Για μία βιώσιμη διέξοδο από την κρίση

greenwave

Ιδιαίτερα έντονο το τριήμερο συναντήσεων και δράσεων των Οικολόγων Πρασιών στη Θεσσαλονίκη (Πέμπτη 15/9 – Σάββατο 17/9), με την ευκαιρία της Συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ αλλά και του Φεστιβάλ Green Wave. Στο πρόγραμμα των συναντήσεων συμμετείχε τετραμελής αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας των Οικολόγων Πράσινων (η συντονίστρια Χριστίνα Ευθυμιάτου, οι εκπρόσωποι Τύπου Μαρία Πετεινάκη και Φίλιππος Γκανούλης, και τα μέλη Τηλέμαχος Σπασίδης και Κώστας Διάκος) και οι βουλευτές μέλη των ΟΠ, Γιάννης Τσιρώνης -Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος- και Γιώργος Δημαράς.

Πρώτη συνάντηση μετά τη Συνέντευξη Τύπου ήταν η καθιερωμένη συνάντηση με την Διοίκηση και το Σωματείο Εργαζομένων της ΔΕΘ –Helexpo. Η συνάντηση αποδείχθηκε ιδιαίτερα δημιουργική, για την ενημέρωση σχετικά με τα επιχειρησιακά σχέδια της ΔΕΘ και τις δυνατότητες συνεργασίας για την οργάνωση δραστηριοτήτων με έμφαση στην ανακύκλωση, την κυκλική οικονομία και την κοινωνική οικονομία.

Το πρόγραμμα της Παρασκευής το πρωί περιλάμβανε συναντήσεις με τον Πρόεδρο και τη Διοίκηση του ΦΟΔΣΑ Κεντρικής Μακεδονίας, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, καθώς και τον Πρόεδρο και το Σωματείο Εργαζομένων στην ΕΥΑΘ. Σκοπός των συναντήσεων η αλληλοενημέρωση για κρίσιμα κοινά θέματα ενδιαφέροντος, στους στρατηγικούς αυτούς τομείς της οικονομίας για μια βιώσιμη εναλλακτική διέξοδο από την κρίση.

Ακολούθησε το απόγευμα της Παρασκευής η πρώτη απολογιστική Συνδιάσκεψη των μελών των Οικολόγων Πράσινων, σχετικά με την πορεία της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη συμμετοχή μας στην Κυβέρνηση. Αντικείμενο της αξιολόγησης τα 22 προγραμματικά σημεία της συμφωνίας μεταξύ ΟΠ και ΣΥΡΙΖΑ και η πορεία του Κυβερνητικού έργου σε σχέση με αυτά. Αντίστοιχη συνδιάσκεψη προγραμματίζεται στην Αθήνα την επόμενη Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου, ενώ θεματικές απολογιστικές συναντήσεις θα συμπληρώσουν την πορεία προς το 13ο Τακτικό Συνέδριο των ΟΠ στα τέλη Γενάρη.

Την Παρασκευή το βράδυ και το Σάββατο, τα μέλη της αντιπροσωπείας των Οικολόγων Πράσινων και ο Υπουργός Γιάννης Τσιρώνης επισκέφθηκαν το Green Wave Festival, περιηγήθηκαν τα περίπτερα και συζήτησαν με παραγωγούς και εκπροσώπους φορέων. Ανάμεσα στις συναντήσεις, ήταν σημαντική η ανταλλαγή απόψεων με τους εκπροσώπους της Κίνησης 136 και του Καταναλωτικού Συνεταιρισμού Bioscoop, όπου συμφωνήθηκε η προοπτική επόμενων κοινών δράσεων στην Αθήνα και άλλα μέρη της Ελλάδας.

Εκδήλωση για την TTIP

Τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας, Χριστίνα Ευθυμιάτου, Τηλέμαχος Σπασίδης και Κώστας Διάκος συμμετείχαν επίσης στην εκδήλωση για την ΤΤΙP που οργάνωσαν το Σάββατο 17-9 στο ΑΠΘ οι Φίλοι της Φύσης. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν τα συμπεράσματα της Μελέτης για τις επιπτώσεις της TTIP στη Δημοκρατία και την Οικονομία. Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Κώστας Διάκος εκ μέρους των Οικολόγων Πράσινων, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στο κάλεσμα του ΠΣ των Οικολόγων Πράσινων προς τους δύο βουλευτές μέλη τους, Γιάννη Τσιρώνη και Γιώργο Δημαρά, να καταψηφίσουν τη συμφωνία CETA που θα έρθει πρώτη στα Κοινοβούλια των κρατών μελών της ΕΕ, κάλεσμα στο οποίο έχουν ήδη εκφραστεί θετικά και δημόσια οι δύο βουλευτές.

Από τις εισηγήσεις της Εκδήλωσης ιδιαίτερα σημαντικές οι παρουσιάσεις για τις αρνητικές επιπτώσεις των διατλαντικών συμφωνιών:

Στις δημόσιες Υπηρεσίες – και κυρίως την υγεία και την εκπαίδευση-, τα δημόσια Αγαθά, όπως το νερό, και Δημόσιες Συμβάσεις –αποκλείοντας δυνατότητες για πράσινες προμήθειες και συμβάσεις κοινωνικής αναφοράς
Τις δυνατότητες αναγνώρισης και προώθησης των παραδοσιακών τοπικών προϊόντων ποιότητας
Την ελευθερία νομοθέτησης από τα Κράτη μέτρων και όρων για την προστασία του περιβάλλοντος και της τοπικής ανάπτυξης, ιδιαίτερα στον τομέα των εξορύξεων, με την θεσμοθέτηση διαδικασιών για εξωδικαστικές προσφυγές εταιρειών εκτός των υφιστάμενων θεσμών δικαιοσύνης
Τη λειτουργία της δημοκρατίας, τα ανθρώπινα δικαιώματα καθώς και τα δικαιώματα όλων των έμβιων στον πλανήτη.