Το έργο και το Στρατηγικό Σχεδιασμό Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την περίοδο 2015 – 2019 παρουσίασε χτες στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Ελληνικής Βουλής ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Ο κ. Τζιτζικώστας ενημέρωσε τους Βουλευτές – μέλη της Επιτροπής για το έργο και τη στρατηγική στόχευση της διοίκησης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ζητώντας παράλληλα τη συνδρομή τους, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι, που δεν είναι μόνον περιφερειακοί, αλλά και εθνικοί.
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας επισήμανε τη σημασία του ρόλου των Περιφερειών ειδικά στα χρόνια της κρίσης, όταν όπως είπε «η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση υπήρξε πυλώνας σταθερότητας με ομαλότητα και συνέχεια στη διοικητική λειτουργία, τη στιγμή που σε κεντρικό επίπεδο, σε έξι χρόνια άλλαξαν έξι κυβερνήσεις και έξι πρωθυπουργοί. Παράλληλα, είχαμε καθοριστική συνεισφορά στη διατήρηση του κοινωνικού ιστού και την αποτροπή της κατάρρευσης της κοινωνικής συνοχής των τοπικών κοινωνιών, με την αξιοποίηση προγραμμάτων και χρηματοδοτικών εργαλείων για τη στήριξη των κοινωνικών δομών. Και το κυριότερο, αποδείξαμε ότι μπορούμε να υλοποιήσουμε μεγάλα έργα, να διαχειριστούμε αποτελεσματικά το ΕΣΠΑ, και να αξιοποιήσουμε τα στρατηγικά, συγκριτικά πλεονεκτήματα μας».
Ο κ. Τζιτζικώστας παρουσίασε τα στοιχεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2007 – 2013 στην Κεντρική Μακεδονία τονίζοντας τις δυο πρωτιές της Περιφέρειας, με το ποσοστό απορρόφησης των ευρωπαϊκών κονδυλίων να ανέρχεται στο 114% και με τις εκταμιεύσεις να ξεπερνούν μέχρι σήμερα τα 775 εκ. ευρώ, αναδεικνύοντας την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε εθνικό πρωταθλητή.
Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στα 523 έργα που υλοποιήθηκαν και υλοποιούνται με την απορρόφηση πόρων από την προηγούμενη Προγραμματική Περίοδο, δίνοντας έμφαση ανά τομέα στις πιο σημαντικές παρεμβάσεις που έγιναν σε κάθε περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας.
Αναφέρθηκε επίσης σε δυο ιδιαίτερα σημαντικές παρεμβάσεις, που υλοποιεί η Περιφέρεια, ζητώντας την παρέμβαση των Βουλευτών, προκειμένου να ενισχυθούν οι προσπάθειες της διοίκησης. Η πρώτη αφορά στη συντήρηση και βελτίωση του υφιστάμενου εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου για πρώτη φορά μετά δέκα χρόνια γίνεται εκτεταμένη παρέμβαση από την Περιφέρεια με 15 εκ. ευρώ και η δεύτερη αφορά στα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας των Σερρών.
Ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι η συντήρηση του οδικού δικτύου είναι κομβικής σημασίας για την Κεντρική Μακεδονία, καθώς έχει άμεση σχέση με τον οδικό τουρισμό, που είναι από τους πυλώνες στήριξης του τουριστικού προϊόντος της περιοχής, δεδομένου ότι το 35% των τουριστών επισκέπτεται την Κεντρική Μακεδονία οδικώς. Επίσης, αφορά και στην ασφάλεια και εξυπηρέτηση των κατοίκων της περιοχής και των μεταφορών – εξαγωγών, με το 70% της μεταφορικής δραστηριότητας της χώρας να πραγματοποιείται στη Βόρεια Ελλάδα. «Ζητώ τη βοήθεια και την ενεργοποίησή σας, για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε επιπλέον κονδύλια για τη συντήρηση του οδικού δικτύου της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και για την ολοκλήρωση των μεγάλων έργων υποδομών στην περιοχή, όπως η επέκταση του αεροδρομίου ‘Μακεδονία’, η ανάπτυξη του λιμανιού της Θεσσαλονίκης, η ολοκλήρωση του μετρό της Θεσσαλονίκης, η αναβάθμιση των υποδομών της ΔΕΘ, οι παρακάμψεις Γιαννιτσών και Χαλκηδόνας για τις οποίες έχουμε πλήρη μελετητική ωριμότητα», σημείωσε.
Ο Περιφερειάρχης έκανε εκτενή αναφορά στα χαρακτηριστικά του νέου ΕΣΠΑ για την Κεντρική Μακεδονία, παρουσιάζοντας όλα τα στοιχεία της μέχρι στιγμής πορείας υλοποίησής του. «Το νέο ΕΣΠΑ αποτελεί κύριο αναπτυξιακό μοχλό και χρηματοδοτικό εργαλείο για την Περιφέρειά μας. Μέσα από αυτό οι αναπτυξιακές μας προτεραιότητες, μετουσιώνονται σε πυλώνες πολιτικής, για την ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας και την οικονομική ανάπτυξη της Κεντρικής Μακεδονίας. Οικονομική ανάπτυξη, η οποία, εξαιτίας της παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης, δεν περιορίζεται μόνο στην ανάδειξη και ενίσχυση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, αλλά και στην αντιμετώπιση προβλημάτων όπως είναι: η συρρίκνωση του παραγωγικού ιστού, η αποβιομηχάνιση, η αποχωροθέτηση δραστηριοτήτων, η ανεργία, ο κοινωνικός αποκλεισμός και η νέα φτώχεια», δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας.
Ο Περιφερειάρχης τόνισε ότι πρέπει να σταματήσουν οι καθυστερήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, εστιάζοντας ιδιαίτερα «στην ταχύτητα υλοποίησης του νέου ΕΣΠΑ, γιατί είναι εθνική προτεραιότητα η άμεση εκκίνηση του Προγράμματος. Για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που παρά τις δυσκολίες βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της εκκίνησης, είναι κορυφαία προτεραιότητα. Στόχος μας είναι όποτε ‘ανοίγουν’ νέες προσκλήσεις να εντάσσουμε άμεσα έργα και να τα υλοποιούμε το ταχύτερο δυνατό. Εξάλλου, το μοναδικό αναπτυξιακό εργαλείο, για να κινηθεί η αγορά, να υπάρξει ρευστότητα και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, περιορίζοντας την ανεργία και παράγοντας εισόδημα, είναι το ΕΣΠΑ».
Ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε πως η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι από τις πρώτες στη χώρα που ολοκλήρωσε τον χωροταξικό της σχεδιασμό, ενώ το επόμενο διάστημα ολοκληρώνει και την έγκριση του νέου περιφερειακού σχεδιασμού διαχείρισης απορριμμάτων.
Στην παρουσίαση των στοιχείων βασικής πολιτικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Τζιτζικώστας έδωσε έμφαση σε τρεις τομείς, τον τουρισμό, την πρωτογενή παραγωγή και την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη. Ο Περιφερειάρχης σημείωσε ότι για την τουριστική προβολή της περιοχής, η Περιφέρεια διαθέτει σε ετήσια βάση περίπου 2 εκ. ευρώ, με στόχο την επίτευξη δωδεκάμηνου τουριστικού ρεύματος, αλλά και ενίσχυση όλων των εναλλακτικών μορφών τουρισμού. «Ήδη στην καρδιά της περσινής τουριστικής περιόδου και συγκεκριμένα πέρσι τον Αύγουστο, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ήταν η πρώτη Περιφέρεια της χώρας σε αφίξεις τουριστών. Για την ενίσχυση του τουρισμού εξάλλου, δημιουργούμε Διεύθυνση Τουρισμού στην Περιφέρεια, για τη διαμόρφωση πλέον ενός ισχυρού brand name», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.
Για την ενίσχυση του αγροτικού τομέα ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι η Κεντρική Μακεδονία είναι πρώτη στη χώρα σε εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και δεύτερη στο σύνολο των εξαγωγών, με το 26% του ΑΕΠ του αγροτικού τομέα να παράγεται στην περιοχή, αναδεικνύοντας την Περιφέρεια πρώτη σε αγροτική παραγωγή στην Ελλάδα. «Δημιουργούμε ειδικό Τμήμα για την Προβολή των Αγροτικών Προϊόντων που μαζί με την Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειάς μας, στην οποία συμμετέχουν φορείς ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ενισχύουμε την προώθηση προϊόντων της μακεδονικής γης στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μέσα και από τη παρουσία μας σε διεθνείς εκθέσεις. Επίσης δημιουργήσαμε το brand name ‘Μακεδονική Κουζίνα’, ένα σήμα πιστοποίησης της ποιότητας των προϊόντων και δημιουργίας προστιθέμενης αξίας», σημείωσε ο Περιφερειάρχης.
Σε ό,τι αφορά στις δράσεις κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, ο κ. Τζιτζικώστας ενημέρωσε τους Βουλευτές για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος επισιτιστικής βοήθειας και βασικής υλικής συνδρομής (ΤΕΒΑ/FEAD) στην Κεντρική Μακεδονία, από το οποίο ωφελούνται περίπου 60.000 άποροι συμπολίτες μας, αλλά και για τη σημαντική συνδρομή της Περιφέρειας στις δομές για τους πολίτες, οι οποίοι έχουν εισοδήματα κάτω από το όριο της φτώχειας.
Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε επίσης τους Βουλευτές και για τις διοικητικές μεταρρυθμίσεις που έγιναν στη λειτουργία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κάνοντας εκτενή αναφορά στη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών της Περιφέρειας και στη σημαντική εξοικονόμηση πόρων, με τη μείωση κατά 28,8% των εκκρεμών υποχρεώσεών της και τη μείωση κατά 55,8% των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και κατά 39,4% προς τρίτους, στοιχεία που καταδεικνύουν στην πράξη, όπως είπε, ότι «η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι αξιόπιστη, φερέγγυα, και συμβάλλει στην καλή λειτουργία τόσο της εθνικής όσο και της πραγματικής μας οικονομίας». Επίσης, ο κ. Τζιτζικώστας περιέγραψε τον νέο κανονισμό λειτουργίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και τις σημαντικές καινοτομίες που εισάγει στην ορθολογική και με τους πλέον σύγχρονους όρους λειτουργία της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και σημείωσε ότι «η διοίκησή μας, δεν έκανε, δεν κάνει και δεν θα κάνει απολύτως καμία έκπτωση στα ζητήματα διαφάνειας».
Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι «σε ένα μήνα ξεκινούν οι διαδικασίες μετακόμισης στο νέο ιδιόκτητο και υπερσύγχρονο κτίριο της έδρας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, εξοικονομώντας σημαντικούς πόρους από ενοίκια που καταβάλουμε σήμερα για τη στέγαση των υπηρεσιών μας».
Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στο θεσμό της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και έκανε συγκεκριμένες επισημάνσεις, ώστε να βελτιωθεί και να εκσυγχρονιστεί. Όπως τόνισε, «είναι κρίσιμο και εθνικά ωφέλιμο, να σχεδιάζουμε, να εξειδικεύουμε και να υλοποιούμε με βάση τα συγκριτικά πλεονεκτήματα σε περιφερειακό επίπεδο. Και αυτό το μοντέλο είναι πλέον απαραίτητο να εφαρμοστεί ως μοντέλο λειτουργίας της χώρας μας. Είναι σήμερα περισσότερο αναγκαίο από ποτέ, να προχωρήσει η Κυβέρνηση σε μια συνολική τροποποίηση του θεσμού του Καλλικράτη, και να εισάγει ουσιαστικά το θεσμό των Περιφερειακών Κυβερνήσεων, όπως ισχύει σήμερα στην Ευρώπη».
Όπως εξήγησε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, «ζητήματα που στις χώρες της ΕΕ τα έχουν λύσει εδώ και χρόνια, εμείς καλούμαστε ακόμα και σήμερα να τα αντιμετωπίζουμε σε ετήσια βάση. Οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια, δυνατότητα σχεδιασμού και υλοποίησης πολιτικών σε περιφερειακό επίπεδο μαζί με τις τοπικές κοινωνίες, απαγκίστρωση της αυτοδιοίκησης από το κεντρικό κράτος και εφαρμογή στην πράξη της Μητροπολιτικής Διοίκησης, μπορούν να αποτελέσουν τους καταλύτες που θα ωθήσουν πιο γρήγορα τη χώρα μας σε τροχιά ανάκαμψης, θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς του κράτους και θα μπορέσουν να φέρουν πιο γρήγορα αποτελέσματα στην ολοκλήρωση έργων χρήσιμων και αναγκαίων στις τοπικές κοινωνίες».
Ο κ. Τζιτζικώστας ζήτησε από τους Βουλευτές να συνδράμουν ώστε στο ευρύτερο πλαίσιο αναδιοργάνωσης του κράτους και για την εφαρμογή της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, να θωρακιστεί και να ενισχυθεί η θεσμική και οικονομική αυτοτέλεια της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. «Αυτό έχει όλες τις προϋποθέσεις να αποτελέσει ένα εθνικό σχέδιο, το δικό μας σχέδιο, που μπορεί να δουλέψει και να φέρει αποτελέσματα, για τη χώρα, για τους πολίτες», σημείωσε.
ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές
Σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση και την παρουσία σας σήμερα εδώ.
Η πραγματικότητα είναι ότι η σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής των Περιφερειών της Βουλής και η παρουσίαση του Στρατηγικού Σχεδιασμού Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την περίοδο 2015-2019, αποτελεί μία ιδιαίτερα σημαντική ευκαιρία, κι αυτό γιατί:
Πρώτον, μας δίνει τη δυνατότητα να συζητήσουμε για ζητήματα που άπτονται της στρατηγικής στόχευσης, τόσο σε επίπεδο Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, όσο και σε Εθνικό επίπεδο.
Δεύτερον – και αυτό το θεωρώ εξίσου σημαντικό – αποτυπώνεται και αναδεικνύεται ο κομβικός ρόλος της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για τη χώρα.
Και επιτρέψτε να ξεκινήσω από αυτό ακριβώς το σημείο, τη διάσταση του ρόλου των Περιφερειών στα χρόνια που σοβεί η κρίση.
Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση υπήρξε πυλώνας σταθερότητας με ομαλότητα και συνέχεια στη διοικητική λειτουργία, τη στιγμή που σε κεντρικό επίπεδο, σε έξι χρόνια άλλαξαν έξι κυβερνήσεις και έξι πρωθυπουργοί.
Παράλληλα, είχαμε καθοριστική συνεισφορά στη διατήρηση του κοινωνικού ιστού και την αποτροπή της κατάρρευσης της κοινωνικής συνοχής των τοπικών κοινωνιών, με την αξιοποίηση προγραμμάτων και χρηματοδοτικών εργαλείων για τη στήριξη των κοινωνικών δομών. Και το κυριότερο, αποδείξαμε ότι μπορούμε να υλοποιήσουμε μεγάλα έργα, να διαχειριστούμε αποτελεσματικά το ΕΣΠΑ και να αξιοποιήσουμε τα στρατηγικά, συγκριτικά πλεονεκτήματα μας.
Συγκεκριμένα, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τη μεγαλύτερη γεωγραφικά και δεύτερη μεγαλύτερη πληθυσμιακά Περιφέρεια της χώρας, των 7 Περιφερειακών Ενοτήτων, των 38 Δήμων και των 2 εκατομμυρίων πολιτών, καταφέραμε να είμαστε πρώτοι ανάμεσα σε όλες τις Περιφέρειες της Ελλάδας, στην απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ, με 114% για ολόκληρη την Προγραμματική Περίοδο 2007-2013. Ταυτόχρονα, είμαστε επίσης, η πρώτη Περιφέρεια στην Ελλάδα, σε πληρωμές έργων, με εκταμιεύσεις που ξεπερνούν μέχρι σήμερα τα 775 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα, το αποτέλεσμα που πετύχαμε δεν είναι το υψηλότερο, μόνο συγκριτικά με τις άλλες Περιφέρειες, αλλά και σε σύγκριση με την πλειοψηφία των φορέων της κεντρικής διοίκησης, γεγονός που αναδεικνύει την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε Εθνικό Πρωταθλητή.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές
Συνολικά στην Κεντρική Μακεδονία, υλοποιούμε και ολοκληρώνουμε 523 έργα.
Στις Συγκοινωνιακές Υποδομές ολοκληρώνουμε παρεμβάσεις σε μήκος 116,5 χιλιομέτρων οδικού δικτύου και 21 χιλιομέτρων σιδηροδρομικού δικτύου. Παραδώσαμε ήδη στην κυκλοφορία, και αναφέρω τα σημαντικότερα έργα:
-Την οδό ταχείας κυκλοφορίας Ποτίδαιας – Κασσανδρείας μήκους 17 χιλιομέτρων, στη Χαλκιδική.
-Την παράκαμψη Πολυγύρου, στη Χαλκιδική.
-Το οδικό δίκτυο Χαλκηδόνα – Παραλίμνη, στην Πέλλα.
Και ταυτόχρονα ολοκληρώνουμε:
-Την κατασκευή του νέου Ανισόπεδου Κόμβου Κ16 στη Δυτική Είσοδο της Θεσσαλονίκης, στη Λαχαναγορά προϋπολογισμού 43 εκατομμυρίων ευρώ.
-Την αναβάθμιση της Δυτικής Εσωτερικής Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης, από τον κόμβο Κ16 στην Λαχαναγορά, ως τον κόμβο Κ5 και το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, ένα έργο προϋπολογισμού 67 εκατομμυρίων ευρώ, που εκτελεί η Εγνατία Οδός ΑΕ.
-Την κατασκευή της Περιφερειακής Οδού Κατερίνης στην Πιερία, με προϋπολογισμό 65,5 εκατομμύρια ευρώ.
-Την κατασκευή του Οδικού Άξονα Θεσσαλονίκης – Κιλκίς – Δοϊράνης, στο τμήμα από Εγνατία έως Νέα Σάντα, προϋπολογισμού 56,6 εκατομμυρίων ευρώ.
-Ενώ στην Ημαθία ξεμπλοκάραμε και υλοποιούμε το έργο αποπεράτωσης του τμήματος Πατρίδα – Νάουσα, προϋπολογισμού 31,9 εκατομμυρίων ευρώ.
Στις υποδομές Υγείας, Εκπαίδευσης και Πολιτισμού:
-Ολοκληρώνουμε 63 έργα κτιριακής αναβάθμισης και εξοπλισμών σε όλα τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας. Όπως τη νέα πτέρυγα του Νοσοκομείου Βέροιας και τα εξωτερικά Ιατρεία στο ΑΧΕΠΑ, στη Θεσσαλονίκη.
-Αναβαθμίσαμε, αλλά και δημιουργήσαμε νέες Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας και Προνοιακά Ιδρύματα, για ειδικές ομάδες πληθυσμού.
-Υλοποιήσαμε παρεμβάσεις σε 52 σχολικά συγκροτήματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που αφορούν σε 14.800 μαθητές.
-Εξοπλίσαμε 351 τμήματα ένταξης και ειδικά σχολεία για παιδιά με ειδικές ανάγκες, βελτιώνοντας σημαντικά τις συνθήκες εκπαίδευσης και εξυπηρέτησής τους.
-Αποκαταστήσαμε και αναδείξαμε 117 αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία στην Κεντρική Μακεδονία και στο Άγιο Όρος.
-Ολοκληρώνουμε συνολικά 35 έργα σύγχρονων πολιτιστικών και τουριστικών υποδομών, με κυριότερο το νέο Μουσείο της Βεργίνας, ένα έργο διεθνούς εμβέλειας, που κατασκευάζουμε.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές
Τα μεγάλα έργα υποδομής καταφέραμε όχι μόνο να τα κρατήσουμε σε τροχιά υλοποίησης, αλλά πετύχαμε να εντατικοποιήσουμε το ρυθμό κατασκευής τους, παρά το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της χρονιάς υπήρξαν πρωτοφανείς συνθήκες στη χώρα, με κλειστές τράπεζες το αντίστοιχο διάστημα πέρσι, με capital controls, με τεράστιες καθυστερήσεις στην εκταμίευση κονδυλίων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με αυξανόμενες οφειλές του κράτους προς τον ιδιωτικό τομέα.
Και παράλληλα με τις μεγάλες υποδομές καταφέραμε και εξασφαλίσαμε κονδύλια για δύο ακόμα ιδιαίτερα σημαντικές παρεμβάσεις:
Πρώτον, μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια, προχωρήσαμε σε παρεμβάσεις συντήρησης και βελτίωσης, του υπάρχοντος εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου της Κεντρικής Μακεδονίας. Στην Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης μέχρι το αεροδρόμιο «Μακεδονία». Στο δρόμο από το κέντρο της Θεσσαλονίκης μέχρι τη Χαλκηδόνα και την Πέλλα. Στη νέα Εθνική Οδό Κιλκίς – Θεσσαλονίκης. Και σε λίγο καιρό στο τμήμα Θεσσαλονίκης Μουδανιών. Σ’ ολόκληρο το οδικό δίκτυο. Αξιοποιούμε φέτος συνολικούς πόρους 15 εκατομμυρίων ευρώ για να κάνουμε ασφαλέστερες τις μετακινήσεις των πολιτών και των τουριστών. Και αναφέρομαι στους επισκέπτες της Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς μεγάλος όγκος προέρχεται από τις όμορες χώρες και μετακινείται με ιδιωτικό μέσο. Το 35% των τουριστών που επισκέπτεται την Περιφέρειά μας, την επισκέπτεται οδικώς. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, πόσο σημαντικό είναι για την περιοχή μας να αναβαθμίσουμε το οδικό μας δίκτυο.
Ήδη στην καρδιά της περσινής τουριστικής περιόδου και συγκεκριμένα πέρσι τον Αύγουστο, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ήταν η πρώτη Περιφέρεια της χώρας σε αφίξεις τουριστών. Ζητώ λοιπόν, εδώ σήμερα, την βοήθεια και την ενεργοποίησή σας, την οποία θεωρώ πάρα πολύ σημαντική, για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε επιπλέον κονδύλια για το οδικό δίκτυο της Κεντρικής Μακεδονίας. Η παρέμβαση που σας ζητώ, είναι κομβικής σημασίας για την εθνική μας οικονομία.
Ήδη σας ανέφερα τον τουρισμό που φέρνει σημαντικά έσοδα στην τοπική μας οικονομία. Ταυτόχρονα όμως, το 70% της μεταφορικής δραστηριότητας της χώρας πραγματοποιείται στη Βόρεια Ελλάδα, γεγονός που σημαίνει ότι και για τις εξαγωγές, είναι κομβικής σημασίας ένα αναβαθμισμένο και ασφαλές οδικό δίκτυο. Άλλωστε είμαστε η πρώτη Περιφέρεια στη χώρα σε εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και δεύτερη στο σύνολο των εξαγωγών, με το 26% ΑΕΠ του πρωτογενούς τομέα να παράγεται στην Κεντρική Μακεδονία, φέρνοντας την Περιφέρειά μας στην πρώτη θέση στην αγροτική παραγωγή.
Όπως επίσης, θεωρώ κομβικής σημασίας, την παρέμβασή σας για τα μεγάλα έργα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Έργα που αναβαθμίζουν πλήρως το δίκτυο υποδομών μας. Έργα που πρέπει είτε να ξεκινήσουν επιτέλους, είτε να συνεχίσουν να υλοποιούνται απρόσκοπτα ώστε να μην κινδυνέψει η χρηματοδότησή τους και να ολοκληρωθεί η κατασκευή τους, όπως: το Αεροδρόμιο «Μακεδονία», το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, οι Παρακάμψεις Γιαννιτσών – Χαλκηδόνας, που έχουν πλήρη μελετητική ωριμότητα, το Μετρό Θεσσαλονίκης και η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων της ΔΕΘ.
Έρχομαι τώρα στη δεύτερη παρέμβαση που σας ανέφερα, τα αντιπλημμυρικά έργα στις Σέρρες. Δυστυχώς, αυτά τα έργα ενώ έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και τριάντα χρόνια, δεν έγιναν, όταν μάλιστα υπήρχαν τα απαραίτητα κονδύλια. Παρ’ όλα αυτά καταφέραμε, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, να κάνουμε ό,τι δεν είχε γίνει για δεκαετίες, ολοκληρώνοντας εντός του προβλεπόμενου διαστήματος τις εργασίες ανακατασκευής των αναχωμάτων του ποταμού Στρυμόνα.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές
Αυτό που πετύχαμε ως Διοίκηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο ΕΣΠΑ 2007 – 2013, θέλουμε να το επαναλάβουμε -και θα βάλουμε όλες μας τις δυνάμεις να το καταφέρουμε- και στο Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης 2014-2020, δηλαδή στο νέο ΕΣΠΑ. Ο πήχης έχει ήδη μπει για μας ψηλά. Το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα άλλωστε αποτελεί κύριο αναπτυξιακό μοχλό και χρηματοδοτικό εργαλείο για την Περιφέρειά μας. Μέσα από το ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2014 – 2020, οι αναπτυξιακές μας προτεραιότητες, μετουσιώνονται σε πυλώνες πολιτικής, για την ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας και την οικονομική ανάπτυξη της Κεντρικής Μακεδονίας.
Οικονομική ανάπτυξη η οποία, εξαιτίας της παρατεταμένης οικονομικής ύφεσης, δεν περιορίζεται μόνο στην ανάδειξη και ενίσχυση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, αλλά και στην αντιμετώπιση προβλημάτων όπως είναι: η συρρίκνωση του παραγωγικού ιστού, η αποβιομηχάνιση, η αποχωροθέτηση δραστηριοτήτων, η ανεργία, ο κοινωνικός αποκλεισμός και η νέα φτώχεια.
Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, διαμορφώσαμε πέντε περιφερειακές προτεραιότητες για τη νέα περίοδο:
1.Καινοτομία, ανταγωνιστικότητα, εξωστρέφεια.
2.Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού και απασχόληση.
3.Προστασία του περιβάλλοντος και «έξυπνη» διαχείριση των πόρων.
4.Κοινωνική συνοχή.
5.Χωρική συνοχή.
Οι πόροι του νέου ΕΣΠΑ για την Κεντρικής Μακεδονίας ανέρχονται στα 965 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, πρόσθετοι πόροι 219,9 εκατομμύρια ευρώ, έχουν εκχωρηθεί στην Περιφέρεια από το Ταμείο Συνοχής για έργα Περιβάλλοντος, ενώ αναμένεται και η εκχώρηση πόρων ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.
Ταυτόχρονα, στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, σημαντικοί πρόσθετοι πόροι θα κατευθυνθούν προς την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και μέσω των Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, όπως για παράδειγμα:
1)Μέσω πόρων του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη», θα ολοκληρωθούν τα μεγάλα έργα υποδομών μεταφορών, όπως ΠΑΘΕ και σιδηρόδρομος, καθώς και η ολοκλήρωση των καθαρών αστικών μεταφορών, όπως το Μετρό Θεσσαλονίκης και η υλοποίηση μεγάλων έργων περιβαλλοντικής υποδομής με πρόσθετους πόρους από το Ταμείο Συνοχής.
2)Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία», το οποίο συμβάλλει ουσιαστικά στην ενίσχυση των μεγάλων υποδομών Έρευνας Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας, στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, και ειδικά της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, καθώς και στην αναβάθμιση του ανθρώπινου ερευνητικού δυναμικού στην Περιφέρεια.
3)Στην αναβάθμιση των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης και στην επίτευξη του στόχου μείωσης της ανεργίας και αύξησης της συνολικής απασχόλησης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, θα συμβάλλουν ουσιαστικά οι πόροι και οι δράσεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού – Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση».
4)Η βελτίωση της περιφερειακής διοίκησης και αυτοδιοίκησης, θα επιτευχθεί μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα».
5)Παράλληλα, ιδιαίτερη σημασία για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, έχει η αξιοποίηση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων «Αγροτική Ανάπτυξη» και «Θάλασσα & Αλιεία», τα οποία επιτέλους πρέπει να ενεργοποιηθούν από την κεντρική κυβέρνηση, κάτι το οποίο έχουμε ζητήσει επιτακτικά και επανειλημμένα.
Ως Διοίκηση της Περιφέρειας πιέζουμε προς κάθε κατεύθυνση προκειμένου να προχωρήσει η εξειδίκευση από τα Υπουργεία και να επιταχυνθεί η υλοποίηση των δράσεων του Προγράμματος, δυστυχώς όμως, ακόμα και σήμερα υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση του σχεδιασμού των πολιτικών. Και λέω δυστυχώς, γιατί η ανταπόκριση των αρμόδιων υπουργείων είναι κρίσιμη για την επιτάχυνση της υλοποίησης του νέου ΕΣΠΑ και την απόδοση των ωφελειών του Προγράμματος στους πολίτες, ειδικά στους τομείς του περιβάλλοντος και της Υγείας που και εκεί εμφανίζονται μεγάλες καθυστερήσεις.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές
Εστιάζω ιδιαίτερα, στην ταχύτητα γιατί είναι εθνική προτεραιότητα η άμεση εκκίνηση του νέου ΕΣΠΑ. Και φυσικά, είναι και για εμάς, για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας κορυφαία προτεραιότητα. Στόχος μας είναι όποτε «ανοίγουν» νέες προσκλήσεις να εντάσσουμε άμεσα έργα και να τα υλοποιούμε το ταχύτερο δυνατό. Άλλωστε, σε ότι αφορά στο νέο ΕΣΠΑ ο χρόνος είναι χρήμα, είναι υποδομές, είναι θέσεις εργασίας. Εξάλλου, το μοναδικό δυστυχώς πια αναπτυξιακό εργαλείο, για να κινηθεί η αγορά, να υπάρξει ρευστότητα και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, περιορίζοντας την ανεργία και παράγοντας εισόδημα, είναι το ΕΣΠΑ και τα ευρωπαϊκά προγράμματα. Γι’ αυτό και καταβάλαμε κάθε προσπάθεια, και βρεθήκαμε πρώτοι στη γραμμή εκκίνησης.
Έχουμε λοιπόν, μετά από συνεχή διαβούλευση με όλους τους φορείς, ήδη εξειδικεύσει έργα και δράσεις 473 εκατομμυρίων ευρώ, που αντιστοιχούν στο 49% των συνολικών πόρων του Προγράμματος, ενώ το αμέσως επόμενο διάστημα εξειδικεύουμε έργα και δράσεις 226,25 εκατομμυρίων ευρώ, που ανεβάζουν το συνολικό ποσοστό εξειδίκευσης του σχεδιασμού μας στο 72,5%.
Ταυτόχρονα σε επίπεδο προσκλήσεων, Έχουμε ήδη εκδώσει, 17 προσκλήσεις συνολικού προϋπολογισμού 351,4 εκατομμυρίων ευρώ και συγκεκριμένα για:
1)Παιδικούς σταθμούς – Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, και ΑΜΕΑ
2)Αναβάθμιση και Λειτουργία ξενώνων φιλοξενίας καθώς και για τη Λειτουργία Κέντρων Συμβουλευτικής και Υποστήριξης.
3)Δομές Παροχής Βασικών Αγαθών, όπως Κοινωνικό Παντοπωλείο, Παροχή Συσσιτίων, Κοινωνικό Φαρμακείο και Δομές Αστέγων.
4)Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων και Ατόμων με Αναπηρία.
5)Κέντρα Κοινότητας, που ενσωματώνουν τα Γραφεία διαμεσολάβησης του Δικτύου Δομών, για την αντιμετώπιση της φτώχειας, καθώς και τις λειτουργίες εξειδικευμένων κέντρων για ειδικές κατηγορίες πληθυσμού.
6)Ολοκλήρωση και αναβάθμιση των οδικών συνδέσεων Διευρωπαϊκών Δικτύων Μεταφορών, τη βελτίωση και επέκταση των ενδοπεριφερειακών μεταφορών, καθώς και τη σιδηροδρομική σύνδεση του λιμένα Θεσσαλονίκης με το υπόλοιπο δίκτυο.
7)Επέκταση και αναβάθμιση υφιστάμενων δομών και υποδομών υγείας.
8)Ανάπτυξη κτιριακών υποδομών προσχολικής και σχολικής εκπαίδευσης.
9)Βελτίωση και επέκταση μουσειακών υποδομών, όπως το Μουσείο Βεργίνας.
10)Παρακολούθηση των υδάτων κολύμβησης και ενημέρωση κοινού.
11)Επενδύσεις για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
12)Επίσης, έχουν ενεργοποιηθεί πόροι Τεχνικής Βοήθειας προϋπολογισμού 1,5 εκατομμυρίου ευρώ.
13)Τέλος σε συνεργασία με τη ΔΕΠΑ ξεκινούν, εκτός απροόπτου, το 2017 οι εργασίες για τη σύνδεση των αστικών μας κέντρων, Σέρρες, Κιλκίς, Κατερίνη, Βέροια, Γιαννιτσά, Αλεξάνδρεια και Θεσσαλονίκη, με το δίκτυο φυσικού αερίου.
Μάλιστα, στο προσεχές διάστημα ανοίγουν οι προσκλήσεις για έργα και δράσεις που αφορούν:
1)Στην Ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων με 22,4 εκ. ευρώ.
2)Στην Αντιπλημμυρική προστασία με 43,65 εκ. ευρώ.
3)Στις Υποδομές για πόσιμο νερό – 25 εκ. ευρώ.
4)Στην Προστασία, αποκατάσταση, συντήρηση και ανάδειξη σημαντικών αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της Περιφέρειας, καθώς και την υποστήριξη εκδηλώσεων σύγχρονου πολιτισμού – 17 εκ. ευρώ.
5)Στον Εξοπλισμό Προσχολικής και Σχολικής εκπαίδευσης και επαγγελματικής εκπαίδευσης – 3,5 εκ. ευρώ.
6)Στις Υποδομές και τον εξοπλισμό της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης – 8,5 εκ. ευρώ.
7)Στις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις για Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη με προϋπολογισμό 106,2 εκ. ευρώ.
Να σημειώσω εδώ ότι είμαστε από τις πρώτες Περιφέρειες της χώρας που ολοκληρώσαμε έγκαιρα το χωροταξικό σχεδιασμό και το επόμενο διάστημα, ολοκληρώνουμε την έγκριση του Περιφερειακού Σχεδιασμού για τη Διαχείριση Απορριμμάτων. Επίσης, στο πλαίσιο της δεύτερης πρόσκλησης του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα – Βουλγαρία 2014 – 2020» υποβάλλαμε πρόταση προϋπολογισμού 1.460.000 ευρώ, για την ανάδειξη της Αμφίπολης Σερρών ως τουριστικού προορισμού, ενώ στο νέο ΕΣΠΑ 2014 – 2020, προγραμματίζουμε την ένταξη των έργων για τη συνέχιση της ανασκαφής και τη δημιουργία συνθηκών επισκεψιμότητας στο σημαντικότατο αυτό αρχαιολογικό μνημείο.
Ταυτόχρονα, εστιάζουμε στην ενίσχυση των ευάλωτων συνανθρώπων μας και στην προσπάθεια διατήρησης της κοινωνικής συνοχής, με δράσεις στο πλαίσιο των προγραμμάτων για την καταπολέμησης της φτώχειας και κυρίως του προγράμματος Επισιτιστικής Βοήθειας του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας, από το οποίο επωφελούνται 60.000 συνάνθρωποί μας.
Και ταυτόχρονα υλοποιούμε συνεχώς δράσεις κοινωνικής στήριξης και διανομές τροφίμων μαζί με φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές
Παράλληλα με τον στρατηγικό αναπτυξιακό σχεδιασμό μας για την Κεντρική Μακεδονία, τον οποίο ήδη υλοποιούμε, κρίναμε απαραίτητο και προχωρήσαμε ήδη σε βαθιές μεταρρυθμίσεις στη διοίκηση και συνολικά στη λειτουργία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, επενδύοντας ταυτόχρονα στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση.
Στο πλαίσιο αυτό: Κατ’ αρχάς πετύχαμε τη βελτίωση των συνολικών οικονομικών μεγεθών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς το 2015 σε σχέση με το 2014:
-Μειώσαμε κατά 28,8% τις εκκρεμείς υποχρεώσεις μας.
-Μειώσαμε επίσης, στο μισό, και συγκεκριμένα κατά 55,8%, τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις μας προς τους Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.
-Ακόμα, μειώσαμε κατά 39,4% τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς Τρίτους.
Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν στην πράξη ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας νοικοκυρεύεται, είναι αξιόπιστη, φερέγγυα και συμβάλλει στην καλή λειτουργία τόσο της εθνικής όσο και της πραγματικής μας οικονομίας. Ταυτόχρονα μειώσαμε και μεταβιβάσαμε το 90% των υπογραφών από το πολιτικό επίπεδο, στο επίπεδο των διοικητικών στελεχών.
Αυτό απολύτως πρακτικά σημαίνει ότι 9 στις 10 διοικητικές πράξεις στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, δεν απαιτούν πλέον τη λεγόμενη «πολιτική υπογραφή».
Επίσης, η Κεντρική Μακεδονία, μεταξύ όλων των Περιφερειών της χώρας, είναι η Περιφέρεια που προχώρησε τον πρώτο ηλεκτρονικό διαγωνισμό. Και θέλω εδώ να το υπογραμμίσω, η διοίκησή μας, δεν έκανε, δεν κάνει και δεν θα κάνει απολύτως καμία έκπτωση στα ζητήματα διαφάνειας. Και αυτό πλέον αποδεικνύεται στην πράξη μετά και τους ενδελεχείς ελέγχους και τις εκθέσεις που λάβαμε το 2015, από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και τους Οικονομικούς Επιθεωρητές, για τη σωστή λειτουργία της Περιφέρειας και της Διοίκησή μας.
Παράλληλα, εξοικονομούμε πόρους, με την ολοκλήρωση του στόχου υιοθέτησης ανοιχτού λογισμικού στο 45% των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, και αυτό πρακτικά σημαίνει εξοικονόμηση 400 χιλιάδων ευρώ.
Επεκτείνουμε τη χρήση ψηφιακής υπογραφής και ολοκληρώνουμε την ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων σ’ όλη την Περιφέρεια Κεντρικής Μκαεδονίας.
Επίσης, είμαστε η πρώτη και η μόνη περιφέρεια στη χώρα που λειτουργεί με διοικητικό μοντέλο, που ενισχύει την περιφερειακή συνείδηση, δίνοντας σε όλους τους Αντιπεριφερειάρχες, χωρικούς και θεματικούς, από μία θεματική ενότητα ευθύνης για όλη την περιφέρεια.
Ταυτόχρονα, ολοκληρώνουμε τη διαδικασία συλλογής και διάθεσης Ανοιχτών Δεδομένων σύμφωνα με το νόμο 4305/2014. Είμαστε η πρώτη από όλες τις Περιφέρειας της Ελλάδας, και ο τρίτος φορέας από όλο το Δημόσιο, που εξέδωσε τη σχετική απόφαση, στοιχείο ενδεικτικό της ετοιμότητας και της βελτίωσης του οργανωτικού επιπέδου της Περιφέρειας.
Όμως και πριν ένα μήνα, προχωρήσαμε σε μία ακόμα πιο βαθιά μεταρρύθμιση, την τροποποίηση του οργανισμού λειτουργίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Πρόκειται για την πιο ουσιαστική και πλήρη αναμόρφωση οργανωτικού σχήματος, όχι μόνο ανάμεσα στις Περιφέρειες, αλλά συνολικά στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Με την αναδιάταξη των οργανωτικών μας δομών, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας γίνεται πλέον ένας φορέας με εξωστρεφή προσανατολισμό, με την προσοχή της, μόνιμα στραμμένη στο κοινωνικό σύνολο, τον πολίτη και την επιχείρηση. Εκείνους δηλαδή, για τους οποίους δημιουργήθηκε και λειτουργεί ολόκληρη η δημόσια διοίκηση και φυσικά και η περιφερειακή αυτοδιοίκηση.
Στο νέο Οργανισμό εισάγουμε σημαντικές καινοτομίες, όπως μεταξύ άλλων:
-Δημιουργούμε την Ειδική Αυτοτελή Διεύθυνση για την Υποστήριξη της Επιχειρηματικότητας και της Καινοτομίας με την φιλοσοφία one – stop – shop. Δηλαδή της μιας υπηρεσίας – μιας πόρτας, για την επιχειρηματικότητα και τα επενδυτικά και αναπτυξιακά σχέδια.
-Δημιουργούμε ειδικό Τμήμα για την Προβολή των Αγροτικών Προϊόντων που μαζί με την Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειάς μας, στην οποία συμμετέχουν φορείς ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ενισχύουμε την προώθηση προϊόντων της μακεδονικής γης στην Ελλάδα και το εξωτερικό, μέσα και από τη παρουσία μας σε διεθνείς εκθέσεις.
-Επίσης δημιουργήσαμε το BRAND NAME “Μακεδονική Κουζίνα”, ένα σήμα πιστοποίησης της ποιότητας των προϊόντων και δημιουργίας προστιθέμενης αξίας.
-Δημιουργούμε επίσης, Διεύθυνση Τουρισμού, με στόχο την ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, που μπορούν να υποστηρίξουν στην Κεντρική Μακεδονία, το δωδεκάμηνο τουρισμό. Το στόχο αυτό τον πετυχαίνουμε επίσης, με παρουσία στις διεθνείς εκθέσεις τουρισμού, με στοχευμένες συνεργασίες, και τη διαμόρφωση ενός ισχυρού BRAND, στις αγορές – στόχους.
-Ταυτόχρονα, επενδύουμε στη συνεργασια με φορείς όπως ο ΣΕΤΕ, με τη δημιουργία HUB στην Κεντρική Μακεδονία, αλλά και με τους Οργανισμούς Τουρισμού των Περιφερειακών Ενοτήτων.
-Τέλος προωθούμε το τουριστικό μας προϊόν μέσω του διαδικτύου και των social media, καθώς και με τη διοργάνωση fam trips, δηλαδή ταξιδιών εξοικείωσης δημοσιογράφων άλλων χωρών.
-Ταυτόχρονα, εισάγουμε με το νέο Οργανισμό το θεσμό της Υποδιεύθυνσης, σε αυτή τη φάση σε δύο Γενικές Διευθύνσεις, που σηκώνουν τον κύριο όγκο του προϋπολογισμού μας, σχεδόν το 85% και στις οποίες είναι απαραίτητη η ξεκάθαρη ιεραρχική δομή, για να εξυπηρετείται αποτελεσματικά, τόσο ο σχεδιασμός σε στρατηγικό επίπεδο, όσο και η υλοποίησή του.
Ο νέος Οργανισμός, είναι ένα καθοριστικό βήμα στην εξέλιξη του θεσμού της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης στην Κεντρική Μακεδονία. Είναι ταυτόχρονα, το πρώτο βήμα νέων μεταρρυθμίσεων που θα υλοποιήσουμε το επόμενο διάστημα όπως:
-Την επαναξιολόγηση από το μηδέν του προϋπολογισμού και τον επανασχεδιασμό του.
-Την εφαρμογή του διπλογραφικού συστήματος.
-Το μεγάλο διοικητικό project της αυτοματοποίησης των διαδικασιών.
Ενώ σε ένα μήνα ξεκινούν οι διαδικασίες μετακόμισης στο νέο ιδιόκτητο και υπερσύγχρονο κτίριο της έδρας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, εξοικονομώντας σημαντικούς πόρους από ενοίκια που καταβάλουμε σήμερα για τη στέγαση των υπηρεσιών μας.
Κυρίες και κύριοι Βουλευτές
Κράτησα για το τέλος, ορισμένες ιδιαίτερα σημαντικές επισημάνσεις για το θεσμό της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.
Για όλους τους λόγους που σας προανέφερα, είναι ταυτόχρονα κρίσιμο και εθνικά ωφέλιμο, να σχεδιάζουμε, να εξειδικεύουμε και να υλοποιούμε με βάση τα συγκριτικά πλεονεκτήματα σε περιφερειακό επίπεδο.
Και αυτό το μοντέλο είναι πλέον απαραίτητο να εφαρμοστεί ως μοντέλο λειτουργίας της χώρας μας.
Είναι λοιπόν, σήμερα περισσότερο αναγκαίο από ποτέ, να προχωρήσει η Κυβέρνηση σε μια συνολική τροποποίηση του θεσμού του Καλλικράτη και να εισάγει ουσιαστικά το θεσμό των Τοπικών Κυβερνήσεων, όπως ισχύει σήμερα στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Έχοντας την τιμή και την ευθύνη να συμμετέχω ως τακτικό μέλος στην Επιτροπή των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρίσκομαι πολλές φορές στη δύσκολη θέση να εξηγώ σε συναδέλφους μου από άλλες χώρες, το πόσο δύσκολο είναι να πρέπει να περιμένεις κάθε χρόνο τον Δεκέμβριο, για να γνωρίζεις τον διαθέσιμο προϋπολογισμό, που θα έχεις για να διαχειριστείς για την επόμενη χρονιά, προϋπολογισμός που έχει ήδη περικοπεί κατά 70% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Και αφού ολοκληρώσεις τον προγραμματισμό σου, να περιμένεις, πολλές φορές και 4 ή 5 ή και 6 μήνες, για να μπορέσεις να εκταμιεύσεις κονδύλια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Και όλα αυτά με τεράστια ελλείμματα σε προσωπικό και εξειδικευμένο στελεχιακό δυναμικό. Θέματα που αυτοί στις χώρες τους τα έχουν λύσει εδώ και χρόνια, εμείς καλούμαστε ακόμα και σήμερα να τα αντιμετωπίζουμε σε ετήσια βάση.
Οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια, δυνατότητα σχεδιασμού και υλοποίησης πολιτικών σε Περιφερειακό επίπεδο μαζί με τις τοπικές κοινωνίες, οικονομική και διοικητική απαγκίστρωση της αυτοδιοίκησης από το κεντρικό κράτος, η εφαρμογή στην πράξη της Μητροπολιτικής Διοίκησης, μπορούν να αποτελέσουν τους καταλύτες που:
-θα ωθήσουν πιο γρήγορα τη χώρα μας σε τροχιά ανάκαμψης,
-θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς του κράτους,
-και θα μπορέσουν να φέρουν πιο γρήγορα αποτελέσματα στην ολοκλήρωση έργων χρήσιμων και αναγκαίων στις τοπικές κοινωνίες ολόκληρης της χώρας μας.
Και όλους εσάς, τους βουλευτές της Επιτροπής των Περιφερειών της Βουλής, που σήμερα, όπως και σε όλες τις αντίστοιχες ενημερώσεις που προηγήθηκαν, δείχνετε με έμπρακτο τρόπο το ενδιαφέρον σας, προσωπικά σας βλέπω ως συνοδοιπόρους, σ’ αυτή την πορεία της αιρετής περιφερειακής αυτοδιοίκησης στη χώρα μας.
Αν συνεργαστούμε στενά, αν δουλέψουμε μαζί, μπορούμε να φέρουμε πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά, τις αλλαγές που χρειάζονται για να απελευθερωθεί η συνολική δυναμική του θεσμού. Και από αυτή τη διαδικασία κερδισμένη θα βγει η χώρα, ωφελούμενοι θα είναι οι συμπολίτες μας. Άλλωστε, ο ουσιαστικός λόγος της δημιουργίας των Αιρετών Περιφερειών και ο πραγματικός ρόλος τους, είναι ο αναπτυξιακός.
Το μοντέλο που σας παρουσίασα, του σχεδιασμού από «κάτω προς τα πάνω», με την εξαιρετική συνεργασία και οφείλω να το τονίσω μακριά από πολιτικές και άλλες σκοπιμότητες, όλων των εμπλεκόμενων τοπικών φορέων, δήμων, επιμελητηρίων, Ακαδημαϊκής Κοινότητας, Μητροπόλεων, ΜΚΟ, Οργανισμών και Ιδρυμάτων και στο σχεδιασμό αλλά και στην υλοποίηση των πολιτικών για τον τόπο μας, είναι το βασικότερο πλεονέκτημα που έχουμε ως αιρετές Περιφέρειες στο να πετυχαίνουμε ουσιαστικά αποτελέσματα στην περιοχή μας.
Το μοντέλο αυτό μπορεί να γίνει οδηγός για τη χώρα, γιατί στην ουσία του είναι ένας οδικός χάρτης για την ανάπτυξη.
Είναι λοιπόν, απαραίτητη, στο ευρύτερο πλαίσιο αναδιοργάνωσης του κράτους και για την αποτελεσματική εφαρμογής της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, πρώτον η θωράκιση και δεύτερον η ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Και αυτό έχει όλες τις προϋποθέσεις να αποτελέσει ένα εθνικό σχέδιο, το δικό μας σχέδιο, που μπορεί να δουλέψει και να φέρει αποτελέσματα, για τη χώρα, για τους πολίτες.
Ευχαριστώ.