Στα 100 εκατ. ευρώ, που έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2017 προσβλέπουν οι ευπαθείς δανειολήπτες, που έχουν ενταχθεί στον νόμο Κατσέλη από το 2016, για να καλυφθεί η δόση που θα εκδικαστεί από το αρμόδιο δικαστήριο για τη διάσωση της πρώτης κατοικίας τους. Πρόκειται για τους δανειολήπτες που δεν θα είναι σε θέση να πληρώσουν καν την ελάχιστη δόση που θα οριστεί από το δικαστήριο όταν εκδικαστεί η υπόθεσή τους για να σώσουν την πρώτη τους κατοικία και οι οποίοι θα μπορούν να απευθύνονται στο Δημόσιο για την κάλυψή της.
Υπενθυμίζεται ότι η προστασία αφορά τους δανειολήπτες των οποίων η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας είναι έως 120.000 ευρώ (για τον άγαμο) προσαυξημένη κατά 40.000 ευρώ για τον έγγαμο και κατά 20.000 ευρώ ανά τέκνο και μέχρι τρία τέκνα. Οι οφειλέτες αυτής της κατηγορίας πρέπει να έχουν εισόδημα που είναι ίσο ή υπολείπεται των ευλόγων δαπανών διαβίωσης (όπως αυτές διαμορφώνονται στην τέταρτη ομάδα δαπανών, δηλαδή την ομάδα που περιλαμβάνει και τις δαπάνες για αναψυχή, ταξίδια κ.λπ.). Με βάση τις εύλογες δαπάνες του 2014, αυτό αντιστοιχεί σε ετήσιο εισόδημα έως 8.180 ευρώ για ένα άτομο, 13.917 ευρώ για δύο άτομα, 17.278 για δύο άτομα και ένα τέκνο και 20.639 ευρώ για τετραμελή οικογένεια.
Σύμφωνα με τον σχετικό νόμο, εφόσον πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις και ο δανειολήπτης δεν έχει άλλη ρευστοποιήσιμη περιουσία, την καταβολή της μηνιαίας δόσης για τρία χρόνια έχει δεσμευθεί ότι θα αναλάβει το Δημόσιο. Για τον λόγο αυτό έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2017 κονδύλι 100 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα μάλιστα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών η ανάληψη από το Δημόσιο της σχετικής υποχρέωσης για λογαριασμό του δανειολήπτη θα γίνεται αυτοματοποιημένα. Μέσω ειδικής εφαρμογής που θα στηθεί από την Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους, θα μπορεί κάποιος να υποβάλει αίτηση, επισυνάπτοντας τη δικαστική απόφαση που του επιτρέπει να σώσει την πρώτη του κατοικία, καταβάλλοντας ένα ελάχιστο όριο δόσης. Η εφαρμογή θα συνδέεται με το ΤΑΧΙS, επιβεβαιώνοντας τα φορολογικά στοιχεία του δανειολήπτη και την περιουσιακή του κατάσταση και συνεπώς την αδυναμία του να καταβάλει ακόμη και την ελάχιστη δόση. Με τον τρόπο αυτό το Δημόσιο θα πιστώνει τα χρήματα από ειδικό λογαριασμό στην τράπεζα πιστούχο για λογαριασμό του οφειλέτη. Σύμφωνα πάντα με τον σχεδιασμό, η δυνατότητα διαρκούς πρόσβασης και επαλήθευσης των φορολογικών στοιχείων του δανειολήπτη, θα επιτρέπει την αυτόματη διακοπή της «επιχορήγησης» σε περίπτωση π.χ. που κάποιος βρει δουλειά και μπορεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.
Να σημειωθεί ότι μέχρι στιγμής δεν έχει εκδοθεί από τα Ειρηνοδικεία της χώρας καμία απόφαση που να ενεργοποιεί τη σχετική διάταξη. Αυτό οφείλεται στην προηγηθείσα απεργία των δικηγόρων που έχει οδηγήσει σε καθυστέρηση την εκδίκαση όλων των υποθέσεων του νόμου Κατσέλη, αλλά και στις ούτως ή άλλως καθυστερήσεις που έχει προκαλέσει η μαζική προσφυγή στον νόμο. Σε κάθε περίπτωση, στο υπουργείο Οικονομίας αναμένουν οι πρώτες δικαστικές αποφάσεις να αρχίσουν να καταφθάνουν από το επόμενο έτος, καθώς μετά και την τοποθέτηση νέων ειρηνοδικών οι εκδικάσεις αναμένεται να επισπευσθούν, ξεμπλοκάροντας μεγάλο όγκο των εκκρεμουσών υποθέσεων.
Ο δανειολήπτης που ανήκει στην παραπάνω κατηγορία και εφόσον επιθυμεί να σώσει την πρώτη του κατοικία, θα πρέπει να πληρώνει την αξία του ακινήτου του μέχρι 20 έτη (κατ’ εξαίρεση 35 έτη) με μηνιαίες έντοκες καταβολές. Η αξία του ακινήτου είναι αυτή που θα προέκυπτε αν πήγαινε σε πλειστηριασμό το ακίνητο. Αυτό σημαίνει ότι οι πιστωτές θα πάρουν όσα θα έπαιρναν σε περίπτωση πλειστηριασμού. Η αξία αυτή αποτελεί την βάση υπολογισμού για τις πληρωμές.
Πηγή: Καθημερινή