Η Επιτροπή Καταλληλότητας άρχισε να εξετάζει τα υποψήφια προς ενοικίαση διαμερίσματα ● Σε εξέλιξη και το πρόγραμμα για τη στέγαση αστέγων

dimos_neapolis_sykeon

Δυναμικά προχωρά ο δήμος Νεάπολης-Συκεών στην υλοποίηση του προγράμματος για τη στέγαση των προσφύγων μέσω της ενοικίασης διαμερισμάτων. Σήμερα έγινε επιθεώρηση του πρώτου διαμερίσματος από αυτά που δηλώθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος «REACT», το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ αντίστοιχες επισκέψεις θα γίνουν και το επόμενο διάστημα.
Τον χώρο επισκέφτηκαν σήμερα για αυτοψία τα μέλη της Επιτροπής Καταλληλότητας, την οποία απαρτίζουν ο αντιδήμαρχος Στέλιος Γκατζές, ο δημοτικός σύμβουλος Μιχάλης Πάππου και ο μηχανικός Σάκης Τσακίρης, προκειμένου να εξετάσουν το διαμέρισμα και να υποβάλουν στη συνέχεια την έκθεσή τους για να προωθηθεί η ολοκλήρωση της διαδικασίας.
«Η τοπική κοινωνία ανταποκρίνεται στο κάλεσμα αυτό που απευθύνουμε για να διασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στους πρόσφυγες. Με τη δράση αυτή, που αποτελεί κομμάτι ενός συνολικότερου σχεδιασμού για αρωγή και ουσιαστική βοήθεια των προσφύγων, καταπολεμούμε την προκατάληψη, τη φοβία, τον ρατσισμό», τονίζει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Στέλιος Γκατζές, ο οποίος σχολίασε θετικά τη διάθεση και τη στάση της ιδιοκτήτριας απέναντι στους πρόσφυγες. Όπως επισημαίνει, παράλληλα προωθείται η διαδικασία για πέντε ανάδοχες οικογένειες που θα φιλοξενήσουν συνολικά 15 πρόσφυγες.
Η βοήθεια και η αλληλεγγύη του δήμου Νεάπολης-Συκεών, όμως, δεν περιορίζεται μόνο στους πρόσφυγες, αλλά αγκαλιάζει και τους ανθρώπους που βρέθηκαν σε δυσχερή θέση εξαιτίας των συνθηκών της οικονομικής κρίσης. Έτσι, αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη και το πρόγραμμα στέγασης και επανένταξης στην κοινωνία αστέγων, στο πλαίσιο του οποίου νοικιάζονται ήδη 20 σπίτια που φιλοξενούν 25 άτομα, ενώ έξι άτομα βρήκαν ήδη δουλειά.

Στόχος
Υπενθυμίζεται ότι στόχος του προγράμματος «REACT» είναι η ενοικίαση 20 διαμερισμάτων και η κάλυψη, μέσω αυτών, 120 θέσεων υποδοχής προσφύγων έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2016 και με δυνατότητα παράτασης ενός έτους.
Το έργο, που αφορά στους αιτούντες άσυλο και στους δικαιούχους του προγράμματος επανεγκατάστασης σε χώρες της Ε.Ε., υλοποιείται σε συνεργασία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες με επικεφαλής τον δήμο Θεσσαλονίκης και με εταίρους τους δήμους Νεάπολης-Συκεών και Καλαμαριάς, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τη ΧΑΝΘ, την ΜΚΟ PRAKSIS, την ΑΡΣΙΣ-Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και την Ελληνική Ένωση για τα δικαιώματα του Ανθρώπου.
Περισσότερες πληροφορίες για τα δικαιολογητικά και αιτήσεις για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα οι ενδιαφερόμενοι θα βρουν στην αίτηση που είναι αναρτημένη στην επίσημη ιστοσελίδα του δήμου Νεάπολης-Συκεών (www.dimosneapolis-sykeon.gr), ή μπορεί να παραλαμβάνεται από το Γραφείο Εσόδων και Περιουσίας του δήμου Νεάπολης-Συκεών (Δευτέρα έως και Παρασκευή, 8 π.μ.-2 μ.μ., Στρ. Στεφ. Σαράφη και Ι. Μιχαήλ, Συκιές). Περισσότερες πληροφορίες: 2313313335 (Έλσα Κατσέλη)