Έπρεπε να περάσει ένας ολόκληρος χρόνος από την καθυστερημένη έγκριση του ελληνικού Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 για να παραδεχθεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, ότι το δήθεν «ριζικά ανασκευασμένο» και το δήθεν «επιστραφέν ως απαράδεκτο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» ΠΑΑ, δεν είναι τίποτα άλλο από το αρχικά υποβληθέν από την προηγουμένη κυβέρνηση – τον Ιούλιο του 2014 – Πρόγραμμα. Με ακριβώς τα ίδια μέτρα και δράσεις και το ίδιο και απαράλλακτο προϋπολογισμό (με ορισμένες μόνο αυξομειώσεις ως προς τα κονδύλια του, που έχουν να κάνουν με την απώλεια 900 εκατ. ευρώ από το προηγούμενο Πρόγραμμα 2007-2013, εξαιτίας των αδικαιολόγητων καθυστερήσεων, των παλινωδιών και της απαράδεκτης αδιαφορίας που επέδειξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στη διάρκεια του 2015).
yp
Επιτέλους «οι μάσκες έπεσαν», καθώς επίσημα πια – με την απάντηση που έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε σχετική ερώτηση που κατατέθηκε προ μηνός στη Βουλή με πρωτοβουλία του βουλευτή Πέλλας της Ν.Δ. και πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργου Καρασμάνη και τη συνυπογραφή 45 βουλευτών της Ν.Δ. – γίνεται ξεκάθαρο ότι καμία διαπραγμάτευση δεν υπήρξε, καμία τροποποίηση του Προγράμματος, σε σχέση με το αρχικά υποβληθέν, δεν έγινε και κανένα επιπλέον κονδύλι, πέραν των πετσοκομμένων αρχικών, δεν προστέθηκε στο ΠΑΑ 2014-2020.
Με την απάντησή του στους ερωτώντες βουλευτές ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποκηρύσσει πλέον τις περιβόητες, ψευδέστατες και παραπλανητικές δηλώσεις του περί υποβολής του Προγράμματος από την προηγούμενη κυβέρνηση «το Νοέμβριο του 2014» και εκείνες, παρουσία μάλιστα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, περί υποβολής «λίγο πριν τις εκλογές του Γενάρη του 2015».
Παραδέχεται πια την πολύμηνη καθυστέρηση στην έγκριση του Προγράμματος, από την αδράνεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αφού ο ίδιος αποφάσισε να ασχοληθεί με το Πρόγραμμα τον Οκτώβριο του 2015, μετά την επανεκλογή του και αφού στο μεσοδιάστημα των 10 μηνών κρατούσε αραχνιασμένες στα συρτάρια του γραφείου του τις απαντήσεις της Διαχειριστικής Αρχής, που έπρεπε να σταλούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να εγκριθεί το Πρόγραμμα.
Χαρακτηριστική, επίσης, είναι η παραδοχή του κ. Αποστόλου ότι, μέχρι τον Οκτώβριο του 2016 ασχολήθηκε μόνο με τις «απαιτούμενες προπαρασκευαστικές διοικητικές ενέργειες» (π.χ. έκδοση υπουργικών αποφάσεων για το Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου, το νέο οργανόγραμμα των Ειδικών Υπηρεσιών, την εκχώρηση αρμοδιοτήτων στις Περιφέρειες, στους Ενδιάμεσους Φορείς Διαχείρισης και την Επιτροπή Παρακολούθησης του νέου ΠΑΑ). Ενέργειες, που θα μπορούσαν κάλλιστα να είχαν ολοκληρωθεί εντός του 2015 και η καθυστέρησή τους «φόρτωσε» επιπλέον δυσκολίες στην έγκριση του ελληνικού Προγράμματος, με αποτέλεσμα 902 εκατ. ευρώ από το προηγούμενο Πρόγραμμα (συν 62 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα της πρόωρης συνταξιοδότησης αγροτών, τα οποία ουδέποτε καταβλήθηκαν στους δικαιούχους στη διάρκεια του 2015 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) να μεταφερθούν αναγκαστικά στο νέο (αφού τα κονδύλια δεν μπόρεσαν να απορροφηθούν), μειώνοντας έτσι κατά 21% τα διαθέσιμα κονδύλια για τα προγράμματα και τις ενισχύσεις των αγροτών του νέου ΠΑΑ 2014-2020.
Εξοργιστική για τους αγρότες μας είναι και η παραδοχή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ότι, δύο χρόνια μετά την υποβολή του ΠΑΑ στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και εκείνα τα ελάχιστα προγράμματα που προκηρύχθηκαν στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, σε κανένα δεν έχει ολοκληρωθεί και οριστικοποιηθεί η διαδικασία αξιολόγησης, ενώ κανείς δεν γνωρίζει πότε θα πιστωθούν τα σχετικά κονδύλια στους λογαριασμούς των δικαιούχων.
Είναι μάλιστα τέτοια η αδιαφορία του για τις ανάγκες της ελληνικής γεωργίας και την αγωνία των νέων αγροτών που θέλουν να ασχοληθούν με αυτή, καθώς προ τριημέρου παρέτεινε ξανά τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων για ένταξη στο πρόγραμμα ενίσχυσης της εγκατάστασης νέων γεωργών μέχρι τις 9.1.2017, ενώ ο ίδιος είχε ανακοινώσει ότι οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν, συμπεριλαμβανομένης και της αξιολόγησης των αιτήσεων, μέχρι τέλος του έτους, ώστε να προχωρήσει η εκταμίευση των ενισχύσεων. Το δε νέο πρόγραμμα για τη «Στήριξη των επενδύσεων στη μεταποίηση και εμπορία αγροτικών προϊόντων», για το οποίο έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση εδώ και 20 ημέρες, ακόμη δεν έχει προκηρυχθεί, στερώντας πολύτιμους πόρους σε υποψήφιους επενδυτές
Χαρακτηριστική, τέλος, είναι η παραδοχή στην απάντησή του στους 46 βουλευτές του κ. Αποστόλου ότι, αδιαφόρησε, απαξίωσε και ακύρωσε, αντί να επιδείξει επιμονή, για το πρόγραμμα διαχείρισης κινδύνων (M17), προϋπολογισμού 200.000.000 ευρώ, για την ενίσχυση της ασφάλισης του φυτικού και του ζωικού κεφαλαίου και την αντιστάθμιση του αγροτικού εισοδήματος από δυσμενείς κλιματολογικές συνθήκες, που προξενούν μεταξύ των άλλων και την ακαρπία.
Όπως ο ίδιος παραδέχεται, δεν είχε την ικανότητα να απαντήσει σε παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ούτε να υποστηρίξει την εφαρμογή του εν λόγω προγράμματος, αφού δεν μπόρεσε ούτε τη σχετική μελέτη να καταθέσει εγκαίρως στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ούτε να αξιοποιήσει την ευαισθησία και τις προτροπές για το μέτρο αυτό του ίδιου του Επιτρόπου Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, κάνοντας σήμερα έναν σχεδόν ανίσχυρο να ανταποκριθεί στις καθημερινές απαιτήσεις ΕΛΓΑ και τους πληγέντες παραγωγούς να βρίσκονται σε αβεβαιότητα ως προς τις αποζημιώσεις του χαμένου εισοδήματός τους.
Αναφορικά με το εγκεκριμένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020 (ατόφιο όπως αρχικά υποβλήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση), στο οποίο ο κ. Αποστόλου δεν συνεισέφερε ούτε στο ελάχιστο, καλό θα ήταν να σταματήσει τις καθυστερήσεις στην απορρόφηση κονδυλίων και να πάψει να ρίχνει τις ευθύνες στην καθυστέρηση της έκδοσης των αναγκαίων διοικητικών αποφάσεων, τις οποίες εάν ήθελε θα μπορούσε να τις είχε ολοκληρώσει από πέρυσι.
Φυσικά και δεν χρειαζόταν η επίσημη παραδοχή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τις σημαντικές καθυστερήσεις στην εφαρμογή του ΠΑΑ 2014-2020 και του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020. Οι Έλληνες γεωργοί, κτηνοτρόφοι και ψαράδες το γνωρίζουν από πρώτο χέρι ! Όλοι πλέον αναγνωρίζουν ότι, το 2015 υπήρξε μια καθοριστικά χαμένη χρονιά, την ευθύνη της οποία φέρει εξολοκλήρου η κυβέρνηση και προσωπικά ο κ. Αποστόλου.
Όμως και η φετινή χρονιά, που ολοκληρώνεται σε λίγες εβδομάδες, κινδυνεύει να χαρακτηριστεί ως «μια από τα ίδια», καθώς ελάχιστα μέτρα των εν λόγω Προγραμμάτων έχουν προκηρυχθεί και κανένα δεν έχει μπει σε πλήρη εφαρμογή, στερώντας έτσι από τον αγροτικό κόσμο, την αγορά και την ελληνική ύπαιθρο πολύτιμους πόρους και ρευστότητα, ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση προχωρά σε αυξήσεις φόρων, εισφορών, ΦΠΑ, ειδικών φόρων κατανάλωσης, μειώνοντας ταυτόχρονα μισθούς, συντάξεις και διαθέσιμο εισόδημα.
28/ 11/ 2016