Συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και πολυμελή αντιπροσωπεία του κόμματος, αποτελούμενη από ευρωβουλευτές, βουλευτές, περιφερειακούς συμβούλους και κομματικά στελέχη, είχε σήμερα στο γραφείο του ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
160930-kke1
Στη συνάντηση συζητήθηκαν μια σειρά από ζητήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που αποτελούν θέματα αιχμής, τόσο για τη διοίκηση της Περιφέρειας, όσο και για το ΚΚΕ, με έμφαση στην ανεργία, το προσφυγικό – μεταναστευτικό, τα ζητήματα πολιτικής προστασίας (αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά, αντισεισμικά θέματα), τη μεταφορά μαθητών, την κοινωνική πολιτική, τα έργα υποδομής, τα πολιτιστικά έργα και τα έργα υγείας και παιδείας, αλλά και μια σειρά από περιβαλλοντικά ζητήματα.
160930-kke2
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας ζήτησε από τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα να στηρίξει τις προσπάθειες της Αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου βαθμού, για μεγαλύτερη αποκέντρωση αρμοδιοτήτων με τους αναλογούντες πόρους, ενώ ταύτιση απόψεων υπήρξε τόσο στην ανάγκη αντιμετώπισης των προβλημάτων πολιτικής προστασίας και ανεργίας, όσο και στην αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος. Επίσης, ο κ. Τζιτζικώστας εξήρε τη γόνιμη αντιπολίτευση που ασκούν στο Περιφερειακό Συμβούλιο τα στελέχη της παράταξης του ΚΚΕ «Λαϊκής Συσπείρωσης», η οποία όπως είπε συμβάλλει στη βελτίωση και των πεπραγμένων της διοίκησης, ενώ χαρακτήρισε το ΚΚΕ «σταθερή φωνή» του πολιτικού συστήματος της χώρας.
160930-kke3
Όπως δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας, «υποδέχτηκα σήμερα έναν πολιτικό που εκτιμώ ιδιαίτερα κυρίως για τη σταθερότητα και τη συνέπεια των θέσεων που διαχρονικά εκφράζει, τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ κ. Κουτσούμπα, αλλά και τους συνεργάτες του, με τους οποίους συζητήσαμε σχεδόν το σύνολο των ζητημάτων που απασχολούν τους πολίτες της Κεντρικής Μακεδονίας. Ενημέρωσα τον κ. Κουτσούμπα για το έργο που επιτελεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μέσω του ΕΣΠΑ, αλλά και για τις προσπάθειες που κάνουμε για να αναβαθμίσουμε συνολικά τις υποδομές στην περιοχή μας. Μιλήσαμε επίσης για τα σημαντικά έργα παιδείας και πολιτισμού που γίνονται στην Κεντρική Μακεδονία, για το μεγάλο και ισχυρό ‘δίχτυ’ προστασίας που έχουμε απλώσει για τους συμπολίτες μας που έχουν χτυπηθεί από την κρίση, οργανώνοντας συνεχώς διανομές τροφίμων και ειδών στοιχειώδους διαβίωσης για να στηρίξουμε τους ανθρώπους που έχουν πραγματικά ανάγκη αυτή την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Ήδη έχουμε διανείμει από τις αρχές του έτους άνω των 150 τόνων τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης σε όλη την Κεντρική Μακεδονία. Επιπλέον συζητήσαμε για μια σειρά από περιβαλλοντικά ζητήματα στα οποία η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προσπαθεί να δώσει και λύσεις. Παρουσίασα στον Γραμματέα, μεταξύ άλλων, το σημαντικό πρόγραμμα της ΠΚΜ Terra-Med που θα αναπλάσει και θα αναβαθμίσει το περιβάλλον και θα βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής, τα αναπτυξιακά δεδομένα και την εικόνα του δυτικού παράκτιου μετώπου της Θεσσαλονίκης. Ζήτησα από τον κ. Κουτσούμπα να στηρίξει την προσπάθεια που καταβάλουμε ως Περιφέρεια για την επίλυση μιας σειράς από θέματα, όπως το προσφυγικό, στο οποίο ακόμη και σήμερα, τέλη Σεπτεμβρίου, κι ενώ υπάρχει δημόσια δέσμευση της κυβέρνησης, δεν έχει γίνει τίποτα για τον αναλογικό επιμερισμό των προσφύγων και μεταναστών σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας».
160930-kke4
Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε: «Είχαμε μια αναλυτική και ενδιαφέρουσα συνάντηση και ενημέρωση από τον κ. Τζιτζικώστα για όλα τα θέματα, όλο το φάσμα των προβλημάτων που απασχολούν το λαό της Κεντρικής Μακεδονίας. Επισημάναμε την αναγκαιότητα να αποκτήσουν προτεραιότητα τα έργα που αφορούν στις λαϊκές και κοινωνικές ανάγκες των ανθρώπων τις περιοχής και πρωτίστως τα ζητήματα των έργων της αντιπλημμυρικής προστασίας και η εξασφάλιση κι όλων των ανθρώπων που επλήγησαν πρόσφατα από τις πλημμύρες στην περιοχή, τα έργα αντισεισμικής θωράκισης και αντιπυρικής προστασίας, που βεβαίως μπορούν να δώσουν και δουλειά και να αντιμετωπίσουν ένα μέρος της ανεργίας, που εμφανίζει πολύ υψηλά ποσοστά σε όλη τη χώρα και ειδικά στην Κεντρική Μακεδονία.
Ταυτόχρονα μιλήσαμε για το προσφυγικό – μεταναστευτικό, καθώς το 50% και πλέον των προσφύγων, βρίσκεται στην Κεντρική Μακεδονία. Η πολιτική στο προσφυγικό, με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης και άλλων κομμάτων, έφτασε στο σημείο να εγκλωβίσει δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες στην πατρίδα μας, χωρίς να έχουν εξασφαλίσει στοιχειωδώς ούτε συνθήκες φιλοξενίας, ούτε την απαραίτητη χρηματοδότηση, ούτε τις απαραίτητες υποδομές, που είναι αναγκαίες για να μπορούν να βοηθήσουν οι Περιφέρειες και οι Δήμοι στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Το κύριο πρόβλημα που εντοπίζουμε στο προσφυγικό, είναι ο τρόπος με τον οποίο ξεκίνησε και η συμφωνία που ακολούθησε ανάμεσα σε ΕΕ και Τουρκία, την οποία υπέγραψε και η ελληνική κυβέρνηση. Συμφωνία, που ουσιαστικά εγκλωβίζει αυτούς τους ξεριζωμένους ανθρώπους στη χώρα μας και δημιουργεί προβλήματα τόσο στους ίδιους, που θέλουν να μεταβούν σε άλλες χώρες, όσο και στις λαϊκές οικογένειες, στους εργαζόμενους της δικής μας χώρας.
Επίσης συζητήσαμε για μια σειρά από ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος, που απασχολούν τους κατοίκους της περιοχής, ενημερωθήκαμε για τις δράσεις της Περιφέρειας και για τα προβλήματα ιδιαίτερα της μεταφοράς μαθητών, επισημαίνοντας την πάγια θέση του ΚΚΕ ότι η κυβέρνηση, η κεντρική εξουσία, έχει δώσει και συνεχίζει να δίνει συνεχώς αρμοδιότητες στην Περιφερειακή και την Τοπική Διοίκηση, ως συστατικό στοιχείο του Κράτους, χωρίς προηγουμένως να εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση. ώστε να επιτελέσουν στοιχειωδώς το έργο τους. Γι’ αυτό το ΚΚΕ και οι σύμβουλοί του στην Περιφέρεια και παντού, βρισκόμαστε από τη θέση της αντιπολίτευσης, έτσι όπως πιστεύουμε πρέπει να βρίσκονται και όλοι οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, τα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια, απέναντι στην κεντρική εξουσία με διεκδικήσεις έτσι ώστε να επιτευχθεί η ικανοποίηση των λαϊκών των κοινωνικών αναγκών των κατοίκων της περιοχής και συνολικά της χώρας».