Η ΤΕΝ ΒΑΣΙΛΙΚΗ διατηρούσε ατομική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών με το διακριτικό τίτλο «ΑΛΜΠΑΤΡΟΣ» με έδρα τη Μαυροθάλασσα Σερρών. Επί σειρά ετών κατάρτιζε εργολαβικές συμβάσεις καθαριότητας και σίτισης με νοσοκομεία της βορείου Ελλάδας. (Μάλιστα, πολλές φορές εναλλασσόταν στην κατάρτιση συμβάσεων με την επίσης ατομική επιχείρηση του συζύγου της ΜΙΧΑΗΛ ΤΕΝ και διακριτικό τίτλο «DE LUX»).
Το 2014 κατάρτισε συμβάσεις με διάφορα νοσοκομεία μεταξύ των οποίων τα νοσοκομεία Βέροιας και Νάουσας των οποίων είχε αναλάβει τη σίτιση και την καθαριότητα.
Αν και για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις είχαν γίνει πολλές φορές καταγγελίες για μη τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και στην Ημαθία και στη Θεσσαλονίκη, γεγονότα που γνώριζαν και οι αποδέκτες των έργων (οι φορείς), εν τούτοις εξακολουθούσε να καταρτίζει, να ανανεώνει ή να παίρνει παρατάσεις συμβάσεων.
Η συγκεκριμένη επιχείρηση, με τη λήξη της σύμβασης της, άφησε απλήρωτους εργαζόμενους στα νοσοκομεία Βέροιας και Νάουσας, χρωστώντας δεδουλευμένα μέχρι και 3 μήνες, επιδόματα αδείας, δώρο Χριστουγέννων.
Οι φορείς, τα νοσοκομεία δηλαδή, αν και όφειλαν να ελέγχουν από μόνοι τους την καλή εκτέλεση των έργων σύμφωνα με το άρθρο 68 του Ν. 3863/2010, όπως αυτό τροποποιήθηκε με το άρθρο 22 του Ν. 4144/2013, δεν το έκαναν ούτε μετά τις καταγγελίες του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ημαθίας και των εργαζομένων, αλλά και εξώδικα που έστειλαν οι εργαζόμενοι.
Πέραν αυτού, το δημόσιο, που αδιαφορούσε προφανώς μέχρι τέλη του 2014 και κάποιοι υπεύθυνοι χορηγούσαν φορολογικές και ασφαλιστικές ενημερότητες παρά τα υπέρογκα χρέη της κας ΤΕΝ, προέβη σε κατασχέσεις στα χέρια τρίτων, δηλαδή των νοσοκομείων, του εναπομείναντος ποσού από το εργολαβικό αντάλλαγμα που είχε να λαμβάνει η κα ΤΕΝ. Έκαναν δηλαδή κατάσχεση των χρημάτων από τα οποία θα μπορούσαν να πληρωθούν οι εργαζόμενοι τη στιγμή που άφησε να οφείλονται προς αυτό εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Τα δε νοσοκομεία, ενώ δεν εφάρμοσαν τον παραπάνω νόμο και καταρτίζανε συμβάσεις με μια παντελώς αφερέγγυα εταιρεία, θα έπρεπε να φροντίσουν να πληρωθούν τουλάχιστον τα δεδουλευμένα τους. Αντίθετα έσπευσαν να κάνουν θετικές δηλώσεις χωρίς να ενημερώσουν τους εργαζόμενους. Και αυτό ενώ βάσει του άρθρου 31, περ. β του ΚΕΔΕ, σε συνδυασμό με το άρθρο 4, παρ. 1 του ν. 4694/1930 όπου ορίζεται ότι: «Απαγορεύεται η εκχώρησις ή κατάσχεσις των προς εργολάβους οφειλομένων, εις αντάλλαγμα της κατασκευής έργου, προς εκτέλεσιν του οποίου ο εργολάβος χρησιμοποιεί την εργασίαν τρίτων…..» όφειλαν να προβούν σε αρνητική δήλωση και να πληρώσουν τους εργαζόμενους.
Ακόμα και σήμερα παρά τη δικαίωση των εργαζόμενων με την έκδοση απόφασης ασφαλιστικών μέτρων εδώ και 1 χρόνο περίπου, στις εργαζόμενες δεν έχουν καταβληθεί τα επιδικασμένα και τα χαρτιά τους περιφέρονται από υπηρεσία σε υπηρεσία, παρόλο που η απόφαση έχει κοινοποιηθεί σε όλους τους αρμόδιους φορείς
Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για:
• Να γίνει η άμεσα η καταβολή των δεδουλευμένων στους προαναφερόμενους εργαζόμενους.
• Να προσληφθούν οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες από τα δημόσια νοσοκομεία με μόνιμη σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
• Να καταργηθούν οι εργολαβίες στα Νοσοκομεία.
Οι βουλευτές
Σάκης Βαρδαλής
Γιάννης Δελής