Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης επικεφαλής της Κ.Ο. των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και πρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας με αφορμή τις νέες άκρως προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου περί «δημοψηφίσματος στη Δυτική Θράκη» που αμφισβητούν ευθέως τη νομική υπόσταση της Ελληνικής Θράκης κατέθεσε ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Με τις ακραίες δηλώσεις του ο Τούρκος πρόεδρος μετά την αμφισβήτηση της Διεθνούς Συνθήκης της Λωζάννης που αποτελεί και ευθεία αμφισβήτηση του Διεθνούς Δικαίου προκαλεί και πάλι.
Τώρα αμφισβητεί την ελληνικότητα της Θράκης.
Και ασφαλώς θέτει υπό σοβαρή αμφισβήτηση την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας
Αναλυτικά η ερώτηση:
Μετά τις προκλητικές δηλώσεις του τις περασμένες μέρες που αμφισβητούσαν την Διεθνή Συνθήκη της Λωζάννης και κατ΄ επέκταση το Διεθνές Δίκαιο ο Τούρκος πρόεδρος επανήλθε σήμερα με ακόμη πιο προκλητικές και άκρως επιθετικές δηλώσεις.
«Η Τουρκία δεν είναι μόνο η Τουρκία. Εκτός από τα 79 εκατομμύρια των πολιτών της, φέρει ευθύνη και απέναντι στα εκατοντάδες εκατομμύρια αδέλφια μας στη γεωγραφική περιοχή με την οποία μας συνδέουν ιστορικοί και πολιτισμικοί δεσμοί».
Προφασιζόμενος δε μία απόφαση της τουρκικής εθνοσυνέλευσης του 1920 περί «εθνικού συμβολαίου» το οποίο περιλάμβανε τα τότε σύνορα της Τουρκίας, τόνισε ότι με βάση την απόφαση εκείνη τα σύνορα στις περιοχές του Οθωμανικού κράτους όπου υπήρχε αραβική πλειοψηφία κατά την υπογραφή της Συνθήκη του Μούδρου το 1918, θα έπρεπε να ορισθούν σύμφωνα με την εκφρασμένη μέσω δημοψηφίσματος βούληση των ίδιων των πληθυσμών. Η απόφαση του 1920 ανέφερε επίσης, σύμφωνα πάντα με τον Ερντογάν, ότι το κριτήριο είναι η συγγένεια από πλευράς θρησκείας και γένους και ότι το νομικό καθεστώς και της ελληνικής περιοχής της Δυτικής Θράκης πρέπει να οριστεί ως αποτέλεσμα ελεύθερου δημοψηφίσματος στην περιοχή.
Ο Ερντογάν υποστήριξε επίσης ότι «ορισμένοι ιστορικοί θεωρούν πως τα σύνορα του εθνικού συμβολαίου περιλαμβάνουν επίσης την Κύπρο, το Χαλέπι, τη Μουσούλη, το Αρμπίλ, το Κιρκούκ, το Μπατούμ, τη Θεσσαλονίκη, το Κίρτζαλι, τη Βάρνα και τα νησιά του Αιγαίου».
Ερωτάται η Επιτροπή:
-Με βάση τις Διεθνείς Συνθήκες και το Διεθνές Δίκαιο πως κρίνει τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου;
-προτίθεται να συμπεριλάβει τις επιθετικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου στην επόμενη έκθεση προόδου για την Τουρκία;