Όλα τα Αθλητικά κέντρα τόσο αυτά που παραμένουν στο Υπουργείο όσο και αυτά που έχουν παραχωρηθεί στους δήμους υποχρεώνονται με βάση τις περικοπές σε χρηματοδότηση και προσωπικό να μετατραπούν σε επιχειρήσεις, αναζητώντας έσοδα. Η κατεύθυνση αυτή δεν είναι καινούρια υποστηρίζεται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις την τελευταία δεκαετία και από την σημερινή.
boylh-06
Χαρακτηριστική είναι η κατάσταση στα ΕΑΚ της Θεσσαλονίκης («Αλεξάνδρειο», «Ναυταθλητικό», «Περιφερειακό», «Μίκρας») σήμερα έχουν απομείνει 31 εργαζόμενοι. Δυο – τρεις εργαζόμενοι έχουν υπό την εποπτεία τους ολόκληρα αθλητικά κέντρα και ασχολούνται απ’ την καθαριότητα μέχρι και τις μηχανολογικές εργασίες. Για τη λειτουργία των αθλητικών κέντρων (πλην «Καυταντζογλείου») απαιτούνται τουλάχιστον 5 εκατ. ευρώ και το κράτος διαθέτει 2,9 εκατ. ευρώ.
Το κόστος για τη συντήρηση και τη λειτουργία ουσιαστικά επιβαρύνει και τα αθλητικά σωματεία και τους αθλούμενους σε ατομική βάση. Αναφερόμαστε στα σωματεία της γειτονιάς που αξιοποιούν υποδομές του δήμου και όχι για τις ΠΑΕ και ΚΑΕ και τις ιδιωτικές εταιρείες. Οι δήμοι λειτουργούν ανταποδοτικά όλα τα προγράμματα προκειμέ¬νου να ανταπεξέλθουν στο τεράστιο κόστος λειτουργίας. Ειδικά στα κολυμβητή¬ρια το αντίτιμο είναι υψηλό και καλούν και τα σωματεία που κάνουν χρήση να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Το αποτέλεσμα είναι το βάρος να πέφτει στην πλάτη της λαϊκής οικογένειας.
Όλα τα παραπάνω μέτρα μετατρέπουν σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό το δικαίωμα στη σωματική άσκηση, σε εμπόρευμα που πουλιέται και αγοράζεται. Ταυτόχρονα παρε¬μποδί¬ζονται τα φτωχότερα λαϊκά στρώματα να έχουν πρόσβαση στον αθλητισμό αφού τόσο οι περικοπές στην χρηματοδότηση των δήμων όσο και η μηδενική χρηματοδότηση των σωματείων από το κράτος δεν βοηθάει στο να ανακουφιστούν από το κόστος.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε:
• Να μη συνεχιστεί η πολιτική της αναζήτησης εσόδων από τις «τσέπες» των αθλούμενων και τα ταμεία των Αθλητικών Σωματείων.
• Να προσληφθεί το αναγκαίο προσωπικό με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα για τα ΕΑΚ, και τα αντίστοιχα κέντρα στους δήμους και να δοθεί το αντίστοιχο κονδύλι για τη μισθοδοσία τους από τον κρατικό προϋπολογισμό.
• Να απαλλαγούν τα κέντρα αυτά από τα χρέη και να μειωθεί το ενεργειακό κόστος (ηλεκτρισμός, θέρμανση ύδρευση) με ευθύνη του κράτους, προκειμένου να ανακουφιστούν τα λαϊκά στρώματα.

Ο βουλευτής
Γιάννης Δελής