Τηλεφωνούσαν στα υποψήφια θύματά τους και με το πρόσχημα ότι το παιδί τους προκάλεσε τροχαίο ατύχημα ζητούσαν μεγάλα χρηματικά ποσά και κοσμήματα
Προκειμένου να πείσουν τα θύματα τους, υποδύονταν ακόμα και τα παιδιά τους
Μέχρι στιγμής εξιχνιάστηκαν 2 περιπτώσεις απάτης και 4 απόπειρες απάτης σε περιοχές της Πέλλας και της Ημαθίας
Κατάφεραν να αποσπάσουν το ποσό των 4.000 ευρώ και χρυσαφικά, ενώ το ποσό που αποπειράθηκαν να αποσπάσουν ξεπερνά τις 60.000 ευρώ
Δημοσιεύονται συμβουλές προς τους πολίτες για την αποφυγή παρόμοιων περιστατικών
Η άμεση κινητοποίηση αστυνομικών του Τμήματος Ασφαλείας Γιαννιτσών, έπειτα από καταγγελία, οδήγησε στην άμεση σύλληψη μέλους συμμορίας που δραστηριοποιούνταν στην εξαπάτηση ανυποψίαστων πολιτών με το πρόσχημα ότι το παιδί τους προκάλεσε θανατηφόρο τροχαίο ατύχημα.
Πρόκειται για μια 44χρονη υπήκοο Ρωσίας, σε βάρος της οποίας, καθώς και 3 άγνωστων συνεργών της (2 γυναικών και ενός άντρα), σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα αδικήματα της σύσταση ς και συμμετοχή ς σε εγκληματική οργάνωση και απάτη.
Όπως προέκυψε από την έρευνα οι προαναφερόμενοι είχαν συγκροτήσει και ενταχθεί σε εγκληματική οργάνωση, με σκοπό την εξαπάτηση ανυποψίαστων πολιτών και κυρίως ηλικιωμένων , χρησιμοποιώντας συγκεκριμέν ο τρόπο προσέγγισης και μεθοδολογία δράσης.
Ειδικότερα, χθες (1 1 -12-2016) το πρωί συνεργός της 44χρονης τηλεφώνησε σε οικία 52χρονης ημεδαπής στα Γιαννιτσά Πέλλας και προσποιούμενη την κόρη της ζητούσε βοήθεια λόγω θανατηφόρου τροχαίου ατυχήματος που δήθεν προκάλεσε. Ακολούθως, δεύτερη συνεργός της «εμφανίστηκε» ως υποτιθέμεν η αστυνομικός και της ζήτησε να παραδώσει σε δήθεν συνάδελφό της με γάλο χρηματικό ποσό προκειμένου να αποφύγει τις υποτιθέμενες συνέπειες .
Άμεσα οργανώθηκε αστυνομική επιχείρηση, με αποτέλεσμα να συλληφθεί η 44χρονη χθες (11-12-2016) το μεσημέρι στα Γιαννιτσά, τη στιγμή που παραλάμβανε το προσυμφωνηθέν χρηματικό ποσό σε προκαθορισμένο ραντεβού με την παθούσα.
Από την περαιτέρω αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι τα μέλη της οργάνωσης έχοντας συγκεκριμένους ρόλους κάθε φορά, εμπλέκονται σε ακόμα 5 περιπτώσεις απάτης και απόπειρας απάτης και συγκεκριμένα:
την 10-11-2016 κατάφεραν και έπεισαν 2 γυναίκες σε περιοχή της Πέλλας να παραδώσουν στην 44χρονη συλληφθείσα το συνολικό χρηματικό ποσό των 4.000 ευρώ και χρυσαφικά αξίας 2.000 ευρώ και
την 10 και 11-12-2016 αποπειράθηκαν να εξαπατήσουν χρησιμοποιώντας την ίδια ακριβώς μεθοδολογία σε περιοχές της Πέλλας και της Ημαθίας 2 γυναίκες και έναν άνδρα.
Κατασχέθηκε το όχημα της 44χρονης, με το οποίο προσήλθε στο προκαθορισμένο ραντεβού προκειμένου να παραλάβει τα χρήματα, ως μέσω τέλεσης για την παράνομη δραστηριότητας τους.
Η συλληφθείσα θα οδηγηθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται για τον εντοπισμό τυχόν άλλων παθόντων.
Στοχεύοντας στην πρόληψη και αποφυγή παρόμοιων περιστατικών, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας προτρέπει τους πολίτες:
να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να τους πείσουν για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα επείγουσας ανάγκης συγγενικού – φιλικού προσώπου (π.χ. νοσηλεία σε νοσοκομείο). Το ίδιο μπορεί να προσπαθήσουν και τηλεφωνικά. Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδουν σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.)
σε περιπτώσεις που άγνωστοι επικαλούνται έκτακτη ανάγκη γνωστού -συγγενικού τους προσώπου, να επιδιώκουν πάντα να επικοινωνούν οι ίδιοι τηλεφωνικά με το γνωστό – συγγενικό τους πρόσωπο, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται με δικό τους τηλέφωνο και κατόπιν δικής τους πρωτοβουλίας και να μην δέχονται να μιλάνε με άτομο, το οποίο κάλεσαν οι άγνωστοι
σε κάθε περίπτωση, να δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να παραδώσουν χρήματα, εάν δεν εμφανιστούν οι γνωστοί-συγγενείς τους
να μην πείθονται όταν άγνωστοι τους ζητούν να καταβάλλουν χρήματα για οφειλές γνωστών ή συγγενικών προσώπων σε δημόσιες υπηρεσίες ή σε καταστήματα – εταιρείες για αγορά αγαθών – προσφορά υπηρεσιών
να μην δέχονται σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να τους οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού
να μην πείθονται από άγνωστους, οι οποίοι εμφανίζονται ως υπάλληλοι Δημόσιας Υπηρεσίας ή άλλου φορέα για την επιδιόρθωση κάποιου τεχνικού προβλήματος, εάν δεν τους έχουν προηγουμένως καλέσει
επισημαίνεται ότι από τα νοσοκομεία ή τις δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η τακτική υπάλληλοί τους να πηγαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν
να έχουν πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους να επικοινωνούν σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.)
να συγκρατούν τα χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσουν το έργο των διωκτικών αρχών.
Να ενημερώνουν πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος τους.
Υπενθυμίζεται ότι στο επίσημο κανάλι της Ελληνικής Αστυνομίας στο YouTube έχει αναρτηθεί σχετικό βίντεο για πρόληψη παρόμοιων περιστατικών.