Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βοστόνης υποστηρίζουν πως ανακάλυψαν τις αιτίες της δυσλεξίας. Οι επιστήμονες χρησιμοποιώντας εξειδικευμένες τεχνικές εγκεφαλικής απεικόνισης είδαν ότι οι άνθρωποι που είχαν δυσλεξία δεν προσαρμόζονταν εύκολα σε αισθητηριακές πληροφορίες.
Στο πείραμα που έγινε οι συμμετέχοντες άκουσαν διάφορες λέξεις που διάβαζαν ένας ή πολλοί άνθρωποι και διαπιστώθηκε ότι τα άτομα χωρίς δυσλεξία προσαρμόστηκαν στον έναν ομιλητή. Αντιθέτως όσοι είχαν δυσλεξία δυσκολεύτηκαν να προσαρμοστούν ακόμα και στον έναν και αυτό δεν συνέβη μόνο με λέξεις αλλά και με εικόνες.
Όπως αναφέρει ο επικεφαλής της έρευνας, επίκουρος καθηγητής Επιστημών Ομιλίας, Ακοής και Γλωσσών, Τάιλερ Περρατσιόνε, «ο εγκέφαλος χρειάζεται λίγο χρόνο για να συνηθίσει τη φωνή του ομιλητή, τον ρυθμό που μιλάει και την εκφορά του λόγου του. Αλλά μετά προσαρμόζεται και σταματά να εργάζεται τόσο σκληρά ώστε να επεξεργαστεί τα λεγόμενα του άλλου. Στα άτομα με δυσλεξία, η προσαρμογή δεν γίνεται όπως πρέπει, με αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να δουλεύει σκληρότερα για να επεξεργαστεί τα αισθητηριακά στοιχεία».
Ο ειδικός σημειώνει πως μειωμένη εγκεφαλική προσαρμογή εμφανίζεται μόνο όταν διαβάζουμε κάτι, καθώς η ανάγνωση είναι μια πιο περίπλοκη διαδικασία.