«Υπόσχεσή μας: Καθαρές Θάλασσες» είναι το σύνθημα της εκστρατείας που πραγματοποιούν σε συνεργασία το MEDASSET και η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία.
160727-kapnisma-skoupidia-paralia
Παγκοσμίως παράγονται 6 τρισ. αποτσίγαρα τον χρόνο και από αυτά, τα 4,5 πετάγονται σε δημόσιους χώρους και τα περισσότερα καταλήγουν στη θάλασσα.

Το 40% των απορριμμάτων στις ακτές της Μεσογείου είναι αποτσίγαρα.

Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνονται από τη συλλογή δεδομένων κατά τη διάρκεια δράσεων εθελοντικού καθαρισμού ακτών που διοργανώνει το MEDASSET από το 1998.

Τα αποτσίγαρα αποτελούν τεράστιο κίνδυνο για το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Για την καλλιέργεια του καπνού χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα, ζιζανιοκτόνα, εντομοκτόνα, μυκητοκτόνα και τρωκτικοκτόνα. Κάθε τσιγάρο υπολογίζεται ότι περιέχει περίπου 4.000 τοξικές ουσίες μεταξύ των οποίων κάδμιο, νικοτίνη, μόλυβδος και αρσενικό! Τα φίλτρα έχουν σχεδιαστεί για να συσσωρεύουν συστατικά που περιέχονται στον καπνό. Κατά την αποδόμησή των φίλτρων, οι τοξικές αυτές ουσίες απελευθερώνονται μολύνοντας το παράκτιο και θαλάσσιο περιβάλλον. Σύμφωνα με έρευνες, η μέση θανατηφόρα δόση για τους θαλάσσιους οργανισμούς είναι περίπου ένα αποτσίγαρο ανά λίτρο γλυκού ή θαλάσσιου νερού.

«Τα αποτσίγαρα είναι τοξικό απόβλητο, όχι απλό σκουπίδι» τονίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, Ευάγγελος Φιλόπουλος.

Πολλά θαλάσσια ζώα, όπως ψάρια και χελώνες, μπερδεύουν τα αποτσίγαρα με την τροφή τους και τα καταπίνουν. Οι περισσότεροι, λαθεμένα, θεωρούν ότι το φίλτρο των τσιγάρων είναι από βαμβάκι ή χαρτί. Στην πραγματικότητα αποτελείται από πλαστικές ίνες και χρειάζεται έως και 15 χρόνια για να αποδομηθεί.

«Κάθε φορά που αφήνουμε τα αποτσίγαρά μας στην παραλία ή τα πετάμε στη θάλασσα ή σε δρόμους και φρεάτια μέσα στην πόλη, πρέπει να γνωρίζουμε ότι «ταΐζουμε» τα ψάρια και τα θαλασσινά που βάζουμε στο τραπέζι μας με πλαστικά σκουπίδια», επισημαίνει η υπεύθυνη της εκστρατείας, Κωνσταντίνα Κωστούλα.

«Το φίλτρο του τσιγάρου αποτελείται από 12.000 πλαστικές ίνες. Όταν το πετάμε στη θάλασσα, είναι σαν να πετάμε 12.000 διαφορετικά μικρά πλαστικά σκουπίδια (μικροπλαστικά) των οποίων οι συνέπειες για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς» προσθέτει η κα Κωστούλα.