Συζήτηση με Γιούνκερ για την κατάσταση και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης

20120608pht00644_original-e1445596577890

Δύο μέρες πριν την ανεπίσημη συνάντηση των 27 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ (πλην του Ηνωμένου Βασιλείου) στη Μπρατισλάβα, το ΕΚ θα συζητήσει τη μελλοντική πορεία της Ένωσης, στα πλαίσια της ετήσιας ομιλίας του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ για την «κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης», την Τετάρτη το πρωί.

Ακρόαση του υποψηφίου Επιτρόπου για την Ασφάλεια της Ένωσης, Sir Julian King

Το ΕΚ θα αξιολογήσει τον υποψήφιο του Ηνωμένου Βασιλείου για τη θέση του Επιτρόπου για την Ασφάλεια της Ένωσης, Sir Julian King, κατά τη διάρκεια της συνόδου στο Στρασβούργο. Τη Δευτέρα το βράδυ η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του ΕΚ θα πραγματοποιήσει ακρόαση με τον υποψήφιο Επίτροπο. Βάσει των συστάσεων της επιτροπής, η Διάσκεψη των Προέδρων θα αποφασίσει εάν θα κλείσει τη διαδικασία ακρόασης θέτοντας σε συνέχεια την υποψηφιότητα σε ψηφοφορία στην ολομέλεια την Πέμπτη.

Apple: Συζήτηση στο ΕΚ για τη φορολογική συμφωνία με την Ιρλανδία

Την Τετάρτη στις 3μμ (ώρα Γαλλίας) οι ευρωβουλευτές θα συζητήσουν το συμπέρασμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία έκρινε ότι η Ιρλανδία χορήγησε στην εταιρία Apple Inc. παράνομα φορολογικά πλεονεκτήματα, που της επέτρεψαν να πληρώνει εδώ και αρκετά χρόνια σημαντικά λιγότερο φόρο συγκριτικά με τις άλλες επιχειρήσεις. Στη συζήτηση θα συμμετάσχει η Επίτροπος Vestager.

Οι μετρήσεις εκπομπών στην αυτοκινητοβιομηχανία: ψηφοφορία επί της ενδιάμεσης έκθεσης της εξεταστικής επιτροπής

Το ΕΚ θα ψηφίσει την Τρίτη επί της ενδιάμεσης έκθεσης της εξεταστικής επιτροπής για τις μετρήσεις των εκπομπών στην αυτοκινητοβιομηχανία (ΕMIS) η οποία διερευνά ενδεχόμενες παραβιάσεις των ευρωπαϊκών κανονισμών. Η επιτροπή η οποία συστάθηκε σε συνέχεια των αποκαλύψεων για χρήση συσκευών που παραποιούσαν τα αποτελέσματα στις επίσημες δοκιμές των αυτοκινήτων μειώνοντας τεχνητά τις εκπομπές ρύπων, θα ολοκληρώσει τις εργασίες της την άνοιξη του 2017.

Το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα στην Πολωνία

Οι ευρωβουλευτές θα αξιολογήσουν τις πρόσφατες εξελίξεις στην Πολωνία και τις επιπτώσεις τους στα θεμελιώδη δικαιώματα στη χώρα στα πλαίσια συζήτησης στην ολομέλεια την Τρίτη το απόγευμα ενώ θα υιοθετήσουν και μη νομοθετικό ψήφισμα την Τετάρτη.

Το Συμβούλιο παρουσιάζει τη θέση του για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό του 2017

Το Συμβούλιο θα παρουσιάσει, την Τρίτη στο ΕΚ, τη θέση του σχετικά με το σχέδιο προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2017 στα πλαίσια της ετήσιας διαδικασίας για τη σύνταξη του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού. Η επιτροπή Προϋπολογισμών του ΕΚ αποδοκίμασε τις προτεινόμενες περικοπές στον προϋπολογισμό: 1,28 δισ. ευρώ για τις αναλήψεις υποχρεώσεων (-0,81%) και 1,1 δισ. ευρώ στις πληρωμές (-0,82%), λαμβάνοντας υπόψη τις άμεσες ανάγκες για αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και τόνωση της ανάπτυξης.

Τουρκία: Συζήτηση στο ΕΚ με Φεντερίκα Μογκερίνι

Οι εξελίξεις στην Τουρκία μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016, η κατάσταση του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, καθώς και η στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στη Συρία θα συζητηθούν από τους ευρωβουλευτές την Τρίτη το απόγευμα στην ολομέλεια με την εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Νέο ευρωπαϊκό ταξιδιωτικό έγγραφο για την επιστροφή παράνομων μεταναστών

Το ΕΚ θα ψηφίσει την Πέμπτη την πρόταση κανονισμού για την εισαγωγή ενός πρότυπου ευρωπαϊκού ταξιδιωτικού εγγράφου το οποίο θα επιταχύνει τις διαδικασίες επιστροφής των υπηκόων τρίτων χωρών που διαμένουν παράνομα στα κράτη μέλη της ΕΕ και δεν διαθέτουν έγκυρα διαβατήρια ή ταυτότητες. Οι ευρωβουλευτές επισημαίνουν ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στην προσπάθειά τους να επιστρέψουν με ασφαλή και νόμιμο τρόπο τους ανθρώπους αυτούς στις χώρες καταγωγής τους.

Άσυλο: Ψηφοφορία για τις θέσεις μετεγκατάστασης στην ΕΕ

Το ΕΚ θα ψηφίσει την Τετάρτη επί της πρότασης για «μεταφορά» 54.000 θέσεων υποδοχής από το σύστημα μετεγκατάστασης των αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα και την Ιταλία, και χρησιμοποίηση τους στην επανεγκατάσταση Σύρων προσφύγων από την Τουρκία. Η επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του ΕΚ δηλώνει αντίθετη με τη συγκεκριμένη πρόταση, τονίζοντας ότι το πρόγραμμα μετεγκατάστασης αφορά την ΕΕ και δεν πρέπει να συγχέεται με το πρόγραμμα επανεγκατάστασης, το οποίο αφορά μια χώρα εκτός ΕΕ.

Ανανέωση εντολής του Κύπριου Λάζαρου Λαζάρου στο Ελεγκτικό Συνέδριο προτείνει το ΕΚ

Το ΕΚ θα ψηφίσει την Τρίτη επί των τριών υποψηφιοτήτων για το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο, από την Κύπρο, τη Μάλτα και την Πορτογαλία, όπως εγκρίθηκαν από την επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού. Η τελική απόφαση σχετικά με τους διορισμούς των μελών στον οργανισμό θα ληφθεί από το Συμβούλιο υπουργών της ΕΕ.