Οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σηφάκης ( Πέλλα) , Γιώργος Ουρσουζίδης και Φρόσω Καρασαρλίδου ( Ημαθία) επισκέφτηκαν την Παρασκευή 27 01 2017 τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Φάνη Κουρεμπέ και συζήτησαν μαζί του τα προβλήματα που υπάρχουν στην γενικότερη περιοχή Πέλλας- Ημαθίας με τις εκτιμήσεις των ζημιών που δεν έχουμε ακόμη πορίσματα και τις πληρωμές των πληγέντων παραγωγών, τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν από τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα καθώς και σειρά άλλων φλεγόντων θεμάτων που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο των περιοχών Πέλλας και Ημαθίας.

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ ενημέρωσε τους βουλευτές για τα παρακάτω:
• Αρχίζουν την άλλη βδομάδα οι εκτιμήσεις των ζημιών από τα πρόσφατα ακραία καιρικά φαινόμενα.
• Σε λίγες μέρες αρχίζουν να γράφονται τα πορίσματα για τις ζημιές 2016, θα πληρωθούν Μάριο, Απρίλιο και Μάϊο καθώς και ενστάσεις του 2015. Θα υπάρξει ενιαίο ποσοστό εκτίμησης ανά χωριό αλλά θα γίνει επιτόπια εκτίμηση των κιλών για τις ζημιές που δεν είχαν γίνει εκτιμήσεις εγκαίρως.
• Ξεκίνησαν προσλήψεις εποχιακού προσωπικού για να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες εκτιμήσεων και πορισμάτων.
• Εγκρίθηκε ο κανονισμός για τα ΠΣΕΑ και προγραμματίζονται οι πληρωμές ζημιών 2013-2014-2015 που αφορά ( κυρίως) ζημιές που ξήραναν δέντρα από τις πλημμύρες στην περιοχή των καναλιών του Λουδία κλπ το 2014 αλλά και άλλες ζημιές.
• Προωθείται η διαδικασία έγκρισης για αποπληρωμή των ανταποκριτών του ΕΛΓΑ . θα σταματήσει το πάγιο αλλά θα εισπράττουν περί τα 4€ ανά δήλωση αντί 1,7 €/ δήλωση που είναι σήμερα.
• Στις αποζημιώσεις των εκτιμητών γεωπόνων εξετάζεται συνολική ρύθμιση σε όλο τον Δημόσιο Τομέα για την αποζημίωση με διαφορετική τιμή σε διαφορετικές ζώνες αποστάσεων.
• Τοποθετούνται αρκετά επιπλέον θερμόμετρα στην Πέλλα και Ημαθία και εγκαθίστανται επιπλέον μετεωρολογικοί σταθμοί ( σε συνεργασία με την ΕΜΥ) για να ελέγχεται ο παγετός.
• Ανοίγει το μέτρο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για την αντιχαλαζική προστασία με επιδότηση 80% , απαιτείται βεβαίωση καλής εκτέλεσης από τον κατασκευαστή.
• Αρχίζει δοκιμαστικά σε 5 περιοχές της χώρας ( μία των οποίων είναι ο κάμπος της Θεσσαλονίκης) το πρόγραμμα εκτιμήσεων μέσα στο χωράφι με υπολογιστή κι εκτυπωτή, θα παραδίδεται χαρτί με στοιχεία ή και εκτιμήσεις στον αγρότη επιτόπου. Πλήρης εφαρμογή του σε όλη την χώρα από το επόμενο έτος.