Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του διήμερου εργαστηρίου με τίτλο «Tourism Strategies and Perspectives in the Black Sea Region» (Τουριστικές Στρατηγικές και Προοπτικές στην Περιοχή της Μαύρης Θάλασσας), το οποίο διοργανώθηκε στις 28 και 29 Ιουλίου 2016, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο του έργου «Τουριστικά Μονοπάτια στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας» (Tourism Paths of the Black Sea Region – BSB Tour), που έχει ενταχθεί και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας 2007 – 2013».
160802-ErgastirioTourism1
Κύριος στόχος του έργου είναι η ανταλλαγή ορθών πρακτικών στον τομέα του τουρισμού μεταξύ των συμμετεχουσών χωρών, καθώς και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των ΜΜΕ, που δραστηριοποιούνται στην επιλέξιμη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Επίσης, το έργο αποσκοπεί στη δημιουργία διαύλων επικοινωνίας σε διαπεριφερειακό ευρωπαϊκό επίπεδο μεταξύ φορέων λήψης αποφάσεων (Περιφέρειες / Δήμοι) και επιχειρήσεων τουρισμού.
160802-ErgastirioTourism2
Κατά την έναρξη του εργαστηρίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Θάνος, προχώρησε σε σχετική με τη θεματική του εργαστηρίου παρουσίαση. Συγκεκριμένα, το πρώτο μέρος της παρουσίασης περιελάμβανε μια γενική επισκόπηση του τουρισμού στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, ενώ το δεύτερο αναφερόταν στις προκλήσεις στην τουριστική βιομηχανία σε συνάρτηση με την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και σε γενικά στοιχεία για τον τουρισμό στην Ελλάδα και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Ακολούθησαν παρουσιάσεις των εκπροσώπων των συμμετεχουσών χωρών σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση στον τουριστικό τομέα σε όλες τις επιμέρους χώρες, τα προβλήματα, τα όποια αντιμετωπίζουν οι τουριστικές επιχειρήσεις και φορείς, και οι προοπτικές του κλάδου. Το ενδιαφέρον της συζήτησης επικεντρώθηκε στη χάραξη μιας κοινής στρατηγικής και κοινής ταυτότητας για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής της Μαύρης Θάλασσας. Το εργαστήριο ολοκληρώθηκε με εκπαιδευτική επίσκεψη στην ευρύτερη περιοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Στο εργαστήριο συμμετείχαν εκπρόσωποι από την Ουκρανία, τη Γεωργία, τη Βουλγαρία, την Αρμενία και τη Μολδαβία. Την εκδήλωση παρακολούθησε και εκπρόσωπος του Δήμου Θεσσαλονίκης.