Στις συνεδριάσεις της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου και στη συζήτηση του Νομοσχεδίου για τους υδρογονάνθρακες, τοποθετήθηκε ο πρώην Υπουργός Γιώργος Καρασμάνης, εστιάζοντας την παρέμβασή του σε τρία σημεία:
Κατ’ αρχήν στο άρθρο 50 που αφορά στην προστασία της γης υψηλής παραγωγικότητας και το οποίο είχε προκαλέσει μεγάλη αναταραχή και έντονες διαμαρτυρίες στους ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων με πρόσοψη σε εθνικούς, επαρχιακούς και δημοτικούς δρόμους, ή βρίσκονται σε απόσταση 200 μέτρων από τον άξονα εθνικών και επαρχιακών οδών, ή σε απόσταση 150 μέτρων από τους άξονες δημοτικών δρόμων. Ο λόγος των σοβαρών αντιδράσεων, ήταν το γεγονός ότι το άρθρο αυτό απαγόρευε την οικοδόμηση σε αυτά τα αγροτεμάχια. Οι δε συνέπειες εφαρμογής του θα ήταν μεγαλύτερες για νομούς που δεν διαθέτουν βιομηχανικές περιοχές, όπως η Πέλλα.
Ο Γιώργος Καρασμάνης, στην αρχική συνεδρίαση ζήτησε από τον αρμόδιο Υπουργό να επανεξετάσει το θέμα και να τοποθετηθεί στην επόμενη συνεδρίαση. Όντως ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκουρλέτης, στη σημερινή (14/7) συνεδρίαση, ανακοίνωσε ότι το επίμαχο άρθρο 50 αποσύρεται.
Ο Βουλευτής παίρνοντας θέση απέναντι στην γνωστοποίηση από τον Υπουργό Δικαιοσύνης σχεδίου για
κατάργηση των υποθηκοφυλακείων, ζήτησε από τον κ. Σκουρλέτη – που είναι Υπουργός συναρμόδιος για το Κτηματολόγιο – να πάρει ξεκάθαρη θέση. Όπως επισήμανε, το ενδεχόμενο κατάργησης προκαλεί ήδη σοβαρές αντιδράσεις, αναστάτωση και αναταραχή κυρίως στην Περιφέρεια διότι, την ώρα που πάμε να ολοκληρώσουμε το Κτηματολόγιο, κατάργηση των υποθηκοφυλακείων, θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα.
Με την ευκαιρία, ο Γιώργος Καρασμάνης, επανήλθε και στο μείζον θέμα της προστασίας της φέτας – του κατ’ εξοχήν αποκλειστικά ελληνικού προϊόντος της αγροτοκτηνοτροφικής μας παραγωγής. Αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στο πρωτάκουστο γεγονός να διαγραφούν από τα πρακτικά πρόσφατης συνεδρίασης της ίδιας Επιτροπής, σημαντικά σημεία της ομιλίας του που είχαν σχέση με τη συμφωνία με την Νότια Αφρική για το θέμα αυτό… Και επανέφερε το αίτημά του (που είχε επίσης διαγραφεί από τα πρακτικά), να ζητηθεί από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αποστόλουνα καταθέσει:
– Όλα τα έγγραφα των ετών 2013, 2014, 2015 και 2016 που αφορούν στην υπόθεση της συμφωνίας με την Νότιο Αφρική.
Την επιστολή των δύο γενικών γραμματέων προς την Κομισιόν για το ίδιο θέμα και – ασφαλώς – την επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία προφανώς προηγήθηκε και στην οποία υποχρεώθηκαν να απαντήσουν οι δύο γενικοί γραμματείς
15-07-2016