Οι επιθέσεις στο διαδίκτυο μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές σε κρίσιμες υπηρεσίες, όπως είναι η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος ή ο έλεγχος της εναέριας κυκλοφορίας. Η ΕΕ συμφώνησε για πρώτη φορά στη δημιουργία κανόνων ασφαλείας στον κυβερνοχώρο. Αυτές τις μέρες η ολομέλεια του ΕΚ συζητά και ψηφίζει τους νέους κανόνες.
internet_aftodioikisi-696x464
Η ολομέλεια του ΕΚ αποφασίζει για την οδηγία για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών. Σύμφωνα με τους νέους κανόνες εταιρείες που παρέχουν σημαντικές υπηρεσίες (π.χ. ενέργεια, μεταφορές, τράπεζες κτλ.), θα πρέπει να εξασφαλίσουν ότι είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν κυβερνο-επιθέσεις, να αναφέρουν σοβαρά περιστατικά παραβίασης των συστημάτων ασφαλείας τους στις αρχές (αυτό συμπεριλαμβάνει και τους παρόχους ψηφιακών υπηρεσιών όπως είναι η Amazon και η Google). Επίσης προβλέπει την ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών στον τομέα της ασφάλειας στο διαδίκτυο.

Η κοινωνία μας στηρίζεται όλο και περισσότερο στα ηλεκτρονικά δίκτυα και τα πληροφοριακά συστήματα. Ταυτόχρονα, έχουν αυξηθεί τα κρούσματα ηλεκτρονικής απάτης και πλαστογραφίας. Η κλοπή ταυτότητας, οι πλαστές τραπεζικές ιστοσελίδες και η βιομηχανική κατασκοπεία, αποτελούν μόνο μερικά από τα εγκλήματα που διαπράττονται στο διαδίκτυο και έχουν στόχο προσωπικούς λογαριασμούς, επιχειρήσεις και δημόσιες αρχές.

Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου για το 2015, οι ευρωπαίοι πολίτες, σε μεγάλο ποσοστό, εκφράζουν ανησυχίες για την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Το 89% του συνόλου των χρηστών του διαδικτύου αποφεύγουν την καταγραφή προσωπικών πληροφοριών στο διαδίκτυο, ενώ το 85% συμφωνεί ότι ο κίνδυνος να πέσει θύμα επίθεσης στο διαδίκτυο, αυξάνεται.

Το ΕΚ έφτασε με το Συμβούλιο σε άτυπη συμφωνία, για την πρώτη οδηγία για την ασφάλεια στο διαδίκτυο, στον κυβερνοχώρο της ΕΕ. Η οδηγία για την “ασφάλεια των δικτύων και των πληροφοριών” (ΝΙS), αποσκοπεί στην εναρμόνηση της νομοθεσίας της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, σε όλη την ΕΕ και τη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών όταν υπάρχουν επιθέσεις.