Ισχυρό ρήγμα στις σχέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος με την κυβέρνηση προκλήθηκε μετά την απόφαση του υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη να αλλάξει το μάθημα των Θρησκευτικών, προσδίδοντάς του χαρακτήρα Θρησκειολογίας.
ieronimos-filhs
«Απαράδεκτα και επικίνδυνα» χαρακτήρισε χθες ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος τα νέα προγράμματα σπουδών των Θρησκευτικών για δημοτικό, γυμνάσιο και λύκειο και έκανε έκκληση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να αποσυρθούν άμεσα. Η Εκκλησία θεωρεί ότι ακυρώνεται ο ορθόδοξος χαρακτήρας του μαθήματος.

Ο κ. Φίλης, από την πλευρά του, μίλησε για «ακατανόητη αντιδικία και κινδυνολογία», ενώ υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου ανέφεραν στην εφημερίδα «Καθημερινή», όπως αναφέρει σε δημοσίευματα της, ότι έγιναν σεβαστοί οι όροι της Εκκλησίας για την υποχρεωτικότητα του μαθήματος, το ωρολόγιο πρόγραμμά του και τον ορθόδοξο χαρακτήρα του. Βεβαίως, στο πολιτικό σκάκι που παίζεται, τα μηνύματα που στέλνει κάθε πλευρά έχουν πολλαπλούς αποδέκτες. Η έκρηξη Ιερώνυμου υποδηλώνει ότι η Εκκλησία δεν αποφασίζει παρασυρόμενη από τα πολιτικά παιχνίδια της κυβέρνησης προς τέρψιν του κομματικού ακροατηρίου της.

Την ίδια ο Αρχειπίσκοπος, έκανε έκκληση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να αποσυρθούν άμεσα όσα προωθεί το υπουργείο Παιδείας για το μάθημα των Θρησκευτικών

Ο κ. Ιερώνυμος κάλεσε τον κ. Τσίπρα «να αναβάλει κάθε πρωτοβουλία ενός ή μερικών ανθρώπων και σε μια βάση Εκκλησίας και Πολιτείας να συνεργαστούμε σοβαρά επιτέλους σε ένα τόπο που ακούγονται μόνο λόγια». «Με νηφαλιότητα και σύνεση ο Αρχιεπίσκοπος ζητεί από τον πρωθυπουργό τη διεξαγωγή ενός συνολικού, ουσιαστικού και σε βάθος διαλόγου για το ζήτημα. Η πατρίδα μας, η κοινωνία επιζητούν συνεργασία και συνεννόηση μεταξύ των κορυφαίων θεσμών του έθνους μας και δεν έχει την πολυτέλεια κρίσεων και ρήξεων εξαιτίας κάποιων ακατανόητων ιδεοληπτικών εμμονών» ανέφερε στην «Κ» ο εκπρόσωπος Τύπου της Αρχιεπισκοπής, Χάρης Κονιδάρης.

Ωστόσο, ασφαλείς πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν ότι η δήλωση του κ. Ιερώνυμου εξέπληξε την ηγεσία του υπουργείου, αλλά όχι εκκλησιαστικούς παράγοντες. Και αυτό διότι ο Ν. Φίλης, όπως αναφέρουν «έχει διολισθήσει σε πολλά ατοπήματα».