Με δεδομένη την μεγάλη σημασία της βαμβακοκαλλιέργειας για την τοπική και εθνική οικονομία, αφού το βαμβάκι αποτελεί ένα από τα κρίσιμα εθνικά προϊόντα, με σημαντικές εξαγωγές οι εισροές των οποίων αγγίζουν το μισό δισεκατομμύριο €/έτος, στηρίζοντας πολλές θέσεις εργασίας στο πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα.
Επειδή σήμερα το προϊόν, λόγω των επί σειρά ετών συσσωρευμένων προβλημάτων παρουσιάζει χαμηλή ανταγωνιστικότητα, η οποία θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της καλλιέργειας. Επειδή παρόλα αυτά υπάρχει αυξημένη ζήτηση για ελληνικό ποιοτικό βαμβάκι από τις διεθνείς αγορές και τις κλωστοϋφαντουργίες ποιοτικών προϊόντων.
Τα σημαντικότερα καταγεγραμμένα προβλήματα που αφορούν το προϊόν σήμερα είναι:
• το υψηλό κόστος παραγωγής,
• η αδυναμία βελτίωσης της ποιότητας και
• η αδυναμία παραγωγής ενός τυποποιημένου ποιοτικού ανταγωνιστικού προϊόντος που θα αξιώνει καλύτερες τιμές στη διεθνή αγορά
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάρκος Μπόλαρης, στα πλαίσια της αλλαγής κατεύθυνσης στη βαμβακοκαλλιέργεια στην Ελλάδα, ζήτησε από το Εθνικό Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου, Ταξινόμησης και Τυποποίησης του Βάμβακος και συγκεκριμένα από τον Προϊστάμενο του Εθνικού Κέντρου, Δρ. Μωχάμεντ Νταράουσε να προχωρήσει σε πρόταση κατάρτισης αναλυτικού οδικού χάρτη και να εισηγηθεί τις βασικές προτάσεις για την εφαρμογή Εθνικού Σχεδίου Δράσης. Παράλληλα ζητείται από το Εθνικό Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου, Ταξινόμησης και Τυποποίησης στην Καρδίτσα να προτείνει την οργάνωση άμεσα μιας πιλοτικής εφαρμογής ενός σχεδίου δράσης μικρής κλίμακας, το οποίο θα αφορά το σχηματισμό Ομάδων Βαμβακοπαραγωγών με στόχο τη δημιουργία πρότυπου σχήματος οργάνωσης παραγωγής και σκοπό την παραγωγή ενός συγκεκριμένου προϊόντος ποιότητας.
Ταυτόχρονα, ενεργοποιούνται οι απαραίτητες συνέργειες με τα συναρμόδια Υπουργεία, τις Οργανώσεις Παραγωγών, τη νέα Διεπαγγελματική Βάμβακος και τούς φορείς της αλυσίδας παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας του προϊόντος.