Η συμφωνία των Παρισίων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, η πρώτη διεθνής, νομικά δεσμευτική παγκόσμια συμφωνία για το κλίμα, θα τεθεί σε ισχύ τον επόμενο μήνα, εφόσον πληρούνται πλέον όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις και μάλιστα πολύ συντομότερα από το αναμενόμενο, χάρη στη σημερινή ιστορική ψηφοφορία του ΕΚ για την επικύρωσή της από την ΕΕ. Η ΕΕ, οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ινδία, χώρες που αποτελούν σημαντικές πηγές εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, θα συναντηθούν το Νοέμβριο στη συνάντηση όλων των συμβαλλομένων μερών της συμφωνίας του Παρισιού στο Μαρρακές.
Το Κοινοβούλιο έδωσε την έγκρισή του για την επικύρωση της συμφωνίας από την ΕΕ με 610 ψήφους υπέρ, 38 κατά και 31 αποχές.
Για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία θα πρέπει να την επικυρώσουν τουλάχιστον 55 μέλη που καλύπτουν τουλάχιστον το 55% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η πρώτη προϋπόθεση (τα 55 μέλη) έχει ήδη εκπληρωθεί. Η σημερινή ψηφοφορία όμως οδηγεί στην πλήρωση και της δεύτερης προϋπόθεσης θέτοντας κατά αυτόν τον τρόπο τη διεθνή συμφωνία σε ισχύ.
«Η ψήφος μας ανοίγει το δρόμο εξασφαλίζοντας ότι πληρείται το όριο που είναι απαραίτητο (…) Η έναρξη ισχύος της συμφωνίας σε λιγότερο από ένα χρόνο μετά την υπογραφή της αποτελεί ένα τεράστιο επίτευγμα, δεδομένου ότι χρειάστηκαν οκτώ χρόνια για να τεθεί σε ισχύ το πρωτόκολλο του Κιότο. Η σημερινή ψηφοφορία σημαίνει επίσης ότι η ΕΕ διατηρεί τον ηγετικό της ρόλο στην πολιτική για το κλίμα», δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς ο οποίος υπέγραψε το έγγραφο μεταφοράς της σύμφωνης γνώμης του Κοινοβουλίου για την κύρωση της συνθήκης από την ΕΕ παρουσία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, της υπουργού περιβάλλοντος της Γαλλίας και Προέδρου του COP21 Σεγκολέν Ρουαγιάλ, του Σλοβάκου υπουργού Ivan Korčok, που εκπροσώπησε την προεδρία του Συμβουλίου, και του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μια μακρά ιστορία ηγετικού ρόλου στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής», σημείωσε ο Μπαν Κι Μουν πριν από την ψηφοφορία. Ευχαρίστησε τους ευρωβουλευτές και τόνισε τη σημασία της επικύρωσης της συμφωνίας από την ΕΕ. Πρόσθεσε ακόμη ότι η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής δεν είναι μόνο μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις της εποχής μας, αλλά αποτελεί και ευκαιρία για την οικοδόμηση μιας πιο βιώσιμης και ανταγωνιστικής οικονομίας.
Οι περισσότεροι ομιλητές από τις πολιτικές ομάδες τόνισαν ότι η σημερινή ψηφοφορία δείχνει ότι η συνεργασία και η από κοινού αντιμετώπιση ζητημάτων αποτελεί τη μόνη λύση στα παγκόσμια προβλήματα. Τόνισαν την επιτακτική ανάγκη να εφαρμοστεί η συμφωνία και να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. «Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας ομαδικής προσπάθειας, που δείχνει ότι σήμερα μπορούμε!» σημείωσε ο εισηγητής του Giovanni La Via (ΕΛΚ, Ιταλία).