“Αν είχαμε μόνο τους ευρωπαϊκούς θεσμούς θα είχαμε κλείσει”. Αυτό ανέφεραν κυβερνητικές πηγές σήμερα το απόγευμα, δυο εικοσιτετράωρα πριν το κρίσιμο Eurogroup της Δευτέρας, τονίζοντας ότι οι απαιτήσεις του Δ.Ν.Τ μπορεί να ανέλθουν και σε μέτρα ύψους 4,5 δισ. για τα επόμενα χρόνια. “Δε μπορεί να δεχτεί ελληνική κυβέρνηση μείωση αφορολογήτου και συντάξεων. Πυροδοτεί εξελίξεις αυτό. Είναι προφανές” δήλωσαν, συμπληρώνοντας: “Και 500 χρόνια να ζει ο Τόμσεν θα εμμένει για τη βιωσιμότητα ασφαλιστικού και το αφορολόγητο.”
Παράλληλα επισημαίνουν: “Στην τελευταία συνάντηση με θεσμούς δεν μπήκε θέμα συντάξεων. Το μόνο που συζητήθηκε είναι το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης. Έγινε επισκόπηση κοινωνικών δαπανών και διαφορετικά σενάρια για ανεύρεση πόρων. Δε μειώνεται το επίπεδο φτώχειας στην Ελλάδα μετά τις μεταβιβάσεις κοινωνικού χαρακτήρα. Μας ειπαν να δουμε διαρθρωτικές παρεμβάσεις και εξοικονομήσεις πόρων. Δεν μπαίνουμε σε συζήτηση για νέα μέτρα. Υπαρχει πρόταση για να τα δεχτούμε σε πολιτικη συνφωνία οχι νομοθέτηση. Δεν είναι δημοκρατικό αυτό”.
Ταυτόχρονα, σημειώνεται ότι η ελπίδα είναι να κλείσει η συμφωνία μέχρι τα Χριστούγεννα. “Με εντολή της ευρωζώνης είναι το staff level agreement να έχει την υπογραφή του Δ.Ν.Τ. Οι θεσμοί της ευρωζώνης έχουν συμφωνήσει κατα 95%. Τη Δευτέρα μπορεί οι εταίροι να πουν οτι υπαρχει συμφωνία αλλά θα συνεχιστεί και στις άλλες ενότητες, δηλαδή, μεσοπρόθεσμο και χρέος η συζήτηση. Αφού, δηλαδή, έχουμε κλείσει τις μεταρρυθμίσεις. Σε ένα Eurogroup μεταγενέστερα θα έχουμε συνολική συμφωνία” σημείωσαν οι ίδιες πηγές.
Τέλος συμπληρώνουν: “Όλη η πολιτική συμφωνία θέλει να είναι πριν τα Χριστούγεννα ο Ντάισενμπλουμ. Πιθανόν να έλθει η τρόικα πριν τις γιορτές. Αν μπει το Δ.Ν.Τ μπορεί να εξετάσουμε τον κόφτη και μετα το 2018. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει το πρόγραμμα να τελείωνει το 2018, αλλά αν για ασφάλεια το θέλουν το Δ.Ν.Τ το συζητάμε. Μέχρι το τέλος του χρόνου θα ξέρουμε τα βασικά σημεία της συμφωνίας. Όσο περνάει ο καιρός δυσκολεύουν οι συνθήκες για να βρεθεί λύση”.
Κόκκινες γραμμές στα εργασιακά – Καρφιά εξαπολύουν κατά των όσων προωθεί το Δ.Ν.Τ για τα εργασιακά.
“Στα εργασιακά τα πραγματα είναι ξεκάθαρα. Για εντάξουν το Δ.Ν.Τ απομακρύνονται από το κοινοτικό κεκτημένο. Προσπαθούν να βρουν μια μέση λύση και έτσι καταπατούν νομολογία της ΕΕ. Η γραμμή μας είναι ότι δεν μπορούμε να μην είμαστε κανονική χώρα, ότι δεν έχουμε κλαδικές συλλογικές συμβάσεις. Όσοι θέλουν λύση είναι περισσότεροι. “Δεν παίζει αυτό που λένε για 7 μήνες διαπραγμάτευση” τονίζεται.
Δύσκολη η μάχη των πλεονασμάτων
“Δεν έχουμε πολλούς συμμάχους για μείωση πλεονασμάτων μετά το 2019. Αν είναι η ανταγωνιστικότητα είναι το πρόβλημα τοτε δεν ξερω ποιος μπορεί να αρνηθεί την ελάφρυνση των ΜμΕ με τη μείωση των στόχων για πλεονάσματα” σημειώνουν οι ίδιες κυβερνητικές πηγές και συμπληρώνουν: “Όταν θα έχει ολοκληρωθεί ο εκλογικός γύρος στην Ευρώπη θα υπάρξει συζήτηση για τους στόχους πλεονασμάτων. Είναι εξωπραγματικό όλοι συμφωνούν, δεξιοί και αριστεροί οικονομολόγοι”
Σε σχέση με τα μέτρα για το χρέος τονίζουν:
“Ο συμβιβασμός είναι να ποσοτικοποιηθούν αλλα να μην προσδιοριστούν τα μεσοπρόθεσμα μετρα. Για να κάνει, επίσης, τη μελέτη του για τη βιωσιμότητα του χρέους θα πρεπει να ξέρουν τα πλεόνασματα πέραν του 2020.”
Κλειδί το QE
“Η ένταξη στο QE διευκολύνει την πρόσβαση στις αγορές σύμφωνα νε την κυβέρνηση. “Στόχος είναι η ποσοτική χαλάρωση να γίνει Φλεβάρη Μάρτη. Το QE είναι μέρος της λύσης. Ολοι το καταλαβαίνουν αυτό. Έτσι δίνεται μια “άγκυρα” στη διαπραγμάτευση”.
Η παρουσία του Δ.Ν.Τ λειτουργεί ως εγγύηση για πολλούς σε πιθανή έξοδο στις αγορές” αναφερεται.