Την ίδρυση και έναρξη λειτουργίας της «Σχολής Γονέων» και του «Κέντρου Θηλασμού», των δωρεάν δομών που δημιούργησε ο Σύλλογος Μαιών Θεσσαλονίκης υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ανακοίνωσαν σήμερα σε συνέντευξη τύπου η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Αλληλεγγύης Γερακίνα Μπισμπινά και η Πρόεδρος του Συλλόγου Βικτωρία Μοσχάκη, παρουσία μαιών που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις δομές.
Οι συγκεκριμένες δομές είναι οι πρώτες πανελλαδικά, που λειτουργούν με αυτή τη μορφή. Παρέχουν δηλαδή δωρεάν στήριξη σε υποψήφιους και νέους γονείς από την εγκυμοσύνη μέχρι και το παιδί να φτάσει στην ηλικία των πέντε ετών.
Στη «Σχολή Γονέων» και στο «Κέντρο Θηλασμού», που άρχισαν τη λειτουργία τους στο «Φίλιππος Business Center» της Θεσσαλονίκης, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά τα οχτώ μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου, τρεις μαίες ελεύθερες επαγγελματίες, γυμνάστρια με εξειδίκευση στη λοχεία, ομάδα επτά παιδιάτρων της «Κοινωνικής Παιδιατρικής Βορείου Ελλάδος», παιδαγωγός, δυο φυσιοθεραπευτές, δυο παιδοψυχολόγοι και ένας ψυχολόγος.
Το επιστημονικό δυναμικό ήδη άρχισε μέσα σε μια εβδομάδα λειτουργίας των δομών να παρέχει βοήθεια σε 13 έγκυες, που με τους συζύγους τους παρακολουθούν το προγεννητικό τμήμα και σε 14 ανδρόγυνα στα δυο τμήματα της «Σχολής Γονέων» (ένα με παιδιά μέχρι 2 ετών και ένα μέχρι 5).
«Οι υπηρεσίες που προσφέρει ο Σύλλογος είναι δωρεάν και αποτελούν πανελλαδική πρωτοτυπία. Προϋποθέσεις για τους γονείς (υποψήφιους και νέους) που θέλουν να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες δεν υπάρχουν. Είναι ανοιχτές δομές για όλους. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει θέσει υπό την αιγίδα της όλες τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο Σύλλογος Μαιών Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της συνολικής στρατηγικής της για προστασία και ενίσχυση των δεσμών της ελληνικής οικογένειας. Ο μητρικός θηλασμός δεν γεννά μόνο γερά παιδιά, αλλά γερές κοινωνίες. Η υποστήριξη που παρέχεται από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό αφορά σε όλα τα στάδια της ζωής των νέων γονέων, από την κύηση και τη γαλουχία, μέχρι το παιδί να φτάσει σε πέντε χρόνια, με την ψυχολογική υποστήριξη τόσο του ιδίου, όσο και των γονέων. Εμείς θα στηρίξουμε όλες τις δράσεις του Συλλόγου, που προσφέρει σημαντικό έργο στην ενημέρωση και υποστήριξη των γονέων, καθώς η λανθασμένη πληροφόρηση ειδικά των νέων γονέων γνωρίζει στις μέρες μας μεγάλη πληγή», τόνισε η κ. Μπισμπινά.
Η κ. Μοσχάκη επισήμανε: «Προετοιμάζουμε τις νέες οικογένειες για τη γονικότητα, υποστηρίζουμε το μητρικό θηλασμό και τα πρώτα χρόνια ζωής του παιδιού στην οικογένεια. Ξεκινήσαμε εδώ και μια εβδομάδα και επειδή έγινε γνωστή μέσω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης η πρωτοβουλία μας έχουμε μεγάλη ανταπόκριση ήδη. Ανάλογη δομή με τα χαρακτηριστικά της δικής μας δεν υπάρχει στην Ελλάδα. Στόχος είναι σταδιακά να επεκτείνουμε τις δράσεις μας, με στόχο την πρόληψη καταστάσεων, αλλά και την υποστήριξη των νέων οικογενειών σε όλα τα επίπεδα της καθημερινότητάς τους, με το παιδί. Δυστυχώς, οι δομές που υπάρχουν μέχρι σήμερα είτε δημόσιες, είτε ιδιωτικές σταματούν την υποστήριξη μόλις γεννηθεί το παιδί. Μετά υπάρχουν κάποιες διαλέξεις και απλή ενημέρωση. Στο Σύλλογο παρέχουμε ολοκληρωμένη πληροφόρηση και αρωγή σε όλα τα ζητήματα της καθημερινότητας, από την επιλογή του ανθρώπου που θα φροντίσει το παιδί όταν οι γονείς λείπουν στη δουλειά, μέχρι τη δημιουργία τράπεζας μητρικού γάλακτος, την ενίσχυση της προσπάθειας να μιλήσει σωστά το παιδί, να περπατήσει, να πάει στην τουαλέτα, αλλά και ζητήματα ψυχολογίας τόσο των γονέων, όσο και του παιδιού. Στόχος μας μάλιστα είναι να καθιερώσουμε και τα πρωτόκολλα θηλασμού. Σε ένα μήνα θα λειτουργήσει και η ιστοσελίδα μας, ενώ θα γίνονται και ηλεκτρονικά οι εγγραφές. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Υπουργείο Υγείας εποπτεύουν τις δράσεις μας, ενώ θέλω να ευχαριστήσω τόσο την κ. Μπισμπινά, όσο και τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, που είναι στο πλευρό μας, στηρίζουν και προωθούν τις δράσεις μας και για την ευαισθησία τους σε θέματα οικογένειας. Είμαστε στην αρχή μιας συνεργασίας, που θα επεκταθεί στο μέλλον».
Οι στόχοι των δομών είναι:
1.Σωστή και τεκμηριωμένη ενημέρωση σχετικά με την εγκυμοσύνη, τον τοκετό, τη λοχεία, τη φροντίδα του νεογνού και του βρέφους.
2.Ενίσχυση του μητρικού θηλασμού.
3.Τεκμηριωμένη ενημέρωση σχετικά με τη σωστή ανάπτυξη του βρέφους.
4.Ενδυνάμωση του γονεϊκού ρόλου σε όλα τα στάδια ανάπτυξης του παιδιού.
5.Έγκαιρη διάγνωση προβλημάτων ανάπτυξης και συμπεριφοράς βρεφών και παιδιών.
6.Στήριξη των μονογονεϊκών οικογενειών και οικογενειών με οικονομικά προβλήματα.
Τα τμήματα που λειτουργούν είναι:
-Τμήμα προετοιμασίας νέων γονέων (ψυχοπροφύλαξη).
-Τμήμα θηλασμού με δυο υποτμήματα για γονείς με βρέφη έως δύο ετών και για γονείς με νήπια από δύο έως πέντε ετών.
Αρχική
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ Η Π.Κ.Μ. Στηρίζει τις Πρώτες Πανελλαδικά Δωρεάν Δομές του Συλλόγου Μαίων Θεσσαλονίκης