Ο θυρεοειδής, ο μικρός αδένας σε σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται στη βάση του λαιμού, παίζει σημαντικότατο ρόλο στην υγεία μας. Με τη βοήθεια του ιωδίου, το οποίο λαμβάνουμε από το επιτραπέζιο αλάτι και από τροφές όπως τα ψάρια, τα θαλασσινά, η πατάτα, το αυγό και τα όσπρια, ο θυρεοειδής παράγει ορμόνες που επηρεάζουν τη λειτουργία κάθε ιστού και κάθε κυττάρου του οργανισμού.
9625746047984753138
Οι θυρεοειδικές ορμόνες παίζουν ρόλο, μεταξύ άλλων, στον μεταβολισμό, στην εγκεφαλική λειτουργία, στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος και στον έλεγχο των επιπέδων ενέργειας. Μια διαταραχή στη λειτουργία του θυρεοειδούς συνεπάγεται μειωμένη ή υπερβολική παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών, με αλυσιδωτές αντιδράσεις σε πληθώρα βιολογικών διεργασιών. Οι διαταραχές του θυρεοειδούς είναι συχνότερες στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άντρες και συχνά η αιτιολογία τους δεν μπορεί να εντοπιστεί με ακρίβεια, αν και θεωρείται ότι οφείλονται σε έναν συνδυασμό γενετικών παραγόντων, αυτοάνοσων παθήσεων και στρες.

Απαντήστε στις παρακάτω ερωτήσεις για να δείτε εάν υπάρχει υποψία διαταραχής στη λειτουργία του θυρεοειδούς σας.

Νιώθετε συχνά κούραση, ασχέτως των ωρών ύπνου που απολαμβάνετε;

Ο υποθυρεοειδισμός χαρακτηρίζεται από ένα μόνιμο αίσθημα έλλειψης ενέργειας και υπνηλίας, παρά την επαρκή και ποιοτική ξεκούραση. Οι θυρεοειδικές ορμόνες συμβάλλουν επίσης στην ομαλή εγκεφαλική λειτουργία. Τα χαμηλά επίπεδα των ορμονών αυτών συνδέονται με μειωμένη απελευθέρωση σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που προωθεί το αίσθημα της ευφορίας. Τέλος, οι θυρεοειδικές ορμόνες είναι απαραίτητες για τη λειτουργία του ιπποκάμπου, του κέντρου της μνήμης του εγκεφάλου μας.

Νιώθετε συνεχώς νευρικότητα;

Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει όταν η παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών ξεπερνά τα όρια του φυσιολογικού (υπερθυρεοειδισμός), οδηγώντας σε μόνιμη νευρικότητα και εγρήγορση.

Έχετε πάρει/χάσει κιλά;

Ο υποθυρεοειδισμός οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους –που δεν μπορεί να αποδοθεί σε αλλαγές στη διατροφή ή στα επίπεδα σωματικής άσκησης– λόγω της επιβράδυνσης που συνεπάγεται στον μεταβολικό ρυθμό. Παράλληλα, χαρακτηρίζεται από κατακράτηση υγρών –άρα και πρήξιμο στην κοιλιά– λόγω της επιβράδυνσης στη λειτουργία των νεφρών. Αντιθέτως, ο υπερθυρεοειδισμός χαρακτηρίζεται από επιτάχυνση του μεταβολισμού –άρα και περισσότερες καύσεις και μείωση του σωματικού βάρους.

Έχετε αρρυθμίες ή ταχυπαλμίες;

Σε περίπτωση υπερθυρεοειδισμού η καρδιά λειτουργεί πιο εντατικά, επομένως είναι πιθανό να εκδηλωθεί ταχυπαλμία ή αρρυθμία.

Κρυώνετε/ζεσταίνεστε συνέχεια;

Όπως ήδη αναφέρθηκε, ο θυρεοειδής ελέγχει τις καύσεις και τη θερμοκρασία του σώματος. Όταν λειτουργεί σε ανεβασμένους ρυθμούς, οι αυξημένες καύσεις συνεπάγονται αυξημένη παραγωγή θερμότητας, ενώ η μειωμένη παραγωγή ορμονών οδηγεί σε μειωμένη ροή αίματος προς την επιδερμίδα, με αποτέλεσμα να πέφτει η θερμοκρασία του σώματος ακόμη κι όταν οι καιρικές συνθήκες είναι ήπιες.

Παρατηρείτε αλλαγές στις γαστρεντερικές σας συνήθειες;

Η δυσκοιλιότητα και η διάρροια μπορεί να οφείλονται στον υποθυρεοειδισμό ή στον υπερθυρεοειδισμό αντίστοιχα, καθώς μια διαταραχή στη λειτουργία του θυρεοειδούς επηρεάζει το ρυθμό απόρριψης των περιττών ουσιών από το σώμα.

Έχετε εμφανίσει ξηρότητα στο δέρμα;

Ο υποθυρεοειδισμός συνεπάγεται μειωμένη ενυδάτωση του δέρματος, με αποτέλεσμα να εκδηλώνεται ξηρότητα και ξεφλούδισμα. Η ξηρότητα του δέρματος συχνά συνδυάζεται και με ευαισθησία των νυχιών.

Εάν απαντήσατε ΝΑΙ σε περισσότερες από μία ερωτήσεις, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ώστε να κάνετε μια απλή αιματολογική εξέταση που θα υποδείξει εάν τα επίπεδα των ορμονών σας βρίσκονται εντός των φυσιολογικών ορίων.

Πηγή : womenshealthmag.com