Με τη συμμετοχή εκπροσώπων των τοπικών αρχών, εφεδροπολεμικών και αντιστασιακών οργανώσεων πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις εορτασμού της Εθνικής Αντίστασης, στην Έδεσσα, έδρα της Π.Ε. Πέλλας. Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Πέτρος Ζέρζης, ο Στρατηγός της ΙΙας Μ/Κ Μεραρχίας Δημήτριος Γλυμής, ο Δήμαρχος Έδεσσας κ. Τάκης Γιάννου, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Έδεσσας κ. Πέτρος Γαλανός, Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Αστυνομικός Διευθυντής Πέλλας κ. Ιωάννης Βακουφτσής, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Έδεσσας Ζώης Γιώτης, εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων και οργανώσεων και πλήθος κόσμου.
Ο εορτασμός ξεκίνησε με την πραγματοποίηση δοξολογίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Σκέπης ενώ ο πανηγυρικός της ημέρας εκφωνήθηκε από τον Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Πέτρο Ζέρζη.
Αναλυτικά η ομιλία του κ. Ζέρζη:
«Τιμούμε σήμερα την Εθνική Αντίσταση. Τιμούμε τον αγώνα που έδωσαν οι Έλληνες για αυτονομία και ελευθερία, απέναντι σε έναν στυγερό κατακτητή. Έναν αγώνα που αναγνώρισε η διεθνής κοινότητα, κυρίως για τη συμβολή του στην νικηφόρα έκβαση του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου για τους συμμάχους.
Η Εθνική Αντίσταση του 1941-44 είναι η καθολική αντίσταση του Ελληνικού λαού ενάντια στην υποταγή και την εξαθλίωση. Είναι μία τρανή απόδειξη ότι οι «μικροί» μπορούν να νικήσουν τους ισχυρούς, όταν αγωνίζονται με «ψυχή» και –προπάντων- όταν το δίκιο είναι με το μέρος τους.
Τα θύματα της Εθνικής Αντίστασης ήταν χιλιάδες. Νέοι, ηλικιωμένοι, γυναίκες, άνδρες, ακόμη και παιδιά που πρόταξαν την αξία της ελεύθερης ζωής. Η Εθνική Αντίσταση αποτελεί σύμβολο ενότητας, αλληλεγγύης και κορυφαίο έργο της συλλογικής προσπάθειας του Ελληνικού λαού. Κοινό χαρακτηριστικό των αγωνιστών ήταν η ομοψυχία και η προσήλωση στον στόχο για την αποτίναξη των κατακτητών.
Όπως έχουν αναγνωρίσει πολλοί ειδικοί ερευνητές, η οργανωμένη αντίσταση των Ελλήνων κατάφερε και καθήλωσε 12 γερμανικές μεραρχίες στο ελληνικό έδαφος, επιβραδύνοντας την προέλαση των Γερμανών και επηρεάζοντας την τελική έκβαση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η ηρωική δράση των αγωνιστών της αντίστασης διατήρησε υψηλό το φρόνημα του λαού μας και συντέλεσε αποφασιστικά στην ταπείνωση του κατακτητή και στην απελευθέρωση της πατρίδας μας. Στο κίνημα της Εθνικής Αντίστασης συμμετείχε ενεργά η πλειοψηφία του ελληνικού λαού και της νεολαίας. Κατά τη διάρκεια της Αντίστασης αναδείχθηκε επίσης ο ρόλος της ελληνίδας. Οι ελληνίδες γυναίκες συμμετείχαν με μεγάλη θέρμη, μαζικά και ουσιαστικά, δίνοντας μία νέα υπόσταση στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα. Ο ρόλος της Εκκλησίας ήταν επίσης ιδιαίτερα σημαντικός. Ιεράρχες, κληρικοί, δάσκαλοι, αγρότες, όλοι μαζί, ενωμένοι πραγματοποίησαν ένα θαυμαστό έργο ηρωισμού και αυταπάρνησης.
Αποκορύφωμα της δράσης της Εθνικής Αντίστασης ήταν η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου, στις 25 Νοεμβρίου του 1942.
Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθούμε, συνοπτικά, στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην περιοχή μας, κατά την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης.
Τον Απρίλιο του 1941 εισέβαλαν τα ναζιστικά στρατεύματα και διαδοχικά κατέλαβαν τα Γιαννιτσά, στις 8 Απριλίου, την Έδεσσα στις 18 Απριλίου και την Αριδαία στις 20 Απριλίου.
Από τους πρώτους κιόλας μήνες οργανώθηκαν ομάδες αντίστασης, σε πόλεις και χωριά. Οι ενέργειες της αντίστασης που πραγματοποιήθηκαν στον τόπο μας μας ήταν πολλές και μεγάλης γενναιότητας. Αξίζει να αναφερθούν η ανατίναξη ενός φορτηγού τρένου στην Πετριά, στις 31 Ιουλίου 1944 και η ανατίναξη της Γερμανικής αμαξοστοιχίας στη Βεγορίτιδα, στις 3 Αυγούστου 1944, καταστρέφοντας 15 βαγόνια με βαρύ οπλισμό. Κορυφαίο γεγονός της Εθνικής Αντίστασης στο νομό μας ήταν η ανατίναξη 2 αμαξοστοιχιών στο Μουχαρέμ Χάνι, στις 5 Αυγούστου 1944 που προκάλεσε μεγάλο πλήγμα στις δυνάμεις της κατοχής. Κάθε χρόνο, τιμούμε το συγκεκριμένο γεγονός στις αρχές Σεπτέμβρη.
Οι θηριωδίες των κατακτητών, με τη μορφή των αντιποίνων, ήταν εξαιρετικά σκληρές.
Οι κάτοικοι της Πέλλας πλήρωσαν βαρύ το τίμημα της Αντίστασης. Με πόνο ψυχής, θυμόμαστε την πυρπόληση του Γραμματικού, του Μεσημερίου, της Περίκλειας, της Λιθαριάς, του Πευκωτού και της συνοικίας Βαρόσι στην Έδεσσα.
Ακόμη, το κάψιμο του Ελευθεροχωρίου, με την εκτέλεση 17 κατοίκων στις 13 Φεβρουαρίου 1944, καθώς και την αποφράδα ημέρα της 14ης Σεπτεμβρίου 1944, στα Γιαννιτσά, όπου οι Γερμανοί κατακτητές και συνεργάτες τους εκτέλεσαν 120 κατοίκους της πόλης. Την ίδια ημέρα έκαψαν κι ένα μεγάλο μέρος της πόλης των Γιαννιτσών.
Ήταν μία πράξη απόγνωσης και εκδίκησης από τους κατακτητές καθώς έχαναν την ψυχραιμία τους. Η Ελληνική ψυχή παρέμενε ακατάβλητη και αδούλωτη, μέχρι την πολυπόθητη ώρα της απελευθέρωσης.
Το μήνυμα της Εθνικής Αντίστασης, σήμερα και πάντα, είναι η εθνική ομοψυχία, η κοινωνική συνοχή, η διαρκής επαγρύπνηση για τη διαφύλαξη της δημοκρατίας και του δικαιώματος για αυτοδιάθεση. Ο εορτασμός της Εθνικής Αντίστασης είναι ημέρα απόδοσης τιμής στους αγωνιστές, εθνικής υπερηφάνειας, αλλά και περισυλλογής. Μία ημέρα που ο καθένας από εμάς χρειάζεται να σκεφτεί το χρέος του απέναντι στους προγόνους μας και στην Ελλάδα.
Ο ηρωισμός και η αυτοθυσία των προγόνων μας, σ’ όλες τις περιόδους της Ελληνικής ιστορίας, μας εμπνέουν και μας καθοδηγούν. Μόνο παραμένοντας ενωμένοι και αλληλέγγυοι μπορούμε να ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες!
Σας ευχαριστώ».