osteoporosi
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης, όπως έχει καθιερωθεί η 20η Οκτωβρίου κάθε έτους, το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής της Υγείας της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνει τα εξής:
«Το 1996 καθιερώθηκε η 20η Οκτωβρίου κάθε έτους ως η Ημέρα Οστεοπόρωσης, αρχικά από το Διεθνές Ίδρυμα Οστεοπόρωσης του Ηνωμένου Βασιλείου (International Osteoporosis Foundation – IOF). Το 1998 και το 1999 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στήριξε το IOF βάζοντας τα θεμέλια της συνεργασίας των δύο Οργανισμών.
Από το 1999 η Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης έχει κάθε χρόνο συγκεκριμένη θεματολογία στην καμπάνια της. Το φετινό θέμα της ημέρας είναι: «Αγάπησε τα οστά σου, προστάτεψε το μέλλον σου» (love your bones, protect your future).
Συγκεκριμένα, η εκστρατεία του 2016 για την Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης έχει ως στόχο :
• Την ευαισθητοποίηση του κοινού, σε παγκόσμιο επίπεδο, ώστε να γίνει γνωστό το βαρύ τίμημα της ασθένειας για το μέλλον ενός ατόμου, αν αφεθεί χωρίς διάγνωση και θεραπεία.
• Την εκπαίδευση του κοινού σχετικά με συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου που αυξάνουν την πιθανότητα για οστεοπόρωση και κατάγματα.
• Να ενθαρρύνει τα άτομα που συγκεντρώνουν παράγοντες κινδύνου να υποβληθούν σε εξετάσεις και θεραπεία, εάν απαιτείται, προκειμένου να προστατεύσουν μακροπρόθεσμα το μέλλον τους. Εδώ συμπεριλαμβάνονται και τα άτομα στα οποία η πρώτη εκδήλωση της νόσου είναι το κάταγμα.
• Την προώθηση της σημασίας της πρόληψης σε όλο τον κόσμο.
• Να δοθεί η δυνατότητα στους επαγγελματίες του τομέα της υγείας να αντιμετωπίσουν τα κρίσιμα θέματα, όπως η υπο-διάγνωση και η υπο-θεραπεία. Επίσης, να δοθεί βαρύτητα στο συστηματικό εντοπισμό ασθενών υψηλού κινδύνου ώστε να δοθεί η κατάλληλη παρακολούθηση και θεραπεία.
Η οστεοπόρωση είναι μια μεταβολική διαταραχή των οστών που χαρακτηρίζεται από προοδευτική απώλεια οστίτη ιστού και χαμηλή οστική μάζα, διαταραχή της μικροαρχιτεκτονικής του ιστού με τελικό αποτέλεσμα την αύξηση της ευθραυστότητας των οστών.
Σε όλο τον κόσμο, μία στις τρεις γυναίκες και ένας στους πέντε άνδρες ηλικίας 50 ετών και άνω θα υποστούν ένα οστεοπορωτικό κάταγμα.
Λιγότεροι από τους μισούς ηλικιωμένους που έχουν υποστεί ένα κάταγμα ισχίου θα περπατήσουν χωρίς βοήθεια και πάλι και περίπου το 20% από αυτούς θα χρειαστεί κατ’ οίκον φροντίδα μετά το κάταγμα.
Η οστεοπόρωση κάνει τα οστά να γίνονται αδύναμα και εύθραυστα, έτσι ώστε να σπάνε εύκολα – ακόμη και σε μια μικρή πτώση, ένα χτύπημα, ένα φτάρνισμα ή μια απότομη κίνηση. Τα κατάγματα λόγω οστεοπόρωσης μπορεί να είναι απειλητικά για τη ζωή και μια σημαντική αιτία χρόνιου πόνου και μακροπρόθεσμης αναπηρίας, η οποία οδηγεί σε μειωμένη κινητικότητα με αποτέλεσμα να επηρεάζεται αρνητικά η ποιότητα ζωής.
Σήμερα, εκτός από τον αποτελεσματικό διαγνωστικό έλεγχο για την οστεοπόρωση, υπάρχουν και αποτελεσματικές θεραπείες. Ωστόσο η πλειονότητα των ατόμων δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν από οστεοπόρωση, με αποτέλεσμα να μην λαμβάνουν την κατάλληλη θεραπεία.
Σημαντικός είναι ο ρόλος της πρόληψης στην οστεοπόρωση.
Ο προληπτικός έλεγχος για την έγκαιρη διάγνωση και η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή είναι δυνατόν να περιορίσουν σημαντικά τις επιπτώσεις της νόσου.
Κάποιοι από τους παράγοντες κινδύνου για οστεοπόρωση μπορούν να προληφθούν, επειδή είναι αποτέλεσμα κακών υγιεινολογικών συνηθειών όπως το κάπνισμα, η κατάχρηση αλκοόλ, η κακή διατροφή (π.χ. πτωχή σε ασβέστιο, Βιταμίνη D, χωρίς φρούτα και λαχανικά κ.λπ.), η καθιστική ζωή και η διατήρηση κανονικού σωματικού βάρους.
Το διαχρονικό σύνθημα για την πρόληψη της οστεοπόρωσης είναι: προστατέψτε το μέλλον σας και δράστε έγκαιρα ώστε να κρατήσετε τα οστά σας υγιή».