Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση των βάσεων για την εισαγωγή των υποψηφίων στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ανακοίνωση για τις βάσεις 2016 προσδιορίζεται την επόμενη εβδομάδα, 22 με 26 Αυγούστου, αλλά με πιθανότερες ημερομηνίες τη Δευτέρα 22 Αυγούστου ή την Τρίτη 23 Αυγούστου.
Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Παιδείας, οι εκτιμήσεις για τις βάσεις φέτος αποτελεί μια δύσκολη εξίσωση αφου πέρα από τις δυσκολίες που δημιουργούν στην εκτίμηση των βάσεων οι επιλογές των υποψηφίων, έχουμε και δύο διαφορετικά συστήματα, ασύμβατα μεταξύ τους, που κάνουν την εκτίμηση των βάσεων εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση.
1ο επιστημονικό πεδίο – Ανθρωπιστικές Σπουδές
Σταθερά πάνω από τα 18.000 μόρια θα παραμείνει η Νομική στα κεντρικά Ιδρύματα Αθήνας και Θεσσαλονίκης χωρίς μεγάλες αυξομειώσεις σε σχέση με πέρσι ο αποκλεισμός των παιδαγωγικών σε συνδυασμό με το υψηλό ποσοστό υποψηφίων που συνεχίζει να συντηρεί το συγκεκριμένο πεδίο θα μετατρέψει τις φετινές Πανελλαδικές σε κούρσα για τους μαθητές.
2ο επιστημονικό πεδίο – Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών
Οι πολυτεχνικές σχολές θα κερδίσουν φέτος λίγο από το χαμένο έδαφος προηγούμενων ετών με τα μόρια εισαγωγής να αυξάνονται σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και στα 300 στα κεντρικά ιδρύματα.
Οι περισσότερες αναμένεται να διατηρήσουν τον πήχη πάνω από τα 17.000 μόρια. Σταθερά θα παραμείνουν τα περιφερειακά ιδρύματα ενώ πτώση που μπορεί να ξεπεράσει τα 500 μόρια αναμένεται στα ΤΕΙ κυρίως λόγω της συσσώρευσης μεγάλου ποσοστού υποψηφίων που έγραψε κάτω από τη βάση στα Μαθηματικά.
3ο Επιστημονικό πεδίο – Επιστήμες Υγείας
Εδώ οι βάσεις θα ανέβουν κατακόρυφα. Οι Ιατρικές σχολές της Αθήνας αλλά και Θεσσαλονίκης στο θα κινηθούν στα 19.000 μόρια. Άνοδο ακόμα και πάνω από 300 μόρια θα έχουν οι υπόλοιπες σχολές όπως η Βιολογία, η Κτηνιατρική, η Φαρμακευτική, ενώ και στα ΤΕΙ θα διατηρηθούν οι υψηλές βάσεις.
4ο επιστημονικό πεδίο – Παιδαγωγικές Σχολές
Μεγάλη πτώση θα έχουν οι παιδαγωγικές σχολές αφού σε κάποια περιφερειακά τμήματα θα μπουν υποψήφιοι με μέσο όρο κάτω του 10. Ο αποκλεισμός των παιδαγωγικών από τις άλλες ανθρωπιστικές σπουδές θα φέρει κατακόρυφη πτώση και πως όσοι υποψήφιοι δηλώσουν το 4ο πεδίο θα είναι τυχεροί καθώς θα μπουν σε σχολές με πολύ χαμηλούς βαθμούς
Η κατακόρυφη πτώση των βάσεων ωστόσο θα είναι απλά το κερασάκι σε ένα πεδίο που φαίνεται ότι αδυνατεί να καλύψει τις περίπου 2.000 θέσεις εισακτέων σ.σ μόνο στα παιδαγωγικά γεγονός που θα αφήσει τα αμφιθέατρα αυτών των σχολών άδεια
5ο επιστημονικό πεδίο
Θύμα των ίδιων περιστάσεων και οι οικονομικές σχολές οι οποίες αναμένεται να πέσουν από 100 έως 600 μόρια.
Οι χαμηλές επιδόσεις και οι περιορισμένες επιλογές οδηγούν τις οικονομικές σχολές από την άνοδο των προηγούμενων ετών στην πτώση ακόμα και σε περιζήτητα τμήματα που δεν είναι σίγουρο ότι θα καταφέρουν να διατηρήσουν έστω και τα περσινά επίπεδα. Ακόμα μεγαλύτερο πλήγμα θα δεχτούν ορισμένα ΤΕΙ που κυμαίνονται κοντά ή και κάτω από τη βάση με την εκτιμώμενη πτώση να φτάνει ακόμα και τα 800 μόρια.