Την ένταξη της ανέγερσης ενός νέου σχολείου, του 2ου Δημοτικού Σχολείου Παλαιοκάστρου στο Δήμο Ωραιοκάστρου, στο νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014 – 2020) υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
3b4bd2171bcdb4f26651259570b662fb_XL
Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 2.730.000 ευρώ και η ολοκλήρωσή του προβλέπεται σε δυο χρόνια, τον Οκτώβριο του 2018, με φορέα υλοποίησης το Δήμο Ωραιοκάστρου.
Στο πλαίσιο του έργου θα κατασκευαστεί το εξαθέσιο 2ο Δημοτικό Σχολείο στο Παλαιόκαστρο, που θα είναι δυναμικότητας 150 μαθητών. Η σχολική μονάδα χωροθετήθηκε επί της οδού Υψηλάντη, σε οικοδομικό τετράγωνο με εμβαδό 1.532,94 τ.μ. και θα αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο, πρώτο και δεύτερο όροφο. Το κτίριο θα περιλαμβάνει έξι αίθουσες διδασκαλίας, εργαστήρια, γραφεία, αποχωρητήρια, βοηθητικούς χώρους και χώρους υγιεινής. Το κτίριο προβλέφθηκε να ακολουθεί τις επιταγές του ΚΕΝΑΚ (Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων), για την καλύτερη ενεργειακή απόδοση και να έχει εξασφαλισμένη προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρίες. Επίσης προβλέπεται πλήρης διαμόρφωση του αύλειου χώρου. Το έργο είναι αναγκαίο, καθώς σήμερα το σχολείο λειτουργεί στους χώρους του 1ου και 2ου Νηπιαγωγείου του Δήμου Ωραιοκάστρου, τα οποία με τη σειρά τους έχουν μεταφερθεί σε μισθωμένα κτίρια.
Το 2ο Δημοτικό Σχολείο Παλαιοκάστρου εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κεντρικής Μακεδονίας του ΣΕΣ 2014 – 2020 και συγκεκριμένα στον Άξονα Προτεραιότητας «Επένδυση στην εκπαίδευση, την απόκτηση δεξιοτήτων και τη διά βίου μάθηση», ενώ συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, «ήδη στο νέο ΕΣΠΑ εντάξαμε επτά νέες σχολικές μονάδες σε Δήμους της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής, συνολικού προϋπολογισμού 13 εκατομμυρίων ευρώ, αποδεικνύοντας την ετοιμότητα που είχαμε ως Περιφέρεια για τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014 – 2020. Τα νέα σχολεία θα ολοκληρωθούν σε χρονικό ορίζοντα διετίας, ενώ συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας ώστε να υλοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα έργα κτιριακών υποδομών εκπαίδευσης, καλύπτοντας έτσι τα σημαντικά κενά στη σχολική στέγη που αντιμετωπίζει η Κεντρική Μακεδονία διαχρονικά».