Η ανεμελιά των διακοπών, που σε κάποιες περιπτώσεις συνοδεύεται και από χαλάρωση των μέτρων ασφαλείας αλλά και υγιεινής που συνήθως ακολουθούμε, οδηγεί συχνά σε αύξηση μολύνσεων στις γυναίκες, οι περισσότερες από τις οποίες γίνονται αντιληπτές εβδομάδες αργότερα, μετά την επιστροφή από τις καλοκαιρινές περιπέτειες.
130467_bild
Πριν από την έναρξη των διακοπών, είναι καλό οι γυναίκες να έχουν μια σφαιρική ενημέρωση από τον γυναικολόγο τους σχετικά με τους κινδύνους που διατρέχουν κατά τις σεξουαλικές επαφές τους (ειδικά αν αυτές είναι εκτός μόνιμης σχέσης) αλλά και κατά τη χαλάρωσή τους στην παραλία, στην άμμο και στη θάλασσα.

Οι πιο συνηθισμένοι κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες κατά τη διάρκεια των διακοπών έχει αποδειχθεί ότι είναι:

Από την άμμο και τη θάλασσα

• Κολπίτιδες: Οφείλονται κυρίως στους μύκητες της άμμου και του νερού. Τα κυριότερα συμπτώματα είναι κολπικά υγρά, ερεθισμός στην περιοχή των έξω γεννητικών οργάνων, κνησμός (φαγούρα), πιθανή ενόχληση κατά τη σεξουαλική επαφή, οίδημα της περιοχής (πρήξιμο). Απαιτούνται απλά μέτρα προστασίας, όπως η αντικατάσταση του βρεγμένου μαγιό, η χρήση βαμβακερών εσωρούχων, η αποφυγή χημικών και αποσμητικών στην ευαίσθητη περιοχή, καθώς και η αποφυγή απευθείας επαφής του σώματος με την άμμο.
• Ουρολοιμώξεις: Οφείλονται κυρίως στην αυξημένη εφίδρωση που οδηγεί σε αφυδάτωση και συνεπώς σε μειωμένη αποβολή ούρων. Επίσης, η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ σε συνδυασμό με τη μειωμένη πρόσληψη υγρών ευνοεί την αφυδάτωση και κατ’ επέκταση και την ουρολοίμωξη. Τα συμπτώματα είναι ενόχληση ή και πόνος στην ουροδόχο κύστη κατά την ούρηση (δυσουρία), δύσοσμα ούρα και εμφάνιση πυρετού. Η βασικότερη εξέταση είναι η καλλιέργεια ούρων που θα αποκαλύψει το υπεύθυνο μικρόβιο, ώστε να χορηγηθεί το κατάλληλο αντιβιοτικό σκεύασμα.

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα

• HPV (ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων), χλαμύδια, έρπης γεννητικών οργάνων.
• Σύφιλη, γονόρροια ή βλεννόρροια.
• AIDS, ηπατίτιδες.
Η χρήση προφυλακτικού αποτελεί μία καλή ασπίδα προστασίας σε τέτοιου είδους λοιμώξεις, οι επιπτώσεις των οποίων μπορεί να είναι παροδικές (αυτό είναι το καλό σενάριο), ωστόσο κάποιες φορές κρύβουν κινδύνους για τη γονιμότητα της γυναίκας ή ακόμα και για την ίδια της τη ζωή.

Ανεπιθύμητη κύηση

Οι ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, σύμφωνα με έρευνες, αυξάνονται κατά τους θερινούς μήνες.

Οι γυναίκες οφείλουν να παίρνουν τις απαραίτητες προφυλάξεις (χρήση προφυλακτικού, αντισυλληπτικά χάπια, τοποθέτηση «σπιράλ» και άλλα μέτρα αντισύλληψης) που θα συστήσει ο γυναικολόγος τους, ο οποίος είναι και ο μοναδικός ειδικός που μπορεί να συμβουλέψει σωστά και με ασφάλεια. Είναι άκρως επικίνδυνο οι γυναίκες να υιοθετούν αντισυλληπτικές μεθόδους χωρίς την καθοδήγηση του γυναικολόγου τους.