Η νομοθεσία για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς προβλέπει ότι ο οικείος δήμος υποχρεούται στη στείρωση, τον εμβολιασμό, την τοποθέτηση microchip, την αποπαρασίτωση και την επανένταξή τους στον αστικό χώρο, καθώς πρόκειται για ζώα συντροφιάς και όχι άγρια ζώα που μπορούν να επιβιώσουν στη φύση. Με βάση τα παραπάνω ο νόμος προβλέπει και υποχρεώνει τον Δήμο Έδεσσας και τους υπόλοιπους δήμους της χώρας να πραγματοποιούν όλες τις παραπάνω δράσεις σχετικά με τα αδέσποτα.
%ce%b1%ce%b4%ce%b5%cf%83%cf%80%ce%bf%cf%84%ce%b1-1
Ο αριθμός των αδέσποτων ζώων εξαρτάται από ορισμένους παράγοντες όπως ο αριθμός των ζώων που εγκαταλείπονται από τους ιδιοκτήτες τους, η στείρωση ή όχι των αδέσποτων ζώων, η στείρωση ή ο έλεγχος των γεννήσεων των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς και οι συνθήκες διαβίωσης των αδέσποτων ζώων.
Αυτή τη στιγμή στην πόλη της Έδεσσας διαβιούν 35 αδέσποτα σκυλιά, τα οποία στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι εμβολιασμένα, διαθέτουν microchip και έχουν καταγραφεί στην ειδική βάση δεδομένων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
%ce%b1%ce%b4%ce%b5%cf%83%cf%80%ce%bf%cf%84%ce%b1-2
Επίσης, υπάρχει μεγάλος αριθμός ζώων που διαβιούν στο Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων του Δήμου Έδεσσας και βρίσκονται σε πρόγραμμα στείρωσης και εμβολιασμών. Κάποια εξ αυτών δέχονται ιατρική φροντίδα, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις ζώων με σπασμένα άκρα, διάφορους τραυματισμούς και ασθένειες, ενώ υπάρχουν και πολλά εγκαταλειμμένα κουτάβια.
%ce%b1%ce%b4%ce%b5%cf%83%cf%80%ce%bf%cf%84%ce%b1-3
Σύμφωνα με τη νομοθεσία τα ζώα αυτά θα πρέπει να επανενταχθούν στο αστικό περιβάλλον, από όπου προέρχονται, δηλαδή κυρίως την πόλη της Έδεσσας. Ο Δήμος Έδεσσας, προκειμένου να παραμείνει ελεγχόμενος ο αριθμός των αδέσποτων ζώων που διαβιούν στην πόλη και να μη δημιουργηθούν προβλήματα από τη συμβίωσή τους με τους ανθρώπους, επιμένει περισσότερο στη λύση της υιοθεσίας των ζώων που ζουν στο Καταφύγιο.
%ce%b1%ce%b4%ce%b5%cf%83%cf%80%ce%bf%cf%84%ce%b1-4
Για το λόγο αυτό καλεί όσους συμπολίτες μας σκέφτονται να γίνουν ιδιοκτήτες σκύλου να υιοθετήσουν ένα από τα ζώα του Καταφυγίου. Είναι μία πράξη αγάπης και κοινωνικής υπευθυνότητας!