού σπαραγγιού, λόγω και της υψηλής του ποιότητας, εξάγεται στο εξωτερικό.
Έτσι, καθιερώθηκε συνδεδεμένη ενίσχυση ύψους 38,50 ευρώ ανά στέμμα για συνολική έκταση καλλιέργειας 39.000 στρεμμάτων. Όμως, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που εκδώσατε (1550/34105/18.3.2016) εμφανίζεται πως οι σπαραγγοπαραγωγοί μας δήλωσαν καλλιεργήσιμη έκταση μόνο 14.631 στρεμμάτων, με αποτέλεσμα να παραμένουν ανεκμετάλλευτές κοινοτικές ενισχύσεις συνολικού ύψους 970.000 ευρώ.
Παρόμοια είναι η εικόνα και στον τομέα του συμπύρηνου ροδακίνου προς χυμοποίηση. Και εκεί η συνδεδεμένη ενίσχυση προκρίθηκε λόγω του εξαγώγιμου χαρακτήρα της παραγωγής, που συμβάλει θετικά στο εμπορικό γεωργικό ισοζύγιο της χώρας, ενώ ταυτόχρονα στηρίζει μεγάλο μέρος των παραγωγών της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στη στήριξη της μεταποιητικής βιομηχανίας και στον αριθμό των απασχολούμενων σε αυτή. Έτσι, υιοθετήθηκε συνδεδεμένη ενίσχυση συνολικού ύψους 3 εκατ. ευρώ για συνολική έκταση καλλιέργειας 150.000 στρεμμάτων, με την προϋπόθεση ότι οι παραγωγοί θα παρέδιδαν προς χυμοποίηση τουλάχιστον 900 κιλά συμπύρηνου ροδακίνου ανά στρέμμα. Εσείς, όμως, κύριε υπουργέ προχωρήσατε στην τροποποίηση των ορίων και αυξήσατε τα επιδοτούμενα στρέμματα στα 177.000, περιορίζοντας την ελάχιστη προς παράδοση στις βιομηχανίες ποσότητα στα 600 κιλά το στρέμμα.
Όπως και στο σπαράγγι, από την πρόσφατη απόφασή σας (1354/51117/26.4.2016) εμφανίζεται πως, από πλευράς παραγωγών δηλώθηκαν μόλις 5.973,8 στρέμματα, προφανώς γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των ροδακικοπαραγωγών δεν γνώριζε και δεν είχε πληροφορηθεί επαρκώς την ύπαρξη της συνδεδεμένης ενίσχυσης για το χυμό συμπύρηνου ροδάκινου. Έτσι, με την ενίσχυση των 16,70 ευρώ ανά στρέμμα, που χορηγείτε, αξιοποιήσατε μόλις 100.000 ευρώ, αφήνοντας ανεκμετάλλευτους κοινοτικούς πόρους 2,9 εκατ. ευρώ.
Το οξύμωρο της υπόθεσης είναι πως, σε άλλες περιπτώσεις συνδεδεμένων με την παραγωγή ενισχύσεων, όπου επίσης δηλώθηκαν λιγότερα στρέμματα, σε σχέση με εκείνα που είχαν αποφασιστεί και δηλωθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πάλι με δικές σας υπουργικές αποφάσεις παρέχετε – ορθώς – αυξημένες συνδεδεμένες ενισχύσεις σε σχέση με την ενδεικτική τιμή της τάξης του 21% στο ρύζι, 22% στο σκληρό στάρι, 30% στα ζαχαρότευτλα, 38% στη σηροτροφία και 100% στη βιομηχανική τομάτα, προσπαθώντας να αξιοποιήσετε όσο περισσότερο γίνεται τα κοινοτικά κονδύλια. Και το δικαιολογείτε αυτό λέγοντας ότι, η αύξηση αυτή δεν προκαλεί υπεραντιστάθμιση.
Γιατί, όμως δεν γίνεται το ίδιο για το σπαράγγι και το συμπύρηνο ροδάκινο προς χυμοποίηση ; Γιατί τιμωρούνται οι παραγωγοί των προϊόντων αυτών ; Αντιλαμβάνεστε ότι, τα χρήματα τα οποία δεν αξιοποιούνται κάθε χρόνο στις συνδεδεμένες ενισχύσεις, επιστρέφουν στον κοινοτικό κορβανά και χάνονται από το εισόδημα των Ελλήνων παραγωγών και την εθνική οικονομία ;
Επιπλέον, υπάρχουν στο Νομό Πέλλας αλλά και σε άλλους Νομούς της χώρας πάρα πολλοί μεμονωμένοι ροδακινοπαραγωγοί που παρέδωσαν απευθείας στη βιομηχανία συμπύρηνο ροδάκινο για χυμοποίηση και οι οποίοι παραπονιούνται ότι δεν μπορούν να είναι δικαιούχοι των συνδεδεμένων ενισχύσεων.
Κατόπιν τούτων ερωτάσθε κύριε υπουργέ,

1. Εφόσον δεν προκαλεί υπεραντιστάθμιση η αύξηση της τιμής αναφοράς από 22% έως 100% ορισμένων συνδεδεμένων ενισχύσεων, γιατί με το ίδιο σκεπτικό δεν δίδετε μια αντίστοιχη αύξηση και στα άλλα προϊόντα όπως τα συμπύρηνα ροδάκινα προς χυμοποίηση και τα σπαράγγια;
2. Θα αφήσετε να χαθούν κοινοτικά κονδύλια, τα οποία έχουν μεγάλη ανάγκη τόσο οι αγρότες μας, όσο και η εθνική οικονομία και να επιστραφούν στα ταμεία των Βρυξελλών;
3. Προτίθεσθε να τροποποιήσετε την απόφαση των δικαιούχων των συνδεδεμένων ενισχύσεων (ΚΥΑ ΦΕΚ 446/24.3.2015, Τεύχος Β’) ώστε να συμπεριλάβετε και τους μεμονωμένους παραγωγούς που παρέδωσαν απευθείας στην βιομηχανία και που στο Νομό Πέλλας, αλλά και στους άλλους Νομούς είναι κάποιες χιλιάδες, τους οποίους όμως εσείς αποκλείετε;
13/06/2016