Η ρητορική του προέδρου της Τουρκίας Ερντογάν, με οποιαδήποτε εκδοχή, ακόμη και με την πιο καλόπιστη, δυστυχώς υπονομεύει αμέσως ή εμμέσως τόσο τη Συνθήκη της Λωζάνης όσο και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, από την Έδεσσα. Αναφερόμενος στα Σκόπια, τόνισε, ότι όσο προβάλλουν αλυτρωτικές διεκδικήσεις, δεν πρόκειται να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
%ce%b5%ce%b9%ce%ba%cf%8c%ce%bd%ce%b1-005
«Δεν θα μπορούσα να φύγω από την Έδεσσα με αυτές τις παρακαταθήκες, χωρίς να υπάρξει απάντηση στην πρόσφατη ρητορική την οποία είχε αναπτύξει η Τουρκία και συγκεκριμένα ο Πρόεδρος της Τουρκίας. Οποιαδήποτε εκδοχή ακόμη και την πιο καλόπιστη αυτή η ρητορική δυστυχώς υπονομεύει αμέσως ή εμμέσως τόσο τη συνθήκη της Λωζάνης όσο και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις όσο και τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, διότι πρέπει να τονίσω -και το λέω καλόπιστα προς την γείτονα Τουρκία- ότι εμείς είμαστε εκείνοι οι οποίοι στηρίξαμε και στηρίζουμε την συνταγματική νομιμότητα στην Τουρκία. Εμείς επιθυμούμε σχέσεις καλής γειτονίας. Εμείς, η Ελλάδα είναι η πόρτα και το παράθυρο της Τουρκίας προς την Ευρώπη και το επιθυμούμε αυτό. Αλλά αυτό προϋποθέτει ότι όλοι σεβόμαστε και την ιστορία και το διεθνές δίκαιο».

Η Τουρκία, υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος, «οφείλει να κατανοήσει, πρώτον, ότι η Συνθήκη της Λωζάνης είναι αναπόσπαστο τμήμα του διεθνούς δικαίου, δεύτερον, ότι πρέπει να γίνεται σε κάθε περίπτωση σεβαστή και να μην υπονομεύεται με κανένα υπονοούμενο. Θέλω, επιπλέον, να τονίσω ότι μέσα από αυτό τον σεβασμό τού διεθνούς δικαίου μπορεί να διεκδικήσει, αν θέλει, να αποτελεί δημοκρατικώς οργανωμένο μέλος της διεθνούς κοινότητας».

Στην αντιφώνησή του κατά την τελετή ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη Έδεσσας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφερόμενος στα Σκόπια, τόνισε ότι «Η Μακεδονία ήταν, είναι και θα παραμείνει ελληνική», υπογραμμίζοντας ότι «Η διεκδίκηση ονομάτων, που σημαίνει αλυτρωτισμό, παραβιάζει το ευρωπαϊκό δίκαιο, γι’ αυτό δεν υπάρχει περίπτωση ένταξης των γειτόνων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί δεν πληρούν ούτε καν τις προϋποθέσεις του θεσμικού κεκτημένου της ΕΕ. Το καθιστούμε σαφές γιατί επιθυμούμε την καλή γειτονία και τη φιλία. Αλλά αυτή περνάει μέσα από τον σεβασμό της Ιστορίας και των θεσμών της ίδιας της Ευρώπης».

Στην προσφώνησή του, ο δήμαρχος, Δημήτρης Γιάννου χαρακτήρισε μεγάλη τιμή για την Έδεσσα την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας στις εορταστικές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της πόλης, το 1912, από τον τουρκικό ζυγό.