Άγνωστοι «πάκτωσαν» όλες τις κλειδαριές του σχολικού συγκροτήματος και χρειάστηκε να επέμβουν ειδικά συνεργεία για να περάσουν στο κτίριο οι μαθητές και εκπαιδευτικοί ● Κανονικά λειτούργησαν στο δήμο Νεάπολης-Συκεών τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ● Απόπειρα διάρρηξης και στο ΚΗΦΗ Νεάπολης

Μια… διαφορετική έκπληξη περίμενε σήμερα το πρωί τους εκατοντάδες μαθητές και καθηγητές του 1ου Γυμνασίου Πεύκων του δήμου Νεάπολης-Συκεών, όταν προσήλθαν για την έναρξη των μαθημάτων μετά τις διακοπές των εορτών των Χριστουγέννων, αλλά και της αναβολής της λειτουργίας των σχολείων λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών.

Ενώ το σχολείο, στο οποίο φοιτούν 536 μαθητές και υπηρετούν 48 εκπαιδευτικοί, ήταν πλήρως έτοιμο για την επαναλειτουργία του, το κουδούνι καθυστέρησε να χτυπήσει καθώς άγνωστοι φρόντισαν το προηγούμενο βράδυ να «πακτώσουν» με ειδική στέρεη κολλητική ουσία και σπίρτα όλες τις κλειδαριές του σχολικού συγκροτήματος, τόσο τις τρεις εξωτερικές του αυλόγυρου όσο και τις πέντε του κεντρικού κτιρίου. Αποτέλεσμα αυτής της δολιοφθοράς ήταν να μην μπορούν να ξεκλειδωθούν οι κλειδαριές για να οδηγηθούν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί στις αίθουσες για την έναρξη των μαθημάτων.

Την εικόνα στο Γυμνάσιο Πεύκων αντίκρισε πρώτη η υπεύθυνη του κυλικείου, η οποία ειδοποίησε άμεσα τον διευθυντή του σχολείου κ. Θόδωρο Πολυτσίνο. Αυτός με τη σειρά του ενημέρωσε την ΕΛ.ΑΣ., άνδρες της οποίας κατέφθασαν στο χώρο, όπου πραγματοποίησαν αυτοψία, ενώ επιχείρησαν και οι ίδιοι να απελευθερώσουν τις κλειδαριές, χωρίς ωστόσο να το πετύχουν. Ταυτόχρονα από τον διευθυντή ενημερώθηκε η διοίκηση του δήμου, που έστειλε επιτόπου ειδικά συνεργεία, τα οποία μετά από προσπάθειες, αναγκαζόμενα να καταστρέψουν τις κλειδαριές, μπόρεσαν και ξεκλείδωσαν τις πόρτες, Έτσι, μαθητές και εκπαιδευτικοί εισήλθαν στο κτίριο με καθυστέρηση, παραμένοντας όλο αυτό το διάστημα στο κρύο παρακολουθώντας εμβρόντητοι τις προσπάθειες για το άνοιγμα του σχολείου.
«Ούτε καν τα σχολεία…»
Όπως δήλωσε ο διευθυντής του σχολείου Θ. Πολυτσίνος, «κάποιοι δεν ήθελαν να ανοίξει το σχολείο…», το οποίο, όπως τόνισε, ήταν έτοιμο για την επανέναρξη των μαθημάτων. «Όλο το προηγούμενο διάστημα, με την αποφασιστική υποστήριξη της δημοτικής Αρχής και των δημοτικών συνεργείων, το σχολείο μας διατήρησε την πλήρη ετοιμότητά του για την επαναλειτουργία του, αφού εξασφαλίστηκαν η θέρμανση, η υδροδότηση και οι αυλές καθαρές, εικόνα για την οποία ευχαριστούμε το δήμαρχο και τις Υπηρεσίες του δήμου», ανέφερε ο διευθυντής, ο οποίος προχωρεί στην υποβολή μήνυσης κατ’ αγνώστων.
Να σημειωθεί ότι κανονικά λειτούργησαν σήμερα όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στο δήμο Νεάπολης-Συκεών, αφού αντιμετωπίστηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο όσα προβλήματα παρουσιάστηκαν. Μοναδικό πρόβλημα υπήρξε με τέσσερα τμήματα του 7ου Δημοτικού Σχολείου Νεάπολης λόγω προβλημάτων στην υδροδότηση, με αποτέλεσμα τα παιδιά να μεταφερθούν για μάθημα σε άλλα τμήματα.
«Όλο το προηγούμενο διάστημα ο δήμος μας, οι σχολικές επιτροπές και τα συνεργεία έδωσαν μάχη για να είναι έτοιμα τα σχολεία από όλες τις πλευρές για την επανέναρξη των μαθημάτων. Κάποιοι, όμως, είχαν άλλα σχέδια και προχώρησαν σε πράξη δολιοφθοράς.
Δυστυχώς η Ελληνική Αστυνομία δεν μπορεί να προστατεύσει από τις επιθέσεις κακοποιών και εγκληματικών στοιχείων ούτε καν τα σχολεία και τις κοινωνικές δομές, που παραμένουνέρμαια στις διαθέσεις οποιασδήποτε συμμορίας», δήλωσε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.
«Επιτέλους, η ΕΛ.ΑΣ. ας πράξει το αυτονόητο της προστασίας της δημόσιας και δημοτικής περιουσίας, ας ενισχύσουν τις βραδινές περιπολίες γύρω από τα σχολεία, μπαίνοντας ακόμη και στους σχολικούς χώρους», πρόσθεσε, τονίζοντας εκ νέου το πρόβλημα της ελλιπούς έως ανύπαρκτης αστυνόμευσης στο δήμο Νεάπολης-Συκεών, όπου το τελευταίο διάστημα σημειώθηκαν εκτεταμένοι βανδαλισμοί στο δημοτικό κατάστημα Νεάπολης, ενώ πυρπολήθηκε και υπηρεσιακό όχημα του δήμου στις Συκιές.
Κρούσματα από επιθέσεις εγκληματικών στοιχείων, ωστόσο, συνεχίζονται να καταγράφονται στο δήμο Νεάπολης-Συκεών. Προχθές, Σάββατο βράδυ, ξημερώματα Κυριακής, νεαρός, εξοπλισμένος σαν αστακός και με όλα τα εργαλεία ανά χείρας, αποπειράθηκε να διαρρήξει το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) στη Νεάπολη, όπου φιλοξενούνται 15 ανήμποροι και ασθενείς ηλικιωμένοι. Στη θέα της διάρρηξης περίοικος ειδοποίησε της Αστυνομία, άνδρες της οποίας έσπευσαν επιτόπου καισυνέλαβαν το δράστη με όλο τον εξοπλισμό του, που άφησε πίσω του κατεστραμμένη την κλειδαριά και το κούφωμα της εισόδου.