Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της διαβούλευσης, που διοργανώνει η Αντιπεριφέρεια Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης για τις δράσεις του έργου «Στρατηγική Ολοκληρωμένης Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας», προϋπολογισμού περίπου 80 εκ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014 – 2020), στη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης.
Πλέον είναι ανοιχτή για όλους τους δυνητικά εμπλεκόμενους φορείς η σχετική φόρμα της δεύτερης φάσης της διαβούλευσης, προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους για συγκεκριμένες δράσεις, που θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν και να υλοποιηθούν από το πρόγραμμα, ώστε να διαμορφωθεί η τελική μορφή του στρατηγικού σχεδίου για την περιοχή εφαρμογής του προγράμματος στη Θεσσαλονίκη, που αφορά σε οχτώ Δήμους (Θεσσαλονίκης, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Νεάπολης – Συκεών, Κορδελιού – Ευόσμου, Παύλου Μελά, Καλαμαριάς, Πυλαίας – Χορτιάτη και Δέλτα).
Στόχος είναι η ταχύτερη δυνατή έναρξη υλοποίησης του προγράμματος, που συμβάλλει στην αστική αναγέννηση υποβαθμισμένων περιοχών της Θεσσαλονίκης.
Οι πέντε βασικές προκλήσεις των αστικών περιοχών λόγω της κρίσης, που θα αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι:
-Οικονομικές: με την κατάρρευση και το κλείσιμο επιχειρήσεων.
-Κοινωνικές: με την ανεργία, τη μείωση εισοδήματος, τον αποκλεισμό κοινωνικών ομάδων.
-Δημογραφικές: με τη γήρανση του πληθυσμού.
-Περιβαλλοντικές: με την άναρχη οικοδόμηση, τη μείωση των χώρων πρασίνου και το κυκλοφοριακό πρόβλημα).
-Κλιματικής αλλαγής: με τη σπατάλη ενέργειας και τον υψηλό κίνδυνο φυσικών καταστροφών.
«Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο νέο ΕΣΠΑ, φροντίσαμε να δεσμεύσουμε τους απαραίτητους πόρους για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη, συνολικά 10% των πόρων του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος, διπλάσιους δηλαδή από την εθνική υποχρέωση, ενώ ήδη προσδιορίσαμε όλες τις παρεμβάσεις που θα γίνουν αφενός στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, η οποία αντιμετωπίζει έντονα προβλήματα ήδη από τη δεκαετία του 1990, αφετέρου σε έναν αριθμό άλλων αστικών κέντρων της Περιφέρειάς μας. Πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς μέσα από πνεύμα συνεργασίας να σταθούν αρωγοί στη μεγάλη μας προσπάθεια να υλοποιήσουμε έγκαιρα και αποτελεσματικά τις σημαντικές αυτές παρεμβάσεις αστικής αναγέννησης, για να διατηρήσουμε και την κοινωνική συνοχή», επισήμανε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Οι φορείς και οι δικαιούχοι που θα συμμετάσχουν στη δεύτερη φάση της διαβούλευσης θα πρέπει να προχωρήσουν στη συμπλήρωση της φόρμας των προτεινόμενων έργων, διαδικασία που γίνεται ηλεκτρονικά και στη συνέχεια να αποστέλλουν τη φόρμα στη διεύθυνση [email protected] της Αστικής Αρχής.
Ήδη έχει αναπτυχθεί βάση δεδομένων για τη συγκέντρωση των προτάσεων – δράσεων, την επεξεργασία και τη σύνθεση αυτών, για την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση του έργου. Οι προτάσεις που θα αποσταλούν θα μπορούν να συμπεριληφθούν στη διαμόρφωση της Στρατηγικής, ενώ η σχετική ηλεκτρονική φόρμα θα είναι δυνατό να υποβληθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου για τυχόν επικαιροποίηση των δράσεων.
«Με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων Δήμων, ολοκληρώσαμε την πρώτη φάση της διαβούλευσης για την κατάρτιση του σχεδίου δράσης για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης. Στόχος μας είναι να διαμορφώσουμε ένα σχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει έργα που μπορούν να υλοποιηθούν σύντομα και με τα οποία θα λύσουμε προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες της Θεσσαλονίκης. Στη δεύτερη φάση της διαβούλευσης, καλούμε όλους τους φορείς να υποβάλουν προτάσεις, μέσα στο πλαίσιο του σχεδίου. Θέλουμε να πετύχουμε ένα πλαίσιο δράσεων που θα προκύψει από ‘κάτω προς τα πάνω’ και με το οποίο θα βελτιώσουμε την καθημερινότητα των συμπολιτών μας. Ως συντονιστής φορέας, η Αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης θα συνεχίσει στο ίδιο πνεύμα συνεργασίας προκειμένου να διαμορφώσουμε το τελικό μας σχέδιο με βάση της ανάγκες των συμπολιτών μας», υπογράμμισε η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου.
Το πρόγραμμα βιώσιμης αστικής ανάπτυξης αφορά στους οχτώ Δήμους της Θεσσαλονίκης, ενώ αντίστοιχη διαδικασία ακολουθείται και για τα άλλα αστικά κέντρα της Κεντρικής Μακεδονίας. Επιδίωξη είναι να γίνουν συγκεκριμένα έργα αντιμετώπισης των προβλημάτων άνισης ανάπτυξης, με στόχο την εξάλειψη των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων και τη βελτίωση της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής. Να βγουν δηλαδή από την υποβάθμιση μια σειρά από θύλακες στα αστικά κέντρα, που σήμερα αντιμετωπίζουν μεγάλα και ποικίλα προβλήματα, ενώ εμφανίζουν εικόνα εγκατάλειψης. Το πρόγραμμα της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης είναι ένα νέο πολύτιμο εργαλείο επενδύσεων σε αστικές περιοχές, προκειμένου να αναπτυχθούν με βιώσιμο τρόπο, διορθώνοντας παθογένειες του παρελθόντος, που έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην καθημερινότητα εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών.