Η επίσκεψη Ομπάμα στη χώρα μας αποτέλεσε ένα παγκόσμιας σημασίας γεγονός και ενίσχυσε τις βάσιμες ελπίδες για θετικές εξελίξεις στο θέμα του ελληνικού χρέους.
obamatsiprasss-thumb-large
Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών του Αμερικανού προέδρου με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, οι δύο άντρες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν για τις θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία, για την προσφυγική κρίση, το Κυπριακό αλλά και θέματα ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Όσον αφορά στο Κυπριακό, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας τόνισε, παρουσία του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, ότι δεν πρόκειται για ένα διμερές πρόβλημα αλλά για ένα διεθνές, που ξεκίνησε από την παράνομη εισβολή και κατοχή από τα τουρκικά στρατεύματα του βορείου τμήματος της Κύπρου. Ως εκ τούτου η ελληνική πλευρά στηρίζει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, μια λύση στην κατεύθυνση της διζωνικής και της κοινοτικής Ομοσπονδίας με μια διεθνή προσωπικότητα, μια κυριαρχία και μια ιθαγένεια, χωρίς κατοχικά τουρκικά στρατεύματα και με κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος. Και ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την αναγκαιότητα για άμεση και δίκαιη επίλυση του Κυπριακού.
Η κυβέρνηση εκφράζει την ικανοποίησή της για τη στάση του Αμερικανού προέδρου απέναντι στα ελληνικά ζητήματα και την αναγνώριση εκ μέρους του τόσο των προσπαθειών όσο και των αποτελεσμάτων που έχει επιτύχει η ελληνική κυβέρνηση στον τομέα της οικονομίας.
Αξιοσημείωτες ήταν οι αναφορές του Αμερικανού Προέδρου στην λιτότητα αλλά και στην ανάγκη για την ρύθμιση του ελληνικού χρέους. Ο Αμερικανός Πρόεδρος τόνισε σαφώς στις δημόσιες δηλώσεις του ότι η λιτότητα δεν μπορεί να οδηγήσει στην κοινωνική ευημερία ενώ υπογράμμισε και την ανάγκη για μια αναπτυξιακή ατζέντα που θα δίνει έμφαση στην τόνωση της απασχόλησης, γεγονός που αποτελεί δικαίωση των επιλογών του Πρωθυπουργού, κ. Αλ. Τσίπρα και της κυβέρνησης. Σε αυτό το πλαίσιο, εξάλλου, κινούνται και οι προτάσεις της Κομισιόν που για πρώτη φορά δείχνουν στην κατεύθυνση μιας επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής για την επόμενη διετία.
Η ελληνική κυβέρνηση απέσπασε θετικότατες κριτικές από τον πρόεδρο κ. Μπαράκ Ομπάμα για τις προσπάθειές της όσον αφορά στην ανθρωπιστική και αλληλέγγυα διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.
Παρά τις προσπάθειες των γνωστών συγκροτημάτων και των πολιτικών τους εκπροσώπων να υποβαθμίσουν την επίσκεψη Ομπάμα στη χώρα μας, μετά την εκλογή Τραμπ, η δεδηλωμένη πρόθεσή του να στηρίξει τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για αναδιάρθρωση του χρέους και έξοδο της χώρας από την πολυετή κρίση αναμένεται να έχει καταλυτικές επιδράσεις στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.
Εξάλλου, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία της οικονομίας, ξεπερνούν και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις αφού δείχνουν ανάπτυξη για το γ’ τρίμηνο της τάξης του 1,5% σε ετήσια βάση και 0,5% σε τριμηνιαία βάση. Είναι, επομένως, εξαιρετικά πιθανό το 2016 να κλείσει ακόμη και με θετικό πρόσημο. Να σημειωθεί ότι οι ρυθμοί αυτοί είναι οι θετικότεροι για την ελληνική οικονομία από το 2008.
Η κυβέρνηση δια του κυβερνητικού εκπροσώπου της δηλώνει: «Σε καμία περίπτωση δεν πανηγυρίζουμε γι’ αυτά τα θετικά στοιχεία. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι αριθμοί δεν αντανακλούν την εικόνα της κοινωνίας, που ακόμη στενάζει εξαιτίας της πολυετούς ύφεσης και της λιτότητας. Σημειώνουμε, όμως, ότι η σελίδα αλλάζει και μπορούμε πλέον να είμαστε πολύ πιο αισιόδοξοι για το μέλλον.»
Την αισιοδοξία ενισχύουν οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ, σύμφωνα με το Reuters, ότι οι σχέσεις της Ελλάδας με τους δανειστές της είναι πιο εποικοδομητικές από ποτέ και ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν για την ελάφρυνση χρέους της χώρας στη σύνοδο του επόμενου μήνα. Η νυν ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να είναι πολύ δεσμευμένη και εργάζεται πολύ πιο εποικοδομητικά απ’ ό, τι οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Τον Δεκέμβριο θα πρέπει να μιλήσουμε για βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Υπάρχει ένας βαθμός αισιοδοξίας.