«Όποιος διαπιστωθεί ότι έχει ευθύνη για το πρόβλημα της έντονης δυσοσμίας στη δυτική Θεσσαλονίκη θα βρει άσχημα τον μπελά του», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας στη σημερινή συνέντευξη τύπου για τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Περιφέρεια, σε συνεργασία με το ΑΠΘ και τα ΕΛΠΕ για την επίλυση του ζητήματος, που ταλαιπωρεί επί δεκαετίες, ειδικά την περιοχή του Κορδελιού.
Στη συνέντευξη τύπου, εκτός του Περιφερειάρχη, συμμετείχαν η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας, η Διευθύντρια του Εργαστηρίου Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας του ΑΠΘ Ντίνα Σαμαρά, ο Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών των ΕΛΠΕ Χριστόφορος Αντώτσιος και ο Διευθυντής Βιομηχανικών Εγκαταστάσεων Θεσσαλονίκης της εταιρίας Νίκος Ζαχαριάδης.
Ο κ. Τζιτζικώστας ανακοίνωσε τις συγκεκριμένες ενέργειες της Περιφέρειας, ώστε να εντοπιστεί η χημική ένωση που προκαλεί την έντονη δυσοσμία και η πηγή ή οι πηγές προέλευσής της, ώστε να λυθεί το πρόβλημα, που ταλαιπωρεί τους κατοίκους της δυτικής Θεσσαλονίκης από τη δεκαετία του 1980 ακόμη.
«Το φαινόμενο ξεκίνησε από τη δεκαετία του 1980. Πηγή του προβλήματος, σύμφωνα με το τότε υπουργείο Βορείου Ελλάδος, ήταν οι δραστηριότητες από: σφαγεία, βυρσοδεψία, αστικά λύματα, καθώς και βιομηχανίες πετρελαιοειδών και γεωργικών φαρμάκων. Σήμερα, μπορεί κάποιες πηγές ατμοσφαιρικής ρύπανσης εκείνης της εποχής να μην υπάρχουν, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν ενδεχομένως και νέες πηγές, με αποτέλεσμα τα προβλήματα δυσοσμίας να εξακολουθούν να ταλαιπωρούν του πολίτες του δυτικού τμήματος του Πολεοδομικού Συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης. Το ζήτημα μας απασχόλησε πάρα πολύ σοβαρά και πήραμε την απόφαση, να δώσουμε επιτέλους λύση, αφού κανένας άλλος φορέας –και εννοώ το αρμόδιο Υπουργείο- δεν ενδιαφέρθηκε, αναλαμβάνοντας μια σειρά από πρωτοβουλίες, ώστε να εντοπίσουμε τις εστίες και να ακολουθήσουν τα απαραίτητα μέτρα για την εξάλειψη του φαινομένου», επισήμανε ο Περιφερειάρχης.
Οι δυο πρωτοβουλίες της Περιφέρειας, που ανακοίνωσε ο κ. Τζιτζικώστας είναι:
1.Μέσω προγραμματικής σύμβασης με το ΑΠΘ και το Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας, θα υλοποιηθεί εξειδικευμένο ερευνητικό πρόγραμμα διάρκειας 18 μηνών, μέσω του οποίου θα επιχειρηθεί για πρώτη φορά στα χρονικά ο προσδιορισμός δύσοσμων ουσιών στην ατμόσφαιρα πάνω από τη δυτική Θεσσαλονίκη. Στους επόμενους 18 μήνες θα γίνονται δειγματοληψίες από τρία σημεία στο Κορδελιό, καθώς και χημικές αναλύσεις από το πανεπιστημιακό εργαστήριο, ώστε να προσδιοριστούν οι θειούχες χημικές ενώσεις, οι οποίες είναι γνωστές για την πρόκληση δυσοσμίας, όπως μερκαπταμάνες, σουλφίδια, θειοφένια, αρωματικοί υδρογονάνθρακες κτλ. Το κόστος του ερευνητικού προγράμματος είναι 80.000 ευρώ. Αυτό είναι το πρώτο και μοναδικό ερευνητικό πρόγραμμα με αντικείμενο τις δύσοσμες χημικές ενώσεις στην Ελλάδα, καθώς ποτέ μέχρι σήμερα δεν έχουν μετρηθεί οι συγκεκριμένες ενώσεις.
2.Παροχή ειδικού τεχνικού εξοπλισμού στο Τμήμα Χημείας του ΑΠΘ, που δεν τον διέθετε μέχρι σήμερα, προκειμένου να είναι σε θέση να εντοπίσει τις ουσίες που προκαλούν τη δυσοσμία. Ο όμιλος των ΕΛΠΕ θα χρηματοδοτήσει την αγορά των απαραίτητων μηχανημάτων και θα τα δωρίσει στο Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του ΑΠΘ. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σύστημα αέριου χρωματογράφου με ανιχνευτή μάζας και σύστημα θερμικής εκρόφησης. Επίσης, θα γίνει και προμήθεια δειγματοληπτικών αντλιών, που είναι αναγκαία, η οποία θα καλυφθεί από πόρους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
«Η τριμερής συνεργασία Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας – ΑΠΘ – ΕΛΠΕ αναμένεται να δώσει αποτελέσματα με τεκμηριωμένο και επιστημονικό τρόπο και να δώσει τη λύση σε ένα τόσο σοβαρό και χρόνιο πρόβλημα. Είναι οδηγός για το μέλλον οι συμπράξεις δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, σε μια σειρά από τομείς, ειδικά στα κοινωνικά θέματα και στα θέματα υγείας. Οι συνέργιες μπορούν να φέρουν αποτελέσματα», δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας.
Η Περιφέρεια για το ζήτημα έχει ήδη προχωρήσει και σε μια σειρά άλλων ενεργειών:
-Στενή συνεργασία με το Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου και τους τοπικούς συλλόγους κατοίκων, φορείς και σωματεία.
-Συνεργεία ελέγχου της Περιφέρειας πραγματοποιούν σε καθημερινή βάση επιτόπιες αυτοψίες και ελέγχους σε βιομηχανίες, βιοτεχνίες, συνεργεία και επιχειρήσεις της περιοχής.
-Ενεργοποιήθηκε άμεσα το Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος της Περιφέρειας για τακτικές περιβαλλοντικές επιθεωρήσεις σε διάφορες δραστηριότητες της δυτικής Θεσσαλονίκης, οι οποίες μπορεί να αποτελούν εν δυνάμει πηγές πρόκλησης της έντονης δυσοσμίας στην περιοχή.
-Αποφασίστηκε η αναβάθμιση του σταθμού μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Κορδελιό και η ενίσχυσή του με εξειδικευμένα μηχανήματα για τη μέτρηση ολικών υδρογονανθράκων και δύσοσμων ενώσεων του θείου, με το κόστος της αναβάθμισης να φτάνει στα 133.000 ευρώ και χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο.
«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, έχει κάνει και φυσικά θα συνεχίσει να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, αυτές που θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες, για να εντοπίσει και στη συνέχεια να αντιμετωπίσει και να λύσει οριστικά το πρόβλημα. Πέρα από αυτό το μείζον ζήτημα, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μέσα από το νέο ΕΣΠΑ και ειδικά μέσα από το Πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, αλλά και με την αξιοποίηση πόρων από το Interreg, θα χρηματοδοτήσει έργα, όπως για παράδειγμα την περιβαλλοντική αποκατάσταση και αναβάθμιση του Δυτικού Θαλάσσιου Μετώπου, που δίνουν τέλος, στην επί χρόνια υποβάθμιση της Δυτικής Θεσσαλονίκης και την άδικη ανισορροπία με το Ανατολικό Τμήμα, απόρροια των πολιτικών που εφαρμόστηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Η εγκαταλειμμένη δυτική Θεσσαλονίκη τα επόμενα χρόνια θα αναβαθμιστεί», σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας.
Η κ. Πατουλίδου, τόνισε ότι «η Περιφέρεια προσπαθεί να δώσει λύση στο ζήτημα από την αρχή του 2016. Δεν είναι αναγκαίο να αναφέρω όσα κάναμε. Δυστυχώς, το ζητούμενο παραμένει η ταυτοποίηση της ουσίας που προκαλεί την έντονη δυσοσμία και ακολούθως η ταυτοποίηση της πηγής της ρύπανσης. Σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε λύση. Τόσο η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, όσο και η νέα έχουν δεσμευτεί ότι θα χρηματοδοτήσουν το δικό τους κομμάτι στο πλαίσιο της λύσης που έχουμε υιοθετήσει για το πρόβλημα, με κονδύλια του Πράσινου Ταμείου. Έχουμε φτάσει στο απροχώρητο, όμως είναι η πρώτη φορά που κάποιοι ασχολούνται σοβαρά και θα δώσουν λύση σε ένα πρόβλημα τόσων ετών, που ταλαιπωρεί τόσους πολλούς πολίτες. Πιστεύω πως θα έρθει πολύ σύντομα το αποτέλεσμα».
Ο κ. Γιουτίκας, επισήμανε ότι «το σημερινό σχέδιο λύσης του προβλήματος είναι αποτέλεσμα πολύμηνων προσπαθειών, που έγιναν με ηρεμία και χαμηλούς τόνους. Κόντρα στον πανικό, επιμείναμε στον τεχνοκρατικό και επιστημονικό τρόπο επίλυσης του ζητήματος. Έλεγχοι γίνονται διαρκώς από τα αρμόδια κλιμάκια, όμως δεν απέδωσαν. Έπρεπε να φύγουμε από τα στενά όρια των υποχρεώσεών μας ως διοίκηση της Περιφέρειας για να φτάσουμε σε μια ουσιαστική και οριστική λύση. Το ερευνητικό πρόγραμμα με το ΑΠΘ αποτελεί μια μεγάλη υπέρβαση, διότι πλέον πραγματικά μπορούμε να πετύχουμε το στόχο μας για εντοπισμό των χημικών ουσιών που προκαλούν τη δυσοσμία και την πηγή ή τις πηγές από τις οποίες προέρχονται».
Η κ. Σαμαρά δήλωσε αισιόδοξη ότι σύντομα θα υπάρξουν αποτελέσματα από το ερευνητικό πρόγραμμα, τα οποία θα δοθούν στην Περιφέρεια για τη λήψη μέτρων. Τα πρώτα αποτελέσματα των αναλύσεων θα δοθούν περίπου ένα μήνα μετά την έναρξη λειτουργίας του ειδικού εξοπλισμού.
Ο κ. Αντώτσιος, είπε ότι «στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης ανταποκριθήκαμε στο αίτημα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για δωρεά του εξοπλισμού στο ΑΠΘ, ώστε οι επιστήμονες να μπορούν να διερευνήσουν το ζήτημα. Είναι μια απόδειξη ότι δε φοβόμαστε τους ελέγχους. Θέλουμε να είμαστε μέρος της λύσης, παρότι πιστεύουμε βάσιμα ότι δεν είμαστε μέρος του προβλήματος».
Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε πως «όποιος βρεθεί ότι έχει την ευθύνη για το πρόβλημα θα βρει άσχημα τον μπελά του. Ανάλογα με τα αποτελέσματα θα πέσουν οι… καμπάνες, σε όποιον ή όποιους προσδιοριστεί ότι αποτελούν την πηγή της ρύπανσης».