Τα νομοθετικά μέτρα που σχεδιάζει να υιοθετήσει η ΕΕ για να αποτρέψει την εισαγωγή νέων παρασίτων που πλήττουν τα εσπεριδοειδή δέντρα και τους καρπούς τους δεν επαρκούν για να προστατεύσουν τους Ευρωπαίους παραγωγούς. Αυτό υποστήριξε με ψήφισμά του την Πέμπτη το ΕΚ. Οι ευρωβουλευτές ζητούν την υιοθέτηση αυστηρότερων κανόνων και ελέγχων για την πρόληψη της εξάπλωσης των επιβλαβών οργανισμών που πλήττουν τα εσπεριδοειδή.
«Είναι πολύ σημαντικό να εφαρμόσουμε αυστηρούς κανόνες για να αποφύγουμε καταστάσεις όπως με την επιδημία Xylella που έπληξε περιοχές της ΕΕ που παράγουν εσπεριδοειδή. Δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια όταν βλέπουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν κάνει αρκετά για να μας προστατεύσει από ασθένειες που πλήττουν τα εσπεριδοειδή», δήλωσε η εισηγήτρια του ΕΚ, Clara Eugenia Aguilera García (Σοσιαλιστές, Ισπανία).
«Με το σημερινό μας ψήφισμα προτείνουμε δράσεις που βασίζονται στις επιστημονικές γνωμοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων και του Ευρωπαϊκού και Μεσογειακού Οργανισμού Προστασίας Φυτών και περιμένουμε από την Επιτροπή να ακολουθήσει τις συστάσεις μας», πρόσθεσε η ίδια.
Το Κοινοβούλιο ενέκρινε το σχετικό ψήφισμα με το οποίο καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να τροποποιήσει την εκτελεστική οδηγία με 463 ψήφους υπέρ, 168 κατά και 3 αποχές.
Δειγματοληπτικοί έλεγχοι, αποτελεσματικότερες θεραπείες και βελτίωση της ιχνηλασιμότητας.
Το σχέδιο εκτελεστικής οδηγίας της Επιτροπής δεν μειώνει τον κίνδυνο εισαγωγής επιβλαβών οργανισμών σε ένα αποδεκτό επίπεδο, υποστηρίζουν οι ευρωβουλευτές και ζητούν την υιοθέτηση αυστηρότερων κανόνων.
Για παράδειγμα, για να προληφθεί η μελανή κηλίδωση (black spot) των εσπεριδοειδών, μια μυκητιασική νόσος που προκαλείται από τον εισαγόμενο επιβλαβή οργανισμό Phyllosticta citricarpa, οι ευρωβουλευτές προτείνουν να λαμβάνεται δείγμα από τη γραμμή μεταξύ της άφιξης και της συσκευασίας στις εγκαταστάσεις συσκευασίας, αποτελούμενο από τουλάχιστον 600 καρπούς κάθε είδους φυτού ανά 30 τόνους και να διασφαλίζεται ότι όλοι οι επιλεγμένοι καρποί που παρουσίαζαν συμπτώματα ελέγχθηκαν. Προτείνουν επίσης να διενεργείται οπτική επιθεώρηση στο σημείο εισόδου στην ΕΕ δειγμάτων τουλάχιστον 200 καρπών από κάθε είδος ανά παρτίδα 30 τόνων.
Τα εσπεριδοειδή που έχουν προσβληθεί από το έντομο Thaumatotibia leucotreta πρέπει να υποβάλλονται σε ψύξη (24 ημέρες στους 0,55ºC με πρόψυξη 3 ημερών) ή σε παρόμοια εξίσου αποτελεσματική και βιώσιμη επεξεργασία πριν από την εισαγωγή στην ΕΕ, υποστηρίζει το ΕΚ και ζητά τη λήψη μέτρων για τη βελτίωση της ιχνηλασιμότητας των εισαγόμενων εσπεριδοειδών.