Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας στη συζήτηση για κοινή πρόταση ψηφίσματος σχετικά με την κατάσταση των δημοσιογράφων στην Τουρκία που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο έκανε την ακόλουθη παρέμβαση:

«Όλοι καταδικάσαμε απερίφραστα το στρατιωτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Αλλά δεν μπορούμε να μείνουμε άφωνοι –όπως ίσως κάποιοι θα το επιθυμούσαν ή θα τους βόλευε- στην κατάλυση του κράτους δικαίου.

Οι χιλιάδες συλλήψεις και διώξεις. Πιθανότατα έτοιμες από καιρό. Δικαστικών, Στρατιωτικών, Πανεπιστημιακών, Δημοσίων Υπαλλήλων, Επιχειρηματιών…,

Η φίμωση πολλών ΜΜΕ και οι συλλήψεις δημοσιογράφων που αντιπολιτεύονταν τον Ερντογάν…

Η προσπάθεια κατάλυσης του Κοσμικού Κράτους που ίδρυσε ο Κεμάλ.

Η αμφισβήτηση μίας Διεθνούς Συνθήκης, της Συνθήκης της Λωζάννης του 1923 που ορίζει τα σημερινά σύνορα της Τουρκίας που αμφισβητεί ευθέως το Διεθνές Δίκαιο.

Η επίκληση του «Εθνικού Όρκου» της τουρκικής εθνοσυνέλευσης του 1920 περί Δημοψηφισμάτων των παλαιών οθωμανικών περιοχών. Οι αναφορές σε «Σύνορα της Καρδιάς μας» που περιλαμβάνουν τα σύνορα της παλαιάς Οθωμανικής Αυτοκρατορίας

Προκαλούν εύλογη ανησυχία σε όλους.

Ανησυχία που δεν καθησυχάζεται από τις διαβεβαιώσεις Τούρκων αξιωματούχων εκτός Τουρκίας ότι οι δηλώσεις Ερντογάν γίνονται για εσωτερική κατανάλωση.

Οι διώξεις, οι συλλήψεις, οι δηλώσεις Ερντογάν.

Δεν προσομοιάζουν με τις αρχές και αξίες της ΕΕ.

Απομακρύνουν την Τουρκία από την Ευρώπη. Με αποκλειστική ευθύνη της ηγεσία της.

Η Τουρκία αν θέλει να γίνει μία ευρωπαϊκή χώρα θα πρέπει :

Να σεβαστεί τις Αρχές και τις Αξίες της Ευρώπης. Το κράτος Δικαίου, το σεβασμό στην Ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, στις θρησκευτικές ελευθερίες, στην ελευθερία έκφρασης.

Να σεβαστεί τις σχέσεις καλής γειτονίας. Με όλους τους γείτονές της.

Να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο.»