Σύμφωνα με δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας, ούτε κατά την επόμενη σχολική χρονιά 2016 -2017 θα υπάρξουν μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών που θα καλύπτουν τα χιλιάδες κενά στα σχο-λεία της χώρας, συνεχίζοντας για 6η συνεχόμενη χρονιά τη πολιτική των μηδενικών διορισμών. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συνεχίζει την τακτική των προηγούμενων κυβερνήσεων.
pame-ekpaideutikwn_24
Η χρόνια αδιοριστία στην Εκπαίδευση, σε συνδυασμό με τις συνταξιοδοτήσεις, αλλά και τις πολιτικές περιορισμού των εκπαιδευτικών αναγκών, έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στα σχολεία. Χιλιάδες οργανικές θέσεις παραμένουν ακάλυπτες. Τη σχολική χρονιά 2015-2016 περίπου 3.700 κενά συνολικά, σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, έμειναν ακάλυπτα. Τη σχολική χρονιά 2016 – 2017, αν λάβουμε υπόψη τις φετινές προσλήψεις αναπληρωτών, τα κενά που δεν καλύφθηκαν και τις συνταξιοδοτήσεις, θα ξεκινήσει με 27.000 κενά.
Οι μεγάλες ανάγκες που προκύπτουν κάθε χρόνο στα σχολεία καλύπτονται, όχι στο σύνολό τους, αλλά σε ένα βαθμό, από συμβασιούχους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι προσλαμβάνονται σε διάφορες φάσεις, από τα τέλη Σεπτέμβρη ως και το Φλεβάρη σε πολλές περιπτώσεις. Το γεγονός αυτό εντείνει το πρόβλημα με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να χάνονται χιλιάδες διδακτικές ώρες από την αρχή της χρονιάς. Ενώ έχει και παιδαγωγικές επιπτώσεις στη σχέση εκπαιδευτικού – μαθητή, ιδιαιτέρα σε μια σειρά ευαίσθητες κατηγορίες (νήπια, πρώτες τάξεις Δημοτικού, Ειδική Αγωγή)
Η κυβερνητικοί σχεδιασμοί έχουν στόχο την επόμενη σχολική χρονιά, 2016 -2017, να υπάρξει δραστική περικοπή των συμβασιούχων εκπαιδευτικών. Προετοιμάζονται χιλιάδες απολύσεις εκπαι-δευτικών, πολλοί από τους οποίους εργάζονται για χρόνια σε καθεστώς ανασφάλειας. Η έλλειψη κρατικών κονδυλίων ,αλλά και η εξάντληση των κονδυλιών του ΕΣΠΑ επιβιώνουν αυτό το γεγονός.
Τα βήματα της κυβέρνησης που θα οδηγήσουν στον περιορισμό, ουσιαστικά στην απόλυση, των συμβασιούχων έχουν προετοιμαστεί μεθοδικά. Γι’ αυτό το λόγο ψήφισε τροπολογία για τα Τμήματα Ένταξης με σκοπό την δραστική μείωση των εκπαιδευτικών της παράλληλης στήριξης, έφερε την Υπουργική απόφαση για τα Ολοήμερα, ψήφισε τροπολογία που αυξάνει τον ελάχιστο αριθμό νηπίων από 7 σε 14 για τη δημιουργία τμήματος, προχωρά σε περικοπές στο ωρολόγιο πρόγραμμα των Γυμνασίων, σε περικοπές των υπευθύνων στα Εργαστήρια σε Γυμνάσια και ΓΕΛ.

Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει ώστε:
1. Να εξασφαλίζει όλα τα απαραίτητα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για να καλυφθούν τα 27.000 βεβαιωμένα κενά με την έναρξη της σχολικής χρονιάς και όλοι οι αναπληρωτές που εργάστηκαν φέτος να επαναπροσληφθούν από την 1η Σεπτέμβρη και σε μία φάση. Όπως επίσης και με την απόλυση των αναπληρωτών μέσα στον Ιούνη να εξασφαλίσει για όλους, ένταξη στο ταμείο ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
2. Όλα τα μαθήματα των ειδικοτήτων στο Δημοτικό (Φυσική Αγωγή, Μουσική, Πληροφορική, Εικαστικά, Θεατρική Αγωγή, Ξένες Γλώσσες) να διδάσκονται μόνο από τις αντίστοιχες ειδικότητες. Για την παράλληλη στήριξη να υπάρχει ένα εκπαιδευτικός ανά μαθητή που έχει ανάγκη ειδικής εκπαιδευτικής στήριξης. Να μη μείνει κανένα παιδί που κάνει αίτηση η οικογένειά τους εκτός Ολοήμερου Δημοτικού και Νηπιαγωγείου. Να εγγράφουν όσα προνήπια κάνουν αίτηση στο Δημόσιο νηπιαγωγείο. Να επανέλθουν οι υπεύθυνοι στα εργαστήρια στα Γυμνάσια και τα Λύκεια.

Ο Βουλευτής
Γιάννης Δελής