Η απόφαση του Eurogroup για την άμεση εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους, αποτελεί μια σημαντική επιτυχία και ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα, για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση.
tsakalotos2_517_355
Συγκεκριμένα, εξασφαλίζεται μείωση χρέους ύψους 22%του ΑΕΠ ,δηλαδή ,τουλάχιστον,45 δις ευρώ, ενώ, παράλληλα, σταθεροποιούνται τα επιτόκια στο ευνοϊκό ύψος του 1,5% ,γεγονός ύψιστης σημασίας ειδικά σε μια περίοδο αβεβαιότητας αλλά και προβλέψεων για αύξηση των επιτοκίων το προσεχές διάστημα.
Η Κυβέρνηση κράτησε εξάλλου στάση αρχής διατηρώντας τις διατυπωμένες θέσεις της στα εργασιακά, αλλά και τασσόμενη απέναντι στις παράλογες απαιτήσεις για διατήρηση πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5%, μετά το 2018, για ακόμα δέκα χρόνια. Δεν υποχώρησε, όμως, και στις ακραίες απαιτήσεις του ΔΝΤ για πρόσθετα μέτρα μετά το τέλος του προγράμματος.
Όλες οι πολιτικές δυνάμεις οφείλουν σήμερα να αναγνωρίσουν το θετικό βήμα απομείωσης του χρέους αλλά κυρίως να πάρουν θέση στα δύο κρισιμότερα ζητήματα της διαπραγμάτευσης:
Την ανάγκη για αποκατάσταση της Ευρωπαϊκής κανονικότητας στις εργασιακές σχέσεις, καθώς και στην
Απόρριψη κάθε σκέψης για επιπλέον μέτρα λιτότητας μετά τη λήξη του προγράμματος.
Αυτονόητο είναι πως σε αυτή τη φάση οφείλουν να ενισχύσουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης όλες οι πολιτικές δυνάμεις και η Νέα Δημοκρατία να παύσει την αδέξια και ανερμάτιστη κριτική που ασκεί σε αυτή την κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων. Εξάλλου οι πολίτες θυμούνται την άποψη του Αντώνη Σαμαρά για την βιωσιμότητα του χρέους και αντιλαμβάνονται την αμηχανία του Κυριάκου Μητσοτάκη μπροστά στην επιτυχία της Κυβέρνησης που ωστόσο αποτελεί επιτυχία του Ελληνικού λαού.