Τον καθοριστικό ρόλο της Εκκλησίας μας στη μακρόχρονη προσπάθεια να κρατιέται πάντα άσβεστη η φλόγα, και ζωντανή η εθνική ταυτότητα των ξενιτεμένων Ελλήνων, συνόψισε ο Γιώργος Καρασμάνης, στην ομιλία του στη συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής για τον Ελληνισμό της Διασποράς, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Κυρίου Ιερωνύμου.
Θέμα της συνεδρίασης ήταν ακριβώς «ο ρόλος της Εκκλησίας στη διατήρηση της εθνικής ταυτότητας του Ελληνισμού της Διασποράς», και ο πρώην Υπουργός, τόνισε ότι εκπληρώνεται στο ακέραιο η υπέρτατη αποστολή της για μεταλαμπάδευση του εθνικού φρονήματος από γενιά σε γενιά.
Αναφέρθηκε και γενικότερα στην πολύτιμη στήριξη που η Εκκλησία, στη μακραίωνη διαδρομή της, παρείχε στην Πατρίδα μας σε δύσκολες στιγμές. Όπως, επίσης, υπογράμμισε και την καθημερινή, ουσιαστική συμβολή της στη μάχη της ανακούφισης αναξιοπαθούντων ¨ευάλωτων¨ συνανθρώπων μας από τις συνέπειες της δεινής κρίσης που μαστίζει τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια.
Επισυνάπτεται η ομιλία του Γιώργου Καρασμάνη
«Μακαριότατε, Σεβασμιότατε, Πανοσιολογιότατέ και εγώ με τη σειρά μου, σας καλωσορίζω στην Επιτροπή μας.
Μακαριότατε, οφείλω να πω ό,τι μας έχετε εκπλήξει ευχάριστα και σας το λέω, εγώ, γιατί είμαι πάνω από 20 χρόνια αδιαλείπτως σε αυτή την Επιτροπή και είναι η πρώτη φορά που παρίσταται ο προκαθήμενος της Εκκλησίας μας και εγώ αυτό, το θεωρώ, πάρα πολύ σημαντικό.
Όπως, επίσης, εκφράζω τη χαρά μου για την παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ιωαννίνων, με τον οποίο είχαμε εγκαινιάσει μια συνεργασία όταν ήμουν εγώ Υπουργός στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά διεκόπη λόγω των εκλογών.
Όλοι αναγνωρίζουμε στην εκκλησία μας την μακραίωνη διαδρομή της «ως ταγός» της Ορθοδοξίας και του ελληνισμού, που στήριξε αποφασιστικά το έθνος σε δύσκολες στιγμές, εμψυχώνοντας και ενδυναμώνοντας το εθνικό λαϊκό φρόνημα.
Δεν μπορώ να μην τονίσω, ότι ακόμη και σήμερα εν μέσω της δεινής οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, η εκκλησία μας δίνει αθόρυβα και χωρίς τυμπανοκρουσίες τη μάχη για την ανακούφιση και την στήριξη των αναξιοπαθούντων συνανθρώπων μας, δηλαδή, προσφέρει ένα πολύ σπουδαίο και σημαντικό φιλανθρωπικό έργο.
Οφείλω ακόμη να επισημάνω, ότι και εσείς δίνετε την αρωγή σας, όπου και εάν σας ζητηθεί, σε κάθε αναξιοπαθούντα συνανθρώπων μας, τιμάται το σχήμα και την αποστολή σας και κάνετε πραγματικά πράξη την πεμπτουσία της ορθοδοξίας, που είναι η αγάπη και η αλληλεγγύη.
Την ίδια αναγνώριση οφείλουμε και στο τεράστιο έργο που επιτελεί η εκκλησία μας, στον ελληνισμό της διασποράς. Η εκκλησία μας, είναι κυρίως αυτή που από τον σχηματισμό των πρώτων πυρήνων κοινωνιών από τους ξενιτεμένους Έλληνες, όπως ανέφερε ο Σεβασμιότατος, συντηρεί και κρατάει άσβεστη τη φλόγα του ελληνισμού στις ψυχές των Ελλήνων της διασποράς και την μεταλαμπαδεύει από γενιά σε γενιά.
Είναι η εκκλησία μας, που έχει συνειδητοποιήσει ότι οι Έλληνες στα πέρατα της γης, αποτελούσαν και θα αποτελούν, πάντα πολύτιμο εθνικό κεφάλαιο και έθεσε από την πρώτη ημέρα ως υπέρτατη αποστολή της τη διατήρηση και τη διαρκή ενδυνάμωση της εθνικής τους ταυτότητας, η οποία είναι συνυφασμένη με την ελληνική γλώσσα και την οποία κρατά ζωντανή η εκκλησία.
Είναι περισσότερες από 500 ορθόδοξες εκκλησίες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Αμερική, αλλά και οι εκατοντάδες εκκλησίες και Μητροπόλεις που ανέφερε ο Σεβασμιότατος στην Οικουμένη και μαζί με τις αντίστοιχες κοινότητες και ενορίες, αποτελούν την περίτρανη απόδειξη του κολοσσιαίου εθνικού έργου που επιτελεί η εκκλησία μας. Ενός έργου, που επί των ημερών σας, Μακαριότατε, πιστεύω, ότι θα αναδείξει ακόμη περισσότερο τον καθοριστικό ρόλο της εκκλησίας μας στην μέγιστη εθνική υπόθεση, για να κρατάμε όλο και πιο ψηλά το εθνικό φρόνημα του ελληνισμού της διασποράς.
Κλείνοντας, θέλω κι εγώ να ευχηθώ χρόνια πολλά και ευλογημένα, Μακαριότατε Σεβασμιότατε και Πανοσιολογιότατέ, οι άγιες ημέρες των Χριστουγέννων να φέρουν στην καρδιά μας την αγάπη και την κατανόηση και η καινούργια χρονιά, να μας βρει υγιείς και με επιτυχίες σε κάθε προσωπικό και εθνικό επίπεδο.»